Afacerea ”buletinul”. Cum au ajuns să figureze la o adresă 5.000 de oameni
Buletinul românesc se vinde ca pâinea caldă. Numeroși străini care provin din afara UE, în special moldoveni, ar da orice ca să aibă adresa în București. Așa s-a dezvoltat afacerea ”buletinul” chiar pe site-urile de anunțuri.
Pe strada Vasile Lucaciu, la nr. 5, din sectorul 3 al Capitalei, locuiesc nu mai puțin de 5.000 de oameni. Despre această situație s-a aflat la referendum. Membrii comisiei de la secția de votare 639 au rămas trăsniți când au văzut că listele cu votanții care figurează la aceeași adresă nu se mai terminau. Iar situația nu este singulară.
Pe strada Vălsănești, din cartierul 23 August, din Capitală, în 2012, figurau 2.000 de inși, iar în țară există un caz cu 7.000 de buletine cu adresa identică.
Anunțurile pentru buletine se dau pe internet
Cum s-a ajuns aici? Foarte simplu! Afacerea ”buletinul” a fost demarată cu mulți ani în urmă pe Internet și tot acolo se desfășoară și în ziua de astăzi.
Reporterii Click! au găsit astfel de anunțuri postate azi și ieri. Inclusiv pe platforma publi24.ro.
”Pensionară iau în spațiu, în condiții legale, persoane care doresc buletin de București”, sau ”iau in spațiu persoane care doresc obținerea cărții de identitate sau carte provizorie”, așa sună anunțurile.
”Când ne întâlnim să aveți toate actele la dv.: buletinul de acum, certificatul de naștere, de căsătorie etc. Eu am să vin cu actul de proprietate și mai e nevoie de semnătura că vă iau în spațiu. A, și trebuie să plătiți 7 lei pentru cartea de identitate sau 1 leu pentru cea provizorie”, ne-a spus la telefon un individ care s-a recomandat Marian.
Buletinele făcute la adrese unde figurează mii de oameni costă între 170 și 250 de lei
Tarifele afișate variază între 170 și 250 de lei de persoană. Cei mai mulţi sunt clienţi sunt din Republica Moldova, care au nevoie de o adresă stabilă pentru a obţine cartea de identitate, un document obligatoriu pentru a primi cetăţenia română.
Dar, în astfel de labirinturi, se pot ascunde şi indivizi periculoşi. Chiar și așa afaceriștii cu buletine nu pățesc nimic. Și asta pentru că nu există o lege în acest sens.
Ministerul de Interne a venit cu un proiect de lege, care prevedea pedepse între 3 luni și 2 ani. ”Proiectul nu a trecut”, ne-au precizat surse din cadrul Ministerului de Interne.
Au fost cazuri când cei de la Evidenţa Populaţiei au devenit suspicioşi şi au cerut controale, dar polițiștii nu au putut decât să le dea amenzi traficanților de documente, cu sume cuprinse între 200 și 500 de lei. Și asta doar pentru că nu au declarat că persoanele pe care le-au luat în spațiu a părăsit domiciliul.
A fost reținut pentru 1.489 de locatari
Totuși, există un caz la Galați, al unui bărbat de 43 de ani, care a fost reținut în 22 ianuarie 2018, după ce a fost acuzat de fals în declaraţii în formă continuată.
”În perioada 2016-2017, acesta ar fi făcut, în nenumărate rânduri, declaraţii necorespunzătoare adevărului, în faţa funcţionarilor din cadrul Serviciului Public Comunitar de Evidenţa Persoanelor Galaţi, completând formularul prin care primea în spaţiu, la adresa unde locuia, cetăţeni din Republica Moldova. În schimbul obţinerii de foloase materiale, bărbatul ar fi facilitat, în acest mod, obţinerea domiciliului scriptic, în municipiul Galaţi, unui număr de 1.489 de cetăţeni moldoveni”, a declarat Crina Dragu, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.