Doliu pentru Ștefan Bănică și Oana Sârbu! A murit Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste

Ultima actualizare:

Marele regizor Nicolae Corjos, realizatorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste, a murit la vârsta de 86 de ani, iar vestea a întristat multă lume, în special generațiile care au crescut cu peliculele realizate de cineast.

Nicolae Corjos a murit la 86 de ani! Sursa foto: ziarul Unirea
Nicolae Corjos a murit la 86 de ani! Sursa foto: ziarul Unirea

Ștefan Bănică Jr. și Oana Sârbu au devenit celebri datorită apariției în filmele lui Nicolae Corjos, așa cum este celebra serie Liceenii (1986).

Printre cei care au cunoscut faima prin intermediul lui Nicolae Corjos se numără și Mihai Constantin, Tudor Petruţ, Adrian Păduraru, Teodora Mareş, artiști care și-au manifestat recunoștința față de maestru la împlinirea vârstei de 85 de ani.

A murit Nicolae Corjos! Ștefan Bănică și Oana Sârbu, în doliu

Iată că, din păcate, cu 3 luni înainte să împlinească vârstă de 86 de ani, Nicolae Corjos a încetat din viață. „Ești și vei fi mereu parte din sufletul meu.”, i-a spus Ștefan Bănică Jr., anul trecut, marelui cineast.

„Vă mulțumesc că, practic, m-ați făcut actriță.”, i-a transmis Teodora Mareș, neștiind că acela a fost ultimul mesaj pe care il va transmite.

Nicolae Corjos, o viață dedicată cinematografiei românești

Născut în Hotin, astăzi zonă din Ucraina, pe 22 mai 1935, regizorul de filme a studiat  Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1956, iar în 1966 a înființat studioul de cinematografie al Conservatorului în anul 1966, unde a lucrat ca profesor de artă cinematografică până în 1972.

Din 1981, Nicolae Corjos a fost regizor de film documentar la  la Studioul „Alexandru Sahia”, timp în care a realizat 50 de filme documentare, printre care Mănăstirea Văcărești (1989), Sergiu Celibidache (1991), Concursul Internațional „George Enescu” (1992) etc. şi a fost membru al Consiliului Național al Audiovizualului între 1995 şi 2001.

În anul 2000, cineastul a devenit doctor în muzică, cu teza „Arta muzicii – componentă şi aureolă a audiovizualului”, ulterior devenind profesor la Universitatea „Hyperion” din 1990 până în 2009.

De altfel, marele regizor a fost membru al Uniunii Cineaştilor din România (UCIN). În cinematografie a început activitatea ca regizor secund al filmelor Dacii (1967), Ciprian Porumbescu (1973), Nemuritorii (1974), Toate pînzele sus (serial TV, 1977), Contele Ory (1978, în colaborare cu Jacques Trehouta).

Printre peliculele realizate de Nicolae Corjos regăsim lung metrajele Ora zero (1979), Alo, aterizează străbunica!... (1981), Pădurea nebună (1982), Declarație de dragoste (1985), Liceenii (1986), Extemporal la dirigenție (1988), Un studio în căutarea unei vedete (1988), Liceenii Rock'n'Roll (1991). Cele mai populare filme ale sale rămân în istoria cinematografiei românești: Declarație de dragoste şi Liceenii.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google NewsFacebook și Instagram!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Deea Maxer a povestit că ea a luat decizia de a se separa de bărbatul cu care a trăit timp de 18 ani
cub ioana ginghină cristian pitulice png
image png
image png
Telecomanda televizor posturi TV FOTO Unsplash Jonas Leupe jpg
image png
image png
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net