O reţetă gustoasă pe zi: Desert acrișor cu bezea
Ingrediente
Pentru aluat
200 g făină
100 g unt
50 ml apă
un vârf de cuţit sare
2 linguri unt pentru uns tava
Pentru cremă
3 gălbenuşuri
300 g zahăr
3 linguri făină
3 linguri amidon
300 ml apă
1-2 linguri coajă rasă de lămâie
70 ml zeamă de lămâie
Pentru bezea
3 albuşuri
½ linguriţă esenţă vanilie
6 linguri zahăr
½ linguriţă zeamă de lămâie
Preparare
Amestecă toate ingredientele pentru aluat şi frământă până obţii un amestec omogen. Întinde aluatul dându-i o formă rotundă şi pune-l într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu făină. Apasă-l uşor cu mâna ca să ia forma vasului şi taie marginile. Acoperă aluatul cu o folie de aluminiu (sau hârtie de copt) şi aşază deasupra boabe de fasole (ca să nu se umfle mijlocul). Pune-o la copt în cuptorul preîncălzit, la foc mediu, pentru 15-20 de minute.Pune într-un vas zahărul, făina, amidonul şi amestecă-le. Toarnă apa amestecând încontinuu. Pune vasul la foc mediu şi lasă-l până ce compoziţia se îngroaşă şi face bule. Dă focul mai mic, lasă la fiert încă 2 minute. Bate gălbenuşurile cu o furculiţă.Când compoziţia s-a mai răcit, ia cu o lingură din ea şi pune-o treptat peste gălbenuşuri, amestecând. Toarnă înapoi în vas şi pune-l pe foc mediu, până ce se îngroaşă (amestecând continuu), apoi dă focul mic şi mai lasă încă 2 minute. Dă deoparte şi toarnă încet sucul şi coaja de lămâie, amestecând până ce este încorporat totul. Ţine crema la cald până ce pregăteşti compoziţia pentru bezea.Amestecă albuşurile, esenţa de vanilie şi zeama de lămâie. Bate cu mixerul până ce se formează o spumă tare. Adaugă zahărul în ploaie, mixând până ce acesta se dizolvă şi obţii o compoziţie tare.Toarnă peste blat crema de lămâie şi apoi întinde deasupra bezeaua.Între timp, încălzeşte cuptorul la 180 grade C. Pune tarta în cuptor şi las-o aproximativ 15 minute. Scoate din cuptor, las-o să se răcească şi puneo în frigider pentru 3-4 ore înainte de a o aduce la masă.