Cum pregătim o ”mămăligă boierească“. Cât trebuie să fiarbă pentru a fi perfectă

Ultima actualizare:

    Cel mai simplu fel de mâncare, cu adevărat tradiţional, este mămăliga cu brânză FOTO: adevarul.ro
Cel mai simplu fel de mâncare, cu adevărat tradiţional, este mămăliga cu brânză FOTO: adevarul.ro

Reţetele de mămăligă sunt numeroase şi variază de la o regiune la alta, în funcţie de ingredientele de care dispui şi de imaginaţie. Uite cum pregătim o „mămăligă boierească“! Cât trebuie să fiarbă pentru a fi perfectă.

Cel mai simplu fel de mâncare, cu adevărat tradiţional, este mămăliga cu brânză (brânză sărată, brânză de oaie). În trecut, mămăliga înlocuia pâinea, care era considerată un adevărat lux în casele de ţărani. Mămăliga este făcută întotdeauna pentru fiecare masă şi mâncată caldă.

Profesorul Nicolae Curelea, un maestru al bucătăriei moldoveneşti, care din pasiune pentru gastronomie, încurajează şi promovează reţetele autentice româneşti, scrie adevarul.ro. Iată rețeta de ”mămăligă boierească”!

Mămăliga boierească se face cu lapte, brânză, smântână și unt. Datorită acestor ingrediente a fost denumită astfel.

Ingrediente pentru 6 porții

  • 3 ceşti lapte dulce;
  • 1 linguriţă sare;
  • 1 lingură unt;
  • 1 ½ ceaşcă mălai ( Cantitatea poate varia în funcţie de calitatea mălaiului şi dacă este măcinat grosier sau mediu );
  • 200 g brânză telemea;
  • 1 ceaşcă smântână.

Mod de preparare

  • Într-un ceaun sau oală, încălziţi laptele, sarea şi 1 linguriţă de unt până începe să fiarbă.
  • Presăraţi 1 lingură de mălai în lapte.
  • De îndată ce laptele începe să fiarbă din nou, turnaţi tot restul mălaiului dintr-o dată şi amestecaţi puternic cu un făcăleț sau lingură de lemn aproximativ 1 minut.
  • Apoi adăugaţi brânza şi restul de unt.
  • Daţi focul mic si continuaţi să amestecaţi cu temei, mereu în aceeaşi direcţie.
  • Veţi vedea mămăliga îngroşându-se şi desprinzându-se de pe marginile ceaunului.
  • Mămăliga ar trebui să fie gata în 10-15 minute.
  • Scuturaţi ceaunul şi imediat răsturnaţi pe un platou cald.
  • Tăiaţi în felii şi serviţi fierbinte.
  • Serviţi mămăliga cu un preparat secundar pe bază de carne, peşte sau ouă, sau cu smântână. (Sursa: adevarul.ro)

Citiți și:

Chiftele mănăstireşti din fasole. O reţetă care te face să uiţi de carne

Delicioasa prăjitură de post a călugărilor de la Mănăstirea Sihăstria Putnei. Iată rețeta

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
zodii norocoase webp
culori norocoase februarie zodii 1170x780 jpeg
image png
image png
unghii rosii cu auriu jpg
maioneza jpeg
zodii meteoriti png
image
actualitate.net
image
actualitate.net