Aşa se scot şase dintre cele mai dificile pete de murdărie de pe covor
Pentru că sezonul rece va aduce, în curând, vreme mohorâtă, ploi şi noroaie, este momentul să înveţi cum să ai grijă de covoarele şi mocheta din casa ta. Iată câteva sfaturi despre cum să le cureţi şi cum să le întreţii pentru a le păstra cât mai noi şi cât mai pufoase.
1. Foloseşte detergent pentru urmele de ciocolată
Ai mâncat ciocolată, ţi-a căzut pe jos o bucăţică şi s-a lipit de fibrele covorului? Nu dispera! Petele de ciocolată sau cacao ies repede dacă foloseşti la curăţarea lui detergent special pentru covoare diluat în apă caldă. După ce pata a dispărut, usucă locul umezit cu feonul la temperatura cea mai mică.
2. Sarea curăţă în profunzime
Mocheta sau covorul par prăfuite, culorile sunt şterse, iar aspectul este de vechi? Foloseşte sare grunjoasă umedă. Pune într-un bol câteva linguri de sare şi stropeşte-o cu apă. Înmoaie o perie în sare şi freacă pe toate suprafaţa covorului. Aspiră apoi în profunzime. Dacă nu vrei să foloseşti sare grunjoasă, o poţi dizolva în apă caldă.
3. Varza crudă împrospătează culorile
Cumpără de la piaţă o varză de mărime mijlocie şi taie-o pe jumătate. După ce aspiri bine covorul, freacă-l cu varză pe toată suprafaţa lui, insistând în locurile colorate şi care prezintă modele.
4. Cerneala iese cu spirt
Ai pătat mocheta cu cerneală? Pentru început trebuie să absorbi lichidul prin presare folosind un şerveţel. Efectuează această operaţiune până când locul rămâne aproape uscat. Toarnă pe pată câteva picături de spirt şi freacă cu o perie curată zona.
5. Curăţă ceara topită cu fierul de călcat
Ai pătat covorul cu ceară topită sau gumă de mestecat? Curăţă-l folosind fierul de călcat. Pentru început, elimină cât poţi de mult din substanţa nedorită folosind o spatulă sau un cuţit. Pune apoi pe zona afectată o coală de hârtie albă şi treci peste ea cu fierul de călcat încălzit. Repetă operaţiunea până când pata dispare cu totul.
6. Oţetul îndepărtează murdăria şi mirosul
Pete de mâncare, de băuturi, dulciuri sau pete de noroi toate acestea se curăţă foarte bine folosind oţetul alb. Pe lângă faptul că mocheta sau covorul rămân ca noi, oţetul elimină şi orice urmă de miros neplăcut. Nu trebuie decât să aspiri covorul şi apoi să cureţi zona afectată cu o perie înmuiată în oţet.