Nutriţioniştii îţi spun secretul dietei perfecte. 7 reguli de bază
Nu contează neapărat ce mâncăm, ci cât mâncăm. Cantitatea este secretul de bază al oricărei diete, spune medicul nutriţionist Mihaela Bilic. Dacă vrei să ai un regim alimentar sănătos şi să pierzi şi câteva kilograme, specialistul îţi dă câteva sfaturi de bază.
1. Secretul slăbitului e să mănânci mai puţin decât îţi trebuie, să te ridici de la masă când încă îţi mai e foame, astfel încât organismul să ardă mai multe calorii decât consumi tu. „Eu le spun pacienţilor mei: «notaţi ce aţi mâncat săptămâna trecută şi reduceţi porţia cu 30%-50%. Nu contează ora, să nu mănânci după o anumită oră. Organismul contabilizează ce a primit într-o zi, indiferent de oră. Dacă i-ai dat mai puţin decât îi trebuie, slăbeşti garantat”, spune Mihaela Bilic.2. Mănâncă numai când îţi e foame! Puţini oameni mai mănâncă de foame în ziua de azi. Mâncăm de poftă, de stres, de plictiseală.3. Puţin din toate. Pe asta pledează specialistul, care, spre fericirea noastră, nu dă „interzis” la nimic. „O alimentaţie echilibrată înseamnă că e diversificată. Fiecare aliment are anumiţi nutrienţi şi doar mâncând din toate putem acoperi nevoile organismului. Să interzici cu desăvârşire nişte alimente e o măsură greşită, frustrantă. Nu mori dacă mănânci într-o zi parizer sau prăjituri, atâta timp cât nu îţi faci un obicei din asta, după cum nu e bine nici să mănânci 3 kg de salată cât e ziua de lungă. Organismul nostru trebuie să beneficieze de o varietate de alimente fiecare având rolul său nutriţional”, a declarat dr. Bilic în cadrul unui eveniment despre consumul de cafea.4. Pe lângă diversitate, contează să cunoşti porţia corectă din fiecare aliment. „Nu există alimente sănătoase şi nesănătoase, contează doar în ce cantitate le mâncăm. Sunt alimente facultative, pe care le mâncăm doar pentru plăcerea gustului (cum sunt cartofii prăjiţi, mezelurile, semipreparatele, dulciurile, toate concentrate caloric în grăsimi, sare şi aditivi) şi sunt alimente care trebuie să facă parte zilnic din dieta noastră (legume,fructe, cereale, proteine din carne, peşte, brânză sau ou).5. Astfel, o farfurie ideală conţine jumătate legume, un sfert proteine (carne, peşte, brânză) şi un sfert glucide, sau carbohidraţi (pâine, paste, orez, fasole boabe, mazăre, cartofi).
6. Alimentele trebuie combinate. Unele au mai multe proteine, altele glucide, altele grăsimi. „Trebuie să mâncăm, spre exemplu, friptura cu cartofi, pentru că ei nu au proteine, iar carnea nu are glucide şi, prin asocierea lor, obţinem o masă echilibrată. Alimentele se asociază, nu se disociază. Tendinţa e să le mâncăm separat. Nu e corect”, mai spune nutriţionistul.7. Poţi să bei 3 cafele pe zi. Cafeaua nu e periculoasă în curele de slăbire şi în viaţa de zi cu zi atâta timp cât nu depăşeşti doza recomandată, de 3 cafele pe zi şi nu adaugi în ea zahăr, lapte, frişcă. O cafea nici prea tare, nici prea slabă, se prepară cu două linguriţe de cafea solubilă sau 4 de cafea măcinată la 150 ml de apă. Până aici, zero calorii. Dacă adaugi o linguriţă de zahăr ai câştigat 20 de calorii, un căpăcel de lapte condensat 10 calorii, iar o lingură de frişcă încă 20 de calorii.