Doar 70 la sută din gravide merg regulat la medic

Ultima actualizare:

Cu deosebire în mediul rural, adresabilitatea gravidelor la medici în timpul sarcinii rămâne o problemă. Deşi 71% din femeile însărcinate sunt luate în evidenţă de medicul de familie în primul trimestru de sarcină, 2% din gravide nu consultă niciun medic până în momentul naşterii, după cum reiese dintr-un sondaj realizat de organizaţia nonguvernamentală World Vision România, pe un eşantion de 386 de femei din judeţele Dolj şi Vâlcea. Deşi procentul de 2% pare mic raportat la numărul de copii din mediul rural, înseamnă că, anual, 6.000 de copii se nasc fără ca mamele lor să beneficieze de îngrijiri prenatale, conform calculelor specialiştilor care au realizat sondajul.

„Cred că numărul gravidelor care nu fac analizele de sarcină este chiar mai mare. Aş spune că în jur de 70% sunt urmărite de obstetricieni, 20% de medicul de familie, iar celelalte nu sunt luate în evidenţă până la naştere", spune medicul primar obstetrică-ginecologie Alexandra Crişan de la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Filantropia" din Bucureşti. Potrivit aceluiaşi sondaj, şi din rândul gravidelor care sunt luate în evidenţă de medicii de familie, ulterior, unele dintre ele nu mai merg la niciun control până la naştere.

Mai puţine investigaţii decât ar trebui

Gravidele care au participat la sondaj au beneficiat, în timpul sarcinii, în medie, de 5,9 consultaţii, un număr mult mai mic decât cel recomandat de specialişti. În cursul unei sarcini normale, o femeie ar trebui să meargă de 10 ori la consultaţie. Sondajul World Vision evidenţiază o legătură între nivelul de educaţie al mamei şi numărul de consultaţii prenatale la care merge. „Internetul este astăzi de un real ajutor în informarea gravidelor, chiar dacă de multe ori informaţiile nu sunt tocmai corecte, panicând gravidele. Totuşi, există încă multe femei, mai ales în mediul rural, care nu au acces la internet", mai spune dr. Alexandra Crişan.

Care sunt testele recomandate

Lista investigaţiilor pe care femeile însărcinate ar trebui să le efectueze este foarte lungă. Ele ar putea fi împărţite în analize uzuale (hemoleucogramă, sumar de urină, transaminaze, glicemie, Rh etc.), analize pentru depistarea infecţiilor (HIV/SIDA, citomegalovirus, toxoplasmoză, rubeolă, herpes, hepatitele B şi C, streptococul de grup B, etc.), analize ginecologice (Papanicolau, culturi de col pentru depistarea infecţiilor cu Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma) şi în analize hematologice (hormonii tiroidieni şi teste pentru depistarea unor boli hematologice p recum hemofilia).

La toate acestea se adaugă şi dublul sau triplul test, o analiză de screening (dar care nu are scop diagnostic) care evaluează riscul de malformaţii fetale. Doar o parte din aceste investigaţii sunt decontate de Casa Naţională de Sănătate, lucru ce explică de ce nu toate gravidele le efectuează. „Noi ne informăm pacientele despre analizele pe care ar trebui să le facă în timpu l sarcinii, dar, în cele din urmă, alegerea este a lor. Deşi analizele sunt multe la număr, iar unele pot părea inutile, ar trebui să le efectueze pentru a se asigura, în măsura în care medicina de astăzi ne permite, că bebeluşul lor va fi sănătos", recomandă medicul Alexandra Crişan.

Nu se pregătesc pentru concepere

Nici în privinţa testelor de sânge care ar trebui efectuate înainte de a concepe un copil nu stăm mai bine, după cum reiese dintr-un sondaj realizat în trecut de Gallup România. Doar 38-43% din femeile însărcinate şi din mamele intervievate au făcut analize în perioada de preconcepţie, potrivit sondajului. Acesta a fost realizat în mediul urban, pe femei cu vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Trei zodii au probleme de sănătate în luna februarie, sursă foto: Pixabay
horoscop jpeg
Cum să menții aerul curat în bucătărie  Sfaturi și soluții eficiente jpg
IMG 3157 PNG
chef scarlatescu jpg
suc de lămâie beneficii jpeg
zodii norocoase jpg
Metropolitan Life picture jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net