Cele 12 preparate care să nu-ți lipsească de pe masă de Bobotează pentru noroc! Rețeta de borș de burechiușe
Boboteaza, sărbătoarea creștină sărbătorită anual pe 6 ianuarie, este un prilej de rugăciune, reflecție și respect față de tradiții. Pe lângă semnificația spirituală – Botezul Domnului în apele Iordanului – această zi importantă este marcată de obiceiuri culinare străvechi. Preparatele speciale de Bobotează sunt considerate simboluri ale purificării, belșugului și continuității, fiecare având o semnificație aparte.
Cele 12 preparate care să nu-ți lipsească de pe masă de Bobotează pentru noroc!
Una dintre tradițiile importante este pregătirea mesei festive în ziua în care preotul trece cu Botezul pentru a sfinți gospodăria. Masa este încărcată cu preparate ce poartă amprenta spiritualității și specificului local. În unele regiuni, în special în zona Moldovei, masa din Ajunul Bobotezei este organizată cu aceeași atenție ca și cea de Ajunul Crăciunului: sub fața de masă se pune fân, iar pe colțuri, bulgări de sare. Totodată, pentru a avea parte de mult noroc și prosperitate în acest an, este bine să aveți pe masă aceste 12 preparate: colivă, bob fiert, fiertură de prune, sarmale umplute cu crupe, borş de „burechiuşe” sau „urechiuşele babei”, borş de peşte, peşte prăjit, plăcinte de post umplute cu tocătură de varză acră, plăcinte cu mac.
Rețeta de borș de burechiușe
Ingrediente: 1 kg carne de pasăre, 5 bucăți morcovi, 2 bucăți rădăcină de pătrunjel, 2 bucăți rădăcină de păstârnac, 1 bucată rădăcină de țelină, 2 bucăți ceapă, 1 lingură boabe de piper, 1 lingură sare, 1 legătură pătrunjel, 2 ouă, 140 g griș, 1 praf de sare.
Mod de preparare: Pune carnea într-o oală cu apă rece și adaugă 2 lingurițe de sare. Adu apa la fierbere și începe să îndepărtezi constant spuma care se formează la suprafață, compusă din proteine coagulate. Fierbe carnea la foc mic timp de 15-20 de minute, continuând să spumezi. Adaugă ceapa întreagă, boabele de piper și un praf suplimentar de sare. Lasă supa să fiarbă încă 30 de minute la foc mic. În acest timp, curăță și pregătește zarzavaturile, conform site-ului gătesc.ro.
După o jumătate de oră, adaugă zarzavaturile în oală și continuă fierberea până când acestea se înmoaie. Dacă supa scade prea mult, completează cu 1-2 căni de apă. Toate supele de carne se fierb încet, la foc mic, pentru o extracție optimă a aromelor. Scoate cu o spumieră bucățile de carne, oasele și zarzavaturile mari, cum ar fi albiturile și ceapa. Strecoară supa printr-o sită deasă într-o oală curată pentru a elimina orice impurități. Recuperați bucățile de morcov, care se vor adăuga înapoi după fierberea găluștelor. Pune oala cu supa strecurată înapoi pe foc mic. Pentru găluște, cântărește ouăle (cu coajă) și măsoară o cantitate egală de griș. Folosește un gris mai grunjos pentru o textură optimă.
Bate ouăle cu o furculiță și adaugă treptat grișul, câte o linguriță pe rând, omogenizând bine după fiecare adaos. La jumătatea procesului, adaugă sarea. Lasă compoziția să se odihnească 10 minute, timp în care se va îngroșa pe măsură ce grișul absoarbe umiditatea. Asigură-te că supa este fierbinte și clocotește ușor. Cu o lingură umezită în supă, modelează găluștele și adaugă-le în oală. Fiecare gălușcă ar trebui să fie cam 1/3 de lingură, dar ține cont că vor crește semnificativ la fiert. Fierbe găluștele la foc foarte mic timp de 10 minute, apoi stinge focul și acoperă oala cu un capac pentru încă 10 minute. Acestea vor deveni pufoase și moi. Adaugă înapoi în supă bucățile de morcov pentru un plus de culoare și savoare. Presară frunze tocate de pătrunjel pentru un plus de prospețime. Poftă bună!