Prăjitură cu ciocolată - Veronica Iosub
Ingrediente: Blat: 8 ouă, 4 ceşti zahăr, 3 ½ ceşti făină, 1/2 ceaşcă cacao, 10 linguri apă, 10 linguri ulei, un praf de sare, 1 esenţă de rom.
Ganache de ciocolată: 500 ml frişcă lichidă, 300 g ciocolată cu lapte, 1 fiolă esenţă de rom.
Sirop: 300 ml apă, 200 g zahăr, 1 esenţă de rom.
Pentru ornare: 300 ml frişcă, 1/2 ciocolată amăruie.
Mod de preparare:
BLAT: separăm albuşurile de gălbenuşuri. Batem albuşurile bine cu un praf de sare.
Într-o cratiţă punem zahărul şi apa şi lăsăm să fiarbă la foc mic, până se topeşte tot zahărul.
Fierbinte îl turnăm peste albuşuri şi mixăm continuu. Când am terminat de turnat tot siropul, adăugăm gălbenuşurile, esenţa şi uleiul.
Amestecăm făina cu cacao şi o cernem deasupra. Amestecăm cu o lingură până se omogenizează bine toată compoziţia.
Ungem o tavă cu ulei şi o tapetăm cu făină. Turnăm aluatul, apoi îl dăm la cuptor până trece testul cu scobitoarea.
Se lasă să se răcească, apoi tăiem blatul în două.
CREMA: Într-un vas punem ciocolata ruptă împreună cu frişca pe baie de aburi.
Amestecăm continuu până se topeşte ciocolata, atenţie să nu fiarbă.
Când s-a topit, dăm deoparte şi adăugăm esenţa.
Lăsăm la răcit, apoi dăm crema la frigider câteva ore.
Mixăm apoi până când crema îşi dublează volumul şi capătă o textură cremoasă.
SIROP: într-o crăticioară punem la caramelizat zahărul. Când este uşor maroniu, adăugăm apa.
Atenţie să nu sară stropi de apă fierbinte. Ţinem siropul pe foc câteva minute.
Oprim focul şi adăugăm esenţa de rom.
ASAMBLARE: în tava în care am copt blatul, punem primul blat, însiropăm, punem cremă, apoi blat şi însiropăm.
Deasupra punem frişcă şi radem ciocolată. Dăm la frigider circa 1-2 ore.
Poftă bună!
Trimite şi tu o reţetă delicioasă!
Eşti expertă în bucătărie? Îţi place să inventezi reţete? Preparatele tale arată ca-n reviste? Găteşte ceva bun, aranjează apetisant mâncarea pe un platou şi fă-i o fotografie.
Trimite-ne reţeta pe adresa de email retetasaptamanii@click.ro. Cea mai arătoasă reţetă va fi publicată în fiecare sâmbătă, în paginile de sănătate din ziarul Click! şi va fi premiată.
Celelalte reţete interesante, însoţite de fotografii, vor fi publicate pe site-ul www.click.ro. Caută-ne şi pe Facebook!