6 sfaturi pentru o excursie reuşită la munte

Ultima actualizare:

    Când pleci pe munte, trebuie să ai la tine o trusă de prim ajutor de care ai putea avea nevoie pe traseu
Când pleci pe munte, trebuie să ai la tine o trusă de prim ajutor de care ai putea avea nevoie pe traseu

Ai un weekend liber şi vrei să ţi-l petreci la munte, la o cabană sau poate că îţi plac drumeţiile şi îţi doreşti să încerci un traseu nou? Ar trebui să ştii cum să te echipezi şi ce trebuie să iei cu tine pentru a te bucura de câteva zile fără incidente sau peripeţii.

1. Nu urca pe munte în adidaşi sau pantofi!

Dacă pleci la munte şi ai de gând să faci o drumeţie, trebuie să fii încălţat cu bocanci care să-ţi susţină foarte bine glezna piciorului şi a căror talpă să nu alunece. Încălţămintea trebuie, de asemenea, să fie foarte comodă, să nu-ţi provoace dureri musculare sau bătături. În nici un caz nu te aventura prin pădure încălţăt în pantofi sau sandale de oraş. Rişti să te accidentezi, să te tai, să te zgârii, să aluneci şi să-ţi luxezi piciorul.

2. Ia cu tine pelerina de ploaie

O pelerină de ploaie care să te apere de vânt şi umezeală nu trebuie să-ţi lipsească din rucsac. La munte, condiţiile meteorologice sunt foarte schimbătoare: când e soare si senin, când e ceaţă şi plouă. Pelerina de ploaie trebuie să fie cât mai încăpătoare, dintr-un material plastic sau impermeabil. 

3. Alege rucsacul potrivit

Pentru o excursie de o zi, este suficient să ai la tine un rucsac cu un volum între 15 şi 25 de kilograme. În nici un caz nu căra după tine pe traseu pungi, gentuţe sau valize. Rucsacul trebuie să aibă două bretele pentru ca greutatea să fie distribuită în mod egal pe ambii umeri, trebuie să fie prevăzut cu buzunare exterioare pentru obiecte care îţi vor fi de folos pe drum: sticla cu apă, harta, lanterna, etc.

4. Ia cu tine haine de schimb

Acest lucru presupune să ai la tine un tricou de schimb sau o bluză cu mânecă lungă pentru situaţiile în care vei trabnspira iar apoi ţi se va face frig. De asemenea, trebuie să ai la tine o bluză de trening mai groasă. Nu uita că, cu ct urci mai mult, cu atât riscul schimbărilor de temperatură este mai mare. Jos, la poalele munţilor poate fi senin şi cald iar sus poate să plouă torenţial.

5. Protejează-te de soare

O şapcă, o pereche de ochelari de soare şi cremă de protecţie împotriva razelor ultraviolete, sunt lucrurile care nu trebuie să-ţi lipească din rucsac. Să nu crezi că, dacă eşti la munte, soarele nu-ţi poate afecta ochii sau pielea! Dimpotrivă! Pentru că în zonele de munte este mult mai răcoare decât în oraşe sau la mare, nu ţi vei da seama că te arde soarele decât atunci când va fi prea târziu.

6. În ce constă trusa de prim ajutor?

Într-un buzunar exterior al rucsacului, la îndemână, este bine să ţii trusa de prim ajutor. Aceasta va conţine faşă elastică, plasturi şi comprese sterile pentru accidente minore, cremă antibiotică, dezinfectant, o pensetă, o foarfecă, glucoză sau pliculeţe de zahăr şi lămâie şi fiole de calciu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Trei zodii au probleme de sănătate în luna februarie, sursă foto: Pixabay
horoscop financiar jpg
horoscop financiar 1 webp
Jumari FOTO Cristina Stancu3 jpg
zodii norocoase webp
prajitura1 jpeg
Pomana porcului FOTO Shutterstock jpg
Descopera ce distruge relatia de cuplu si ce i apropie pe parteneri webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net