Tipul de brânză bun pentru creier. De ce suedezii recomandă să o consumi zilnic
Un studiu realizat de un grup de cercetători suedezi a ajuns la o concluzie foarte surprinzătoare, în ceea ce privește dieta. Experții au descoperit că există un anumit tip de brânză foarte bun pentru creier și care poate reduce riscul apariției demenței.

Deja știm cu toții cât de importantă este dieta pentru starea noastră generală de sănătate. Iar potrivit unui studiu efectuat de cercetătorii suedezi și publicat în jurnalul „Neurology”, există un anumit sortiment de brânză care poate reduce riscul apariției demenței.
Potrivit informațiilor de la adevarul.ro, este vorba despre brânza grasă, care atunci când este consumată într-o cantitate de cel puțin 50 de grame pe zi, poate face minuni pentru sănătatea creierului.
„Timp de decenii, dezbaterea asupra dietelor cu conținut ridicat versus scăzut de grăsimi a modelat recomandările de sănătate, ajungând uneori să considere brânza un aliment nesănătos care trebuie limitat. Studiul nostru arată că unele produse lactate grase ar putea, de fapt, să reducă riscul de demență, contestând unele dintre presupunerile de lungă durată despre grăsimi și sănătatea creierului”, a explicat Emily Sonestedt, epidemiolog nutrițional la Universitatea Lund, conform sursei citate.
Brânza grasă poate reduce riscul de demență
Experții suedezi au analizat date obținute în cadrul unui studiu observațional pe termen lung, care a urmărit dieta suedezilor, cât și efectele pe care aceasta le are asupra sănătății lor. Participanții au completat un jurnal alimentar în fiecare săptămână, în care au menționat obiceiurile lor alimentare.
La finalul studiului, a fost remarcat faptul că doar 10% din cei care consumau minim 50 de grame de brânză grasă pe zi au dezvoltat demență. În același timp, 13% din cei care consumau mai puțin de 15 grame zilnic au dezvoltat demență.
Ce explicație oferă specialiștii
Acest studiu nu a depistat efecte similare și atunci când vine vorba despre brânza slabă, lapte, smântână sau chefir.
„Una dintre cele mai mari limitări ale acestui studiu este faptul că dieta a fost înregistrată o singură dată, la începutul studiului, cu 25 de ani înainte de diagnosticarea demenței. Este foarte probabil ca alimentația și alți factori de stil de viață să se fi schimbat în acest interval”, a explicat și Tara Spires-Jones, șef de divizie la UK Dementia Research Institute, care nu a luat parte la acest studiu.

































