11 secrete ale lui Horia Tecău. De ce a ajuns tenismenul un model pentru sportivii din România

Ultima actualizare:

    Horia Tecău este pe locul 4 în clasamentul mondial de dubluFoto: Guliver/Getty Images
Horia Tecău este pe locul 4 în clasamentul mondial de dubluFoto: Guliver/Getty Images

Horia Tecău este, cu cele 25 de titluri ATP de dublu cucerite în carieră, plus cel de dublu mixt de la Australian Open 2011, cel mai aureolat tenismen român în activitate. El rescris istoria sâmbătă (11 iulie), devenind primul compatriot învingător la Wimbledon din 1973 încoace, atunci când Ilie Năstase a luat titlul de dublu alături de Jimmy Connors.

Perechea Horia Tecău/Jean-Julien Rojer (România/Olanda), cap de serie numărul 4, a câştigat, sâmbătă, turneul de la Wimbledon la dublu, după ce a învins în finală cuplul Jamie Murray/John Peers (Marea Britanie/Australia), favorit 13, scor 7-6 (5), 6-4, 6-4. Click! vă prezintă câteva lucruri mai puţin cunoscute despre jucătorul nostru.

1. Îi place în România

Chiar dacă a stat în SUA timp de 7 ani, revine în România de câte ori poate, pentru că, aşa cum spune el, aici e casa lui. ”În zilele libere sau în vacanţe prefer să vin acasă. Sunt sătul de călătorii, de bagaje aşa că vin doar mă relaxez. Prietenii chiar mă ceartă că nu mă văd mai des cu ei”, recunoaşte Tecău, care chiar dacă a crescut la Constanţa, e născut la Braşov.

2. Actor în piesa jucătorilor 

De trei ani e actor în piesa pusă în scenă de jucătorii din ATP la tradiţionalul spectacol care se ţine la Monte Carlo. A jucat numeroase roluri de-a lungul timpului, fiind unul dintre cei mai apreciaţi jucători-actori. Repetiţiile se fac seara, după antrenamente sau meciuri, scenetele fiind inspirate de fapte reale din circuit. Spectatori sunt alţi jucători din circuitul ATP, neavând voie în sală membri ai familiei sau invitaţi.

3. Ce face în timpul liber 

În puţinul timp liber care îi rămâne, Horia încearcă să-şi umple timpul în cel mai plăcut mod. Nu e mare fan fotbal, dar se uită la meciurile din Liga Campionilor. Cu toate astea, nu face parte din gaşca tenismenilor înnebuniţi după meciurile disputate pe play-station, aşa cum sunt Andy Murray, Rafael Nadal, David Ferrer, Feliciano Lopez şi alţii. ”Eu nu le am deloc cu jocurile. De nici un fel. Nici pe play station, nici pe calculator. Ca să mă relaxez găsesc lucruri de făcut în camera de hotel, citesc, mă uit la filme. În avion citesc, ascult muzică şi mă uit la filme. Când sunt în ţară, nu deschid televizorul. Nu vreau să mă încarc cu informaţie inutilă”, spune el.

4. Este îndrăgostit de Miami 

Chiar dacă nu ştie exact ce va face şi unde se va stabili după terminarea carierei de jucător, Horia spune că oraşele lui favorite din străinătate sunt Melbourne, Sydney şi Miami. ”În acest ultim oraş, chiar aş vrea să am un loc al meu în care să mă întorc în vacanţă”, recunoaşte Horia. În perioada junioratului a petrecut mult timp acolo, iar acum revine în fiecare iarnă pentru o lună de cantonament, alături de partenerul său de dublu, dar şi de fraţii Andy şi Jamie Murray.

5. Este fan al formaţiei FC Barcelona 

În 2008 şi 2009 s-a antrenat la Barcelona şi a avut chiar ocazia de a merge la câteva meciuri pe Nou Camp. Din ţară, ţinea cu Farul.

6. Ziua perfectă 

O zi perfectă pentru constănţean ar fi pe o plajă, la soare, 30˚C, valuri înalte şi un cocktail.

7. Are o colecţie de filme 

Ca orice jucător de tenis care se respectă, şi Horia are o colecţie de filme. Deseori face schimb cu ceilalţi sportivi. Actorii preferaţi sunt Penelope Cruz şi Leonardo di Caprio. 

8. A debutat în modelling 

Când a jucat la Chennai, în 2008, a debutat în modelling, alături de Nikolai Davidenko, elveţianul Yves Allegro, partenerul lui de atunci, şi de echipa de Cupa Davis a Indiei: Leander Paes, Prakash Amritraj şi Mahesh Bhupathi. Totul s-a petrecut la petrecerea jucătorilor.

9. Contre cu adversarii 

Un om foarte liniştit şi pe teren şi în afara lui, Horia a fost scos din pepeni de-a lungul timpului de un singur jucător: spaniolul Tommy Robredo. ”Am avut controverse cu Tommy Robredo, la Wimbledon 2010, şi apoi la Beijing 2011, pentru gesturi nesportive. În China, l-am învins în meci direct, iar jocul era gata-gata să continue şi în afara terenului”, mărturisea Tecău într-un interviu pentru ”Adevărul”.

10. Investeşte doar în el 

A câştigat, doar din tenis, peste două milioane şi jumătate de dolari, dar Horia nu a investit în nimic material încă. ”Cea mai bună investiţie pentru mine e în mine, în pregătire, în sănătate. Peste câţiva ani o să văd ce voi face cu banii câştigaţi”, mărturisea anul trecut Horia pentru Click!.

11. Primul antrenament, la 5 ani 

A început sa joace tenis la 5 ani şi 8 luni. La 14 ani a primit o bursă în SUA şi a încheiat un contract de impresariat cu firma IMG. S-a antrenat în SUA, inclusiv la academia lui Nick Bolletieri.

Portdrapelul României la Londra

În 2012, la Jocurile Olimpice de la Londra, Horia Tecău a avut onoarea de a fi portdrapelul delegaţiei României. ”Cea mai mare emoţie am simţit-o atunci când am fost anunţat că voi fi portdrapel, aproape mi-au dat lacrimile. Este o onoare imensă, sunt foarte mândru”, recunoştea atunci Horia.

Va juca sâmbătă la Mamaia

tecau mamaia jpeg

Spectatorii români vor putea să-l vadă la lucru pe Horia Tecău sâmbătă, la Mamaia, acolo unde, pe zgura clubului IDU, echipa României va întâlni Slovacia în turul doi al grupei Euro-Africane a Cupei Davis. Partenerul lui Horia va fi Florin Mergea, cel pe care l-a eliminat în semifinalele de la Wimbledon, după un meci superb, încheiat cu 13-11 în setul decisiv pentru perechea Tecău/ Rojer. Învingătoarea meciului România-Slovacia se va califica în barajul de promovare pentru Grupa Mondială.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2304929435 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
aryna sabalenka facebook jpg
image png
Novak Djokovic, Getty Images jpg
Shayon Harrison (Sportpictures) jpg
Radu Dragusin (EPA) jpg
Gabriela Ruse (EPA) jpg
studenti romani universitati sua jpg
gimnastica ana maria barbosu jocurile olimpice jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net