Ingredientul secret care nu trebuie să lipsească din borcanele cu murături. Ce trebuie să adaugi pentru mai multă savoare și gust

Toamna este sezonul în care se pregătesc murăturile, astfel că doamnele și domnișoarele muncesc cu drag și spor. De aceea, există anumite trucuri și secrete pe care gospodinele desăvârșite trebuie să le știe. Cum se prepară, de fapt, murăturile perfecte? Iată ingredientul care face diferența.

Murături / Foto: depositphotos
Murături / Foto: depositphotos

Bucătarii de specialitate spun că orice borcan de murături trebuie să conțină câteva ingrediente suplimentare pentru un gust mai bun. Mai mult, acestea vor oferi murăturilor o conservare de durată.

„Legumele pe care urmează să le pui la murat trebuie să fie atent verificate înainte de a fi adăugate în orice rețetă. Pentru a se păstra bine în recipiente timp îndelungat, este important să fie într-o stare perfectă, tari, proaspete și fără urme de lovire. În funcție de legumele alese, fie că sunt castraveți, ardei sau morcovi, acestea trebuie să fie de dimensiuni mici sau medii.

 Fiecare legumă se spală bine cu apă rece, de mai multe ori dacă este nevoie, pentru a ne asigura că eliminăm orice urmă de murdărie. De asemenea, acolo unde este cazul, dacă vorbim de morcovi, țelină sau de usturoi, legumele trebuie curățate de coajă”, a declarat Kovacs Attila Gellert, bucătar din Brașov, pentru Digi24.

Ce fel de sare folosim pentru murături

De asemenea, acesta a specificat și care este cantitatea ideală de sare pe care trebuie să o punem în borcanele cu murături.

„În primul rând, este important de menționat faptul că la murături se folosește doar sare grunjoasă sau sare fără iod. Altfel, dacă se folosește sare iodată de bucătărie, aceasta va afecta calitatea produsului final, în sensul că, legumele se pot înmuia în saramură și nu vom mai obține textura crocantă. Raportul de sare la apă poate fi: o lingură de sare grunjoasă, mai exact 20 de grame de sare, la un litru/kg de apă. Dacă avem un borcan de 3 l/kg, atunci vom avea aproximativ 60 de grame, 3 linguri de sare grunjoasă”, adaugă bucătarul.

Saramura din apă și sare pentru murături se amestecă bine în primele zile

„Printre ingredientele extra care nu trebuie să lipsească din borcanele cu murături sunt: bucăți de usturoi, frunze de țelină, de mărar verde sau chiar și fire de mărar uscat, frunze de vișin. Hreanul, de asemenea, nu trebuie să lipsească din niciun recipient de murături. Acesta este un conservant natural pentru murături și va ajuta legumele să rămână tari și crocante.

 Într-un borcan de dimensiuni medii se pun două, trei fire/bucăți de hrean curățate și tăiate pe lung. Pot fi adăugate și condimente precum boabe de piper negru, boabe de muștar, dar și altele, în funcție de gusturile fiecăruia.

Un condiment care poate adăuga un plus de gust și un aspect deosebit murăturilor este și turmericul. Se pot pune până la două linguri de pudră de turmeric peste conopidă, atunci când se pune la murat, iar leguma va căpăta o culoare ușor gălbuie și o aromă deosebită.

De asemenea, și sfecla roșie poate fi adăugată lângă conopidă, iar murăturile vor ieși în culoare roz și vor avea o aromă diferită, îmbogățită datorită sfeclei”, mai spune Chef Atilla.

Temperatura ideală pentru murături

În plus, specialistul a menționat și temperatura la care se păstrează murăturile.

„După ce borcanele cu murături sunt gata și au fost sterilizate, este indicat să se păstreze recipientele într-un spațiu ferit de bătaia directă a razelor de soare, undeva unde este semi întuneric (cămară sau beci). Se pot ține într-un loc mai călduros doar dacă vrem să le consumăm imediat, deoarece căldura va grăbi procesul de fermentație și murăturile vor fi bune pentru consum imediat.

Însă, dacă vrem să păstrăm borcanele pentru iarnă, atunci este nevoie să le depozităm corect, în spații fără umezeală sau căldură. Pot fi puse, în același borcan, mai multe tipuri de legume, după preferințe, dar chiar și un amestec de fructe și legume. Spre exemplu, pe lângă gogonele sau morcovi, poti fi adăugate și felii de gutui și boabe de struguri”, a conchis acesta.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Nicolae al României Alina și Eliabeta Karina profimedia 0703687052 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
click jpg
horoscop saptamana 30 august   5 septembrie webp
tagliatelle cu ciuperci si busuioc jpeg
horoscop, zodii, stres jpg
herbalife nutrienti jpg
ceai somn jpg
horoscop octombrie png
varza calita dulce jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net