Trucuri care te întineresc
Te-ai întrebat de ce unele persoane nu îşi arată deloc vârsta, în timp ce altora le dai mai mulţi ani decât scrie în buletin? Totul ţine de genă, ai putea spune. Într-adevăr, contează, însă doar într-o mică măsură. Alimentaţia, stilul de viaţă sănătos, cât de atent îţi îngrijeşti pielea, dar şi machiajul, coafura, toate acestea îţi pot da sau îţi pot lua ani de pe chip.
Îţi plac fotografiile gen „înainte” şi „după”, cu persoane care arată infinit mai bine după sesiuni de machiaj sau cure de slăbire? Ai putea experimenta şi pe tine asemenea situaţii. Vrei sa pari chiar şi cu 10 ani mai tânără? Schimbă-ţi stilul de machiaj, coafura şi garderoba, sau mai dă jos câteva kilograme. Iată toate aspectele de care să ţii cont!
Coafura
Două aspecte sunt importante aici – forma părului şi culoarea lui. În ceea ce priveşte culoarea, sunt indicate nuanţele deschise, cât mai naturale, de la castaniu deschis până la blond, acesta fiind indicat mai ales celor care au fire albe. Astfel, dacă eşti brunetă, încearcă tonuri mai deschise, iar dacă eşti blondă alege tonuri aurii, nu cenuşii, care îmbătrânesc.
Apoi, cu cât înaintăm în vârstă, cu atât lungimea părului trebuie să scadă. El nu mai e aşa de strălucitor şi sănătos, iar vârfurile uscate, subţiate, accentuează degradarea. După 40 de ani sunt recomandate tunsorile scurte, chiar cu breton, care dau o atitudine activă, dinamică şi întineresc.
Aşa nu. Un păr închis la culoare scoate în evidenţă cearcănele, ridurile, paloarea pielii şi toate imperfecţiunile ei. Dacă vezi că nu mai e la fel de des, sănătos şi strălucitor ca înainte, evită să-l porţi prea lung.
Machiajul
Şi el are puterea să schimbe radical imaginea. Pentru un look fresh, nu te machia excesiv! Mergi mereu pe nuanţe naturale. Şi mare atenţie la fondul de ten!
El trebuie să fie exact în nuanţa pielii şi să nu încarce prea mult, căci va accentua ridurile. Un fond de ten fluid îţi va da un aer de prospeţime.
Aşa nu. Conturarea ochilor în exces cu creion negru, un fard prea închis, un ruj prea accentuat înăspresc trăsăturile. De asemenea, trebuie să ştii că fondul de ten în exces, mai ales unul compact pudră, pe o piele deshidratată, scoate în evidenţă ridurile. Iar dacă e într-o nuanţă prea deschisă, dă o paloare obrazului, feţele prea albe părând bolnăvicioase, îmbătrânite. Nici fardurile de obraz în nuaţe de maro/cărămiziu nu au nicio legătură cu look-ul fresh, de adolescentă, pe care ţi l-ar da un machiaj mai natural. Make-up artiştii spun că liniile descendente (spre exemplu cea a sprâncenelor) îmbătrânesc faţa.
Garderoba
Chiar dacă ai peste 40 de ani, nu trebuie să te îmbraci bătrâneşte, cu haine maro şi lălâi. Evident, nu vei părea ca o tinerică dacă îţi pui fustă scurtă, e bine să-ţi alegi lucruri moderne, vesele, cu bun gust. Încearcă fuste drepte, clasice, sau în croieli mai sofisticate, cu doar puţin deasupra genunchiului.
Aşa nu. Evită decolteurile, dacă pielea ta nu mai e netedă. Evită hainele demodate, mohorâte, neîngrijite.
Accesoriile
Fii jucăuşă, îndrăzneaţă în combinaţii, atâta timp cât sunt de bun gust.
Aşa nu. Evită tentaţia de a te asorta în toate – fusta cu haina şi cu poşeta, cerceii cu brăţara şi cu mărgelele... Aşa făcea bunica.
Zâmbetul
Da, şi el contează enorm, îţi dă o atitudine plăcută, tinerească, dă luminozitate ochilor şi... e molipsitor.
Silueta
Cu siguranţă ştii deja – o persoană supraponderală arată mult mai în vârstă decât e în realitate. Încearcă să mai dai jos câteva kilograme şi vei părea mai feminină, mai tânără. Ca un artificiu, poartă pe sub rochie o lenjerie care strânge abdomenul, ridică bustul, subţiază picioarele. Există dressuri şi corsete care au acest rol.
Greşeli care te fac să arăţi mai în vârstă
- Fumatul. La multele probleme de sănătate pe care le generează, adaugă şi îmbătrânirea pielii! Fumatul afectează circulaţia sângelui şi oxigenarea celulelor, favorizează apariţia ridurilor, îngălbeneşte dinţii.
- Kilogramele în plus. Îţi dau câţiva ani mai mult decât ai în realitate. Ţine o dietă şi încearcă să slăbeşti!
- Lipsa somnului cauzează cearcăne, pungi sub ochi, te face să arăţi trasă la faţă, obosită, pielea îşi pierde din strălucire şi prospeţime. În timpul somnului se regenerează celulele, se revitalizează organismul, iar faţa ta pare mai luminoasă, mai proaspătă. Nu degeaba i se spune „somn de frumuseţe”.
- Mai uiţi să te demachiezi. Să mergi la culcare cu fardul pe pleoape este cea mai mare greşeală pe care o poţi face. Pielea din jurul ochilor, în loc să se regenereze pe timpul nopţii, se degradează şi mai tare.
- Consumul de cafea, alcool, sucuri acidulate. Acestea deshidratează organismul şi afectează sănătatea pielii.
- Zahărul, sarea şi grăsimile trans. Consumată în cantităţi prea mari, sarea creşte presiunea sângelui şi afectează colagenul, poate cauza pungi sub ochi şi nu e nimic tineresc în acest lucru. Şi o dietă prea dulce accelerează degradarea pielii. Grăsimile prezente în fast-food, margarină, chipsuri etc., afectează şi ele elasticitatea pielii.