Admitere liceu 2020. Ministerului Educației, sfaturi și recomandări pentru elevi

Ultima actualizare:

    Completează corect fișa de înscriere la liceu! Orice greșeală te poate costa foarte scump!
Completează corect fișa de înscriere la liceu! Orice greșeală te poate costa foarte scump!

Pentru ca admiterea la liceu 2020 să nu fie o experiență neplăcută, iar elevii să intre la specializările pe care și le doresc cu adevărat, Ministerul Educației oferă câteva sfaturi și recomandări de care este bine să țină cont fiecare candidat.

Admiterea la liceu în 2020 le poate da mutor elevi mari bătăi de cap dacă nu știu cum să completeze corect fișa de înscriere. Iată câteva sfaturi pe care le oferă Ministerul Educației pentru ca absolvenții claselor a VIII-a să intre la specialitatea și liceul pe care și-l doresc după ce au dat examenul de Evaluare Națională

Cum se completează opțiunile pe fișa de înscriere

Completarea opțiunilor de fișa de admitere se face în ordinea preferinței candidaților. Elevii sunt sfătuiți să completeze pe primele locuri opțiunile pe care le doresc cel mai mult, chiar dacă nu sunt siguri că media le permite să intre la aceste opțiuni. Apoi, se continuă cu opțiunile care le-ar mai plăcea și, la sfârșit, cu opțiunile mai puțin dorite. În nici un caz nu completați o opțiune nedorită înaintea uneia dorite foarte mult! Prima este și prima luată în considerare pentru fiecare elev. Candidații nu trebuie să uite că este preferabil să intre la un liceu care nu le place decat să nu intre deloc. Completarea unui număr foarte mare de opțiuni pe fișa de înscriere nu îți poate dăuna în nici un fel. Oricum, vei intra la prima opțiune pe care o treci pe fișă și la care mai sunt locuri. În schimb, un număr prea mic de opțiuni îți poate diminua șansele de a fi admis la liceu. Motivul? Există riscul de a nu avea o medie suficient de bună pentru nici una din opțiunile exprimate. Elevii trebuie să fie conștienți de faptul că nu există un număr anume de opțiuni care trebuie completat pe fișa de înscriere. Important este ca acest număr să fie suficient de mare încât să permită repartizarea, iar opțiunile să fie ordonate de la cea mai dorită până la cea mai puțin dorită.

Ce trebuie să știe elevii despre mediile de admitere la liceu

Ministerul Educației avertizează că elevii trebuie să țină cont de mediile din anii precedenti cu care s-a intrat la liceul pe care și-l doresc. În acest fel, ei vor putea să-și calculeze șansele de intrare la fiecare dintre optiunile exprimate. Statistic, mediile de admitere sunt de la un an la altul puțin mai mari, un motiv în plus pentru a completa cât mai multe opțiuni pe fișa! Este posibil ca anul acesta media de intrare la una din opțiuni să fie mult mai mare decât în anii trecuti, la fel cum este posibil să fie mai mică. Mediile anilor trecuți sunt orientative.

Atenție la greșeli! Te pot costa foarte scump!

Validarea fișelor este o operațiune simplă, dar obligatorie pentru toți candidații. Atenție! Eventualele greșeli apărute în transcrierea mediilor din cataloagele școlare pe fișa de opțiuni, în completarea numelui candidatului sau scrierea neciteață a codurilor liceelor pot cauza neplăceri. Computerul nu știe că un elev care a completat codul 115 este interesat, de fapt, de specializarea cu numărul 151. De asemenea, calculatorul nu știe că media de absolvire nu este 5,75, ci 7,55! Pentru a evita neplăcerile cauzate de transcrierea greșită a datelor de pe fișă, procedura necesită tipărirea fișelor așa cum au fost ele introduse în baza de date. Fișa astfel tipărită, numită „fișă martor” se transmite la școala de proveniență în cele câteva zile rămase între introducerea fișei în computer și data limită. Diriginții sunt cei care convoacă la școală toți elevii însoțiți de părinți și verifică opțiune cu opțiune dacă fișa martor corespunde cu fișa originală. Neconcordanțele trebuie semnalate imediat conducerii școlii, care revine la centrul de colectare pentru a face corecția.

Admitere la liceu 2020. Cum are loc repartizarea computerizată

Între momentul validării fișei și repartizarea computerizată, fișele sunt centralizate în bazele de date județene și de aici în baza de date națională de la Ministerul Educației Naționale. După verificări multiple și corectarea erorilor semnalate are loc repartizarea computerizată. Algoritmul de repartizare ordonează elevii descrescător după media de admitere. Candidații sunt repartizați pe rând, începând de la elevul cu cea mai bună medie. Pentru fiecare candidat se caută prima opțiune de pe lista unde mai sunt locuri libere și elevul este repartizat la acea opțiune. Dacă există vreun elev la care opțiunile exprimate în fișă nu îi permit să intre la nici un liceu pentru că locurile au fost deja ocupate de elevii cu medii mai mari decât el, atunci elevul respectiv rămâne nerepartizat. Admiterea la liceu 2020 presupune, pentru început, completarea opțiunilor pe fișa de înscriete, etapă care va avea loc joi, 2 iulie 2020.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2174482595 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
anul covrigului jpg
sfantul ioan botezatorul  jpg
cea mai sanatoasa masa din lume jpg
unghii frumoase jpg
sfantul ioan botezatorul  jpg
daniel jpg
ingrid baciu jpg
cel mai vechi loc de pe pamant roraimo jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net