Cum se prepară ca la carte „sarmalele sparte“. Rețetă din zona de sud a Moldovei
Fie că sunt de post sau „de dulce”, ori că sunt pentru gurmanzi, nemaipomenitele sarmale sparte sunt un deliciu. Uite câteva secrete legate de prepararea lor. Rețetă din zona de sud a Moldovei.
Gospodinele cunosc patru rețete de sarmale: cu carne, de post, în foi de varză sau în foi de viţă. Iată o străveche reţetă ţărănească din zona de sud a Moldovei: sarmalele sparte.
Preparatul se numeşte „sarmale sparte” și se găteşte mai cu seamă în Moldova.
Maestrul culinar Gina Bradea, deţinătoarea unui dintre cele mai citite şi apreciate bloguri culinare scrise în limba română, pofta-buna.com, a explicat cum se prepară, pentru adevarul.ro.
Cum se prepară ca la carte „sarmalele sparte“
”Sarmale sparte, împrăştiate sau, mai simplu, varza cu orez este o reţetă ţărănească simplă şi gustoasă, care se făcea în urmă cu decenii, vara şi toamna, atunci când gospodinele nu aveau timp de învârtit sarmale în foi de viţă sau de varză”, explică Gina Bradea.
Ingrediente
- o varză de aproximativ două kilograme
- 300 g de orez
- două cepe mari
- un kilogram de roşii
- un morcov
- o ţelina
- un ardei gras (opţional)
- câte o legătură de mărar, pătrunjel şi de ţelina verde
- o linguriţă rasă de cimbru (sau o crenguţă)
- o linguriţă de piper (după gustul fiecăruia)
- o lingură de sare (după gust)
- un ardei iute
- 250 de mililitri de borş
- 50 militri de ulei
Toate ingredientele menţionate sunt pentru preparatul de post.
Mod de preparare
- Varza se taie fideluţă, se adaugă o linguriţă de sare şi se frământă bine.
- Se lasă apoi deoparte, să se odihnească, răstimp în care se face restul.
- Într-o cratiţă sau într-un ceaun de tuci se pun uleiul, ceapa tăiată cubuleţe şi morcovul dat pe răzătoare. Puteţi adăuga şi un ardei gras (tăiat destul de mărunt, astfel încât latura să fie cel mult o jumătate de centimetru) şi circa 50 de grame de rădăcină de ţelină (tocată).
- Deşi nu există în ingredientele prezentate, unii mai adaugă la compoziţie şi un dovlecel tăiat cubuleţe.
- Amestecul se căleşte la foc iute, amestecand continuu, până când ceapa devine translucidă.
- Se adaugă roşiile date pe răzătoare (ocazie cu care peliţa trebuie dată deoparte) şi se mai călesc împreună 5-6 minute.
- Apoi se adaugă varza, ardeiul iute tocat mărunt şi piperul negru şi se continuă prepararea: circa o oră în cuptorul încins la 220 de grade Celsius.
- Nu uitaţi să turnaţi 500-600 de mililitri de apă peste compoziţie înainte de a o băga la cuptor (continuare reţetei, după varianta fără prăjeală).
Varianta fără prăjeală
În acest caz, într-o cratița sau o tavă se pune varza bine scursă, se adaugă ceapa tăiată cubuleţe, morcovul ras, roşiile date pe răzătoare, uleiul, cimbrul, piperul măcinat şi ardeiul iute.
Se adaugă 500-600 de mililitri (2-3 căni) de apă, se amestecă, se acoperă cu un capac sau cu o folie de aluminiu şi se baga totul la cuptor, la 220 de grade.
După 40 de minute verificaţi dacă varza este bine fiartă şi dacă mai trebuie lichid.
Lăsaţi până când varza este bine pătrunsă. Durează cam 1 oră.
Se poate adăuga şi ceva afumatură daca nu tineţi post.
Citește și:
Ardei umpluţi de post. Reţeta măicuţelor de la Mănăstirea Prislop
Postul Crăciunului. Cele mai bune sarmale de post cu orez, reţeta Sandei Marin