Bucură-te de masa de Crăciun fără să te îngrași! Recomandări de la nutriționiști

Ultima actualizare:

Nu sunt sărbători de iarnă fără sarmale pe masă, fără caltaboși, cârnați fripți, piftii, jumări, cozonaci și vin fiert. Festinul începe peste doar câteva zile și o vom ține așa până după Revelion. Cu atâtea bunătăți, puțini se mai gândesc la diete și la reguli de respectat. Astfel, nu-i de mirare că „regimul” acesta se va vedea pe cântar. Specialiștii vin cu recomandări pentru a nu-ți pune în pericol silueta.

Gustă din toate, dar cu măsură!
Gustă din toate, dar cu măsură!

Gătește mai dietetic

Poți să ai pe masă și sarmale, și cârnați, și prăjituri, dacă le prepari în casă, corect și sănătos. „Gătește mai dietetic, adică nu mai folosi uleiuri suplimentare la o mâncare ce conține carne grasă, cârnații pot fi din amestecuri de cărnuri slabe, nu trebuie să conțină orez, ci condimente. Sarmalele pot fi și ele din carne slabă de porc, amestecată cu vită. Iar în prăjituri nu e nevoie să pui așa de mult zahăr, cum scrie în rețetă”, recomandă medicul nutriționist Florin Ioan Bălănică.

Ai putea să pui mai puțin zahăr la prăjituri
Ai putea să pui mai puțin zahăr la prăjituri

Fă ușor trecerea de la Post la masa de Crăciun

Cei care timp de 40 de zile au ținut post, e bine să facă lin trecerea la alimente mai grele. În caz contrar, organismul nu va putea să se readapteze și apar blocajele: indigestie, greață, balonare, dureri abdominale etc. Mănâncă puțin și des, introdu pe rând în „meniu” mâncărurile grele (azi preparate cu ou, mâine carne...) și nu renunța total la alimentele consumate până acum (verdețuri, legume, cereale integrale). „Sărbătorile tradiționale includ adesea o cantitate mare de mâncare ce este de cele mai multe ori bogată în calorii. Cercetările arată că majoritatea adulților pot lua în greutate în această perioadă din cauza tentațiilor culinare, însă putem face alegeri inteligente cu privire la produsele pe care consumăm, astfel încât să ne putem bucura de preparatele care ne plac fără a pune în pericol nici sănătatea, nici silueta”, spune dr. Corina Zugravu, Președinte Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

Reguli la masă

-        Tendința multor pofticioși, când se așază la o masă plină de bunătăți, este să dea iama în toate și să nu mai aibă niciun control. Însă e bine să-ți cunoști limita! Nu mânca până nu mai poți, căci ți se va face rău și tot surplusul de hrană se va depozita pe trupul tău sub formă de grăsime. „Ridică-te de la masă atunci când simți că parcă ar mai fi, totuși, loc de ceva”, recomandă antrenorul de fitness și nutriționistul Iulian Dinu.

-        Nu mânca repede și mestecă încet fiecare îmbucătură, atât pentru a ușura digestia, cât și pentru a da creierului timp să înregistreze senzația de sațietate. Te vei declara sătul cu mai puțin în farfurie.

-        Atenție cum combini alimentele. Evită să mănânci la aceeași masă și sarmale, și friptură cu salată boeuf, și desert la sfârșit. Toate, evident, stropite cu alcool. „Alcoolul se bea întotdeauna la o oră după masă și nu se combină cu mâncarea, mai ales dacă aceasta e grasă. Asta deoarece ficatul va metaboliza mai întâi alcoolul și va depune grăsimea”, mai spune dr. Bălănică.

-        Dacă vrei să te bucuri de mâncărurile tradiționale ale acestei perioade, renunță la altele, adaugă Iulian Dinu. „Mai exact, poți mânca o felie de cozonac, dar dă de-o parte sucul din comerț, care este plin de zahăr. Mănâncă o friptură cu salată verde, dar uită de chipsuri și popcorn. Așa păstrezi o balanță a aportului de calorii”.

-        Înainte de a lua o gustare, întreabă-te dacă îți e cu adevărat foame sau e doar poftă, plictiseală, mai recomandă dr. Corina Zugravu. De asemenea, nu mânca în fața televizorului, căci îți distrage atenția și uiți să te oprești din mâncat.

Nu uita de mișcare!

Mișcarea în aer liber face bine atât la trup, cât și la suflet
Mișcarea în aer liber face bine atât la trup, cât și la suflet

Poate ești plecat din localitate, poate sălile de sport au program scurt, sau poate pur și simplu o masă copioasă te trage mai mult ca niciodată la somn și leneveală. Însă sportul e absolut necesar în perioada aceasta. Iulian Dinu știe o mulțime de metode de a face mișcare: ieșiți la plimbare după masă, măcar prin cartier; urcați scările în loc să luați liftul, mergeți la săniuș cu cei mici sau la un jogging ușor în parc. Chiar și micile treburi prin gospodărie sau exercițiile la salteluță, în sufragerie, ajută enorm.

Hidratarea, deosebit de importantă!

În sezonul rece, cam uităm să bem apă. În schimb, mâncă mai mult, mai consistent, iar asta îngreunează digestia. Nutriționistul Corina Zugravu spune că, pe lângă apa plată și ceaiurile din plante medicinale, berea fără alcool este o opțiune sănătoasă pentru buna hidratare. „Berea este o băutură fermentată, iar datorită ingredientelor sale naturale (apă, hamei, cereale și drojdie), atunci când este consumată moderat poate furniza organismului vitamine și minerale, fiind și o sursă de compuși bioactivi, precum polifenolii. În plus, un studiu realizat chiar sub egida Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție a arătat că un consum moderat de bere nu influențează indicele de masă corporală, circumferința abdominală sau raportul talie-șold”.

Antrenorul Iulian Dinu și nutriționiștii Corina Zugravu și Gianluca Mech
Antrenorul Iulian Dinu și nutriționiștii Corina Zugravu și Gianluca Mech

Folosește mai puțină maioneză la salata boeuf!

Salata boeuf se numără printre preparatele tradiționale de pe mesele românilor, de sărbători. Ar fi sănătoasă și prietenoasă cu silueta dacă n-ar conține maioneză. „Maioneza este un amestec de ulei și gălbenuș de ou, care, evident, îngrașă. În plus, dacă nu e pregătită și depozitată corespunzător, poate dezvolta bacterii. Cea din comerț conține aditivi și conservanți nocivi pentru sănătate. Chiar și varianta light e de evitat. Are, într-adevăr, mai puține calorii, dar conține amidon modificat, sirop de porumb bogat în fructoză, ulei de soia și mulți conservanți”, spune nutriționistul Gianluca Mech.

image

Pentru ca salata boeuf să fie un preparat cât mai sănătos, e bine să folosești mai puțină maioneză. „Doar cât să lege restul ingredientelor, nicidecum să devină un ingredient în sine”. Și, cum la masa de Crăciun salata este pe post de garnitură, alături de alte preparate, porția corectă nu trebuie să depășească două linguri”, mai spune nutriționistul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net