Vitamine și minerale esențiale pentru organismul femeilor
Pentru o condiție fizică bună indiferent de vârstă și un look mai tânăr de la o zi la alta e nevoie să ai grijă și să prețuiești și funcționarea corpului tău, la fel de mult ca aspectul său. Vitaminele de care ai nevoie pentru a duce o viață sănătoasă sunt ușor de asimilat de organism printr-o alimentație corectă sau prin suplimente, atunci când este nevoie. Iată de ce vitamine nu te poți lipsi:
Acidul folic
Folatul sau vitamina B9 este esențial în special în perioada sarcinii, deoarece contribuie la dezvoltarea sănătoasă a fătului. Deși folatul se regăsește în mai multe alimente, în timpul sarcinii este recomandat să se apeleze la suplimentul alimentar cunoscut ca și acid folic. La recomandarea doctorului, acidul folic trebuie administrat încă din perioada în care încerci să rămâi însărcinată până în săptămâna a 12-a de sarcină. Acidul folic are un rol important și în crearea de țesut nou precum părul și pielea și o dietă care îl conține din plin te va ajuta atunci când ai probleme la aceste capitole. Alimente bogate în folat sunt spanacul, broccoli, cartofii, sparanghelul, fasolea verde, mazărea ori salata romană. În general, cele mai multe legume cu frunze verzi conțin o cantitate importantă de folat și ar trebui incluse în cât mai multe mese.
Calciu
Calciul este conținut în cea mai mare parte de oase și dinți, dar o deficiență de acest mineral poate afecta mai multe părți ale organismului. Oasele oamenilor sunt în continuă dezvoltare până la vârsta de 25 de ani, iar apoi încep să slăbească. O dietă bogată în calciu te ajută să-ți menții oasele sănătoase și să eviți probleme care pot apărea mai târziu. Osteoporoza este o boală des întâlnită, iar o deficiență de calciu din tinerețe crește șansele de a dezvolta afecțiuni ale oaselor. Studiile arată că durerile pelvine din perioada ciclului sau înainte pot fi un efect al deficienței de calciu, iar atunci când femeile folosesc suplimente, simptomele precum balonarea și oboseala sunt reduse. De asemenea, odată cu folosirea lor se ameliorează și efectele asupra psihicului din perioada menstruației.
Coenzima Q10
Coenzima Q10 se găsește sub formă de suplimente, dar și în multe dintre alimentele pe care le poți consuma zilnic. Acest nutrient poate avea efecte benefice asupra afecțiunilor cardiace și studiile arată că poate încetini efectele bolii Alzheimer. Oamenii sănătoși nu suferă, în general, de deficiențe de Coenzima Q10. Suplimentele pot ajuta femeile cu probleme de fertilitate să rămână însărcinate, pot face pielea să arate tânără și pot preveni durerile de cap. Alimente bogate în coenzima Q10 sunt lintea, boabele de soia, conopida, portocalele, căpșunile, heringul, sardinele sau ficatul.
Luteina
Luteina este un antioxidant care îți protejează ochii de afecțiunea numită degenerare maculară, care este una dintre cele mai întâlnite cauze de orbire în cazul femeilor în vârstă. Dacă ești expusă în mod regulat la soare sau la lumină puternică, este important să ai o dietă cât mai bogată în luteină sau să folosești suplimente alimentare. Înainte de a face asta poți include în dietă dovleac, varză de Bruxelles, salată verde sau fistic.
Alimentația variată și bogată în produse benefice îți va asigura o stare de bine și un organism sănătos. Nu uita să ceri sfatul medicului oricând te gândești să introduci în dietă suplimente alimentare pentru a afla dacă ai, într-adevăr, nevoie de ele.