Reţete de la cititori: Tort cu cremă de nes şi frişcă - Loredana Porojan
Mod de preparare. Blat: Albuşurile se separă de gălbenuşuri şi se bat spumă cu un praf de sare, apoi se adaugă zahărul şi se bate în continuare până se obţine o bezea tare. Gălbenuşurile le amestecăm cu uleiul, după care le încorporăm încet în bezea, amestecând cu o lingură de lemn. Făina o amestecăm cu amidonul şi praful de copt şi o încorporăm şi pe ea în amestecul de mai sus. La final adăugăm ciocolata tăiată mărunt. Aluatul obţinut îl turnăm într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi dăm la cuptor la foc mediu. Crema: Omogenizăm gălbenuşurile cu amidonul. Gelatina o punem la înmuiat în câteva linguri de apă rece. Zahărul îl caramelizăm până devine auriu şi adăugăm laptele fierbinte, punem din nou pe foc şi ţinem până se topeşte caramelul, amestecând în continuu. Luăm de pe foc şi turnăm caramelul fierbinte peste gălbenuşuriile cu amidon, cu atenţie pentru a nu se forma cocoloaşe. Punem din nou pe foc, amestecând continuu până crema începe să se îngroaşe. Crema va avea consistenţa unei smântâni; lăsăm să se răcească puţin, apoi adăugăm gelatina hidratată, amestecând foarte bine. Dăm crema la rece, până începe să se întărească. Frişca lichidă o mixăm până se întăreşte, apoi o adăugăm lingură cu lingură în cremă, mixând în continuare. La sfârşit adăugăm ness-ul şi mixăm până la omogenizare. Tăiem blatul de tort în 3, crema o împărţim între blaturile însiropate. Păstrăm puţină cremă şi îmbrăcăm marginea laterală a tortului. Glazura: Ciocolata o rupem bucăţele şi o topim împreună cu untul şi frişca lichidă. După ce s-a răcorit adăugăm esenţă de rom. Lăsăm glazura la rece şi când a ajuns la consistenţa unei smântâni o turnăm peste tort. Ornăm tortul cu frişcă lichidă bătută cu o linguriţă de ness şi nuci prăjite şi tăiate.