De ce apar şi cum se tratează cearcănele

Ultima actualizare:

    După 40 de ani, nu mai e suficientă  doar o noapte bună de somn  pentru a le face să dispară
După 40 de ani, nu mai e suficientă doar o noapte bună de somn pentru a le face să dispară

Cearcănele nu au neapărat legătură cu oboseala. Sunt mulţi alţi factori care le cauzează şi le fac să persiste pe chipul nostru săptămâni, luni, chiar ani în şir. Din fericire, natura şi medicina modernă au, pentru fiecare problemă, una sau mai multe soluţii.

Hidratarea precară şi predispoziţia genetică – printre cauze

Este drept că cearcănele se văd mai tare în condiţii de oboseală când, în general, părem mai trase la faţă. Însă dacă la tinereţe dispar după o noapte bună de somn, după 40 de ani cu greu mai scăpăm de ele, odată instalate. Predispoziţia,  vârsta şi gradul de hidratare sunt factori importanţi care duc la apariţia cearcănelor. „Apar de la oboseală, dar pe condiţii predispozante. Sunt agravate de o hidratare precară, de o circulaţie proastă şi de vârstă. După 40 de ani, dacă te-ai ales cu cearcăne, nu mai scapi de ele decât prin tratamente la cabinetul doctorului”, spune medicul dertamolog Viviana Iordache. Fumătoarele sunt şi ele predispuse mai mult la cearcăne negre. Iar asta pentru că ele aduc în organism gudroane şi nicotină, iar procesele de oxidare sunt mult mai intense. Ele trebuie să se hidrateze şi să consume mai multă vitamina C şi citrice. Curele drastice de slăbire duc, de asemenea, la apariţia cearcănelor. „Dacă slăbeşti mai mult de 5% din masa corporală, automat vei slăbi şi la faţă. Pielea cade şi atunci se văd cearcănele”, mai spune medicul dermatolog. 

Injectarea cu acid hialuronic, cea mai rapidă soluţie

Cearcănele pot fi estompate uşor şi rapid prin injectarea directă cu substanţe de umplutură dermică. Cel mai des folosit este acidul hialuronic. „Substanţa injectată este îmbogăţită cu aminoacizi, antioxidanţi, minerale şi vitamine, care se combină prin restructurarea globală a dermului. Adică pielea se hidratează, se întinde uşor, atenuând atât cearcănele, cât şi ridurile.

simeon stalpnicul png

Procedura este uşoară, durează câteva minute, iar efectele se menţin până la un an, dacă starea de hidratare a pielii e bună”, explică Valentin Burada, fondatorul Swiss EstetiX. În cazul cearcănelor negre se face dermoabraziune, urmată de tratamente cu vitamina C. Şi această procedură e simplă, poţi ieşi imediat pe stradă. 

Injecţiile de drenaj pentru pungile de sub ochi

Nu confunda cearcănele cu pungile de sub ochi. Acestea din urmă reprezintă o acumulare de fluide şi se tratează cu injecţii de drenaj. Serul injectat dizolvă conţinutul pungii. Procedura nu se face persoanelor de peste 45-50 de ani pentru că nu se mai retrage pielea. Pungile se formează pe fondul unei microcirculaţii proaste a zonei, apar la persoanele care au boli renale sau tiroidiene, dar se şi moştenesc.

Tratamente din cămară

Ingredientele de pe vremea bunicii nu au efecte spectaculoase imediate, însă ajută mult. Pentru a estompa cearcănele, prepară-ţi o mască dintr-o lingură de zeamă de lămâie (care albeşte pielea), una de mălai (energizează pielea datorită conţinutului de vitamina B) şi un albuş de ou. Se ţine 10 minute, apoi se spală şi se aplică o cremă foarte hidratantă.

În cazul pungilor de sub ochi, pune seara, înainte de culcare, câte o felie de cartof crud (1 cm grosime), la temperatura camerei. Se ţine 10 minute, după care se aplică un ser cu acid hialuronic (se găseşte în farmacii sau în magazinele naturiste).

Compresele cu pliculeţe reci de ceai verde sau ceai negru energizează zona de sub ochi şi dau luminozitate privirii.

Contează ce mănânci şi ce bei

Excesul de sare provoacă retenţie de apă, fiind cea mai importantă cauză a apariţiei pungilor. Alcoolul, de asemenea, produce vasodilataţie care măreşte pungile de sub ochi, iar E-urile şi tutunul dau inesteticele cearcăne negre.

Dacă vrei să previi apariţia lor, bea multă apă şi ceaiuri neîndulcite, consumă citrice şi vitamina C, redu ţigările. Iar atunci când ţii cure de slăbire, nu evita peştele gras, fructele oleaginoase, uleiurile vegetale presate la rece. 

Se pot corecta prin machiaj

Dacă nu poţi scăpa de ele, măcar le poţi acoperi. Noi, femeile, avem ca as în mânecă machiajul.

simeon stalpnicul png

Make-up artistul Florina Mărcuţă, soţia actorului Bebe Cotimanis, ne recomandă să folosim un anticearcăn bun, peste care aplicăm fondul de ten clasic.

Pentru că cearcănele sunt, de obicei, albastre sau verzui, anticearcănul trebuie să fie într-o nuanţă portocalie. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Horoscop zilnic 25 martie 2022 jpg
Manichiura jpg
5 zodii urmărite de ghinion în luna februarie, sursă foto: Canva
image png
zodii pixabay jpg
Fasole jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net