23 de secrete ale unei calificări istorice în Grupa Mondială I

Ultima actualizare:

    Bucuria echipei României  este firească: am revenit  după 23 de ani pe prima  scenă a tenisului feminin
Bucuria echipei României este firească: am revenit după 23 de ani pe prima scenă a tenisului feminin

Echipa de Fed Cup a României s-a calificat după o prestaţie fantastică în Grupa Mondială I, prima divizie valorică a tenisului feminin, acolo unde nu am mai fost de 23 de ani.

Click! a căutat şi a găsit 23 de momente decisive – secrete – ale victoriei obţinute de fetele noastre cu scorul general de 3-2 cu Canada.

  • Unitatea grupului. Fetele noastre au dovedit, o dată în plus, că sunt o echipă adevărată. S-a simţit că sunt toate pentru una şi una pentru toate.
  • Căpitanul nejucător. Alina Tecşor Cercel e omul potrivit la locul potrivit. Ştie să se poarte într-o echipă, ştie să formeze o echipă, comunicând foarte bine cu fetele, lăsându-le să se descarce când e nevoie, impunându-se când e cazul. 
  • Acceptarea antrenorilor fetelor. În spatele echipei se află mereu o echipă puternică, formată din antrenorii fetelor, acesta fiind un mare plus adus de Alina Tecşor. Antrenorii îşi cunosc foarte bine elevele şi se află în permanentă legătură cu Alina, comunicarea fiind perfectă. 
  • Spectatorii. La Montreal, fetele noastre au jucat ca acasă. În tribune au fost aproape o mie de români, cei mai mulţi fiind stabiliţi în Canada, care au făcut o atmosferă infernală pentru gazde.
  • Absenţa Simonei Halep. Le-a motivat parcă în plus pe jucătoarele noastre, care au vrut să demonstreze că pot ajunge în Grupa Mondială I şi fără numărul 3 WTA.
  • Programul foarte bine făcut. În pregătirea acestui meci au fost luate în considerare toate aspectele. Inclusiv cel al adaptării cu fusul orar. Astfel, trei fete (Begu, Dulgheru şi Mitu) au făcut în aşa fel încât să joace la Charleston doar pentru a nu pleca de pe continentul nord-american şi a se putea adapta cu fusul orar.
  • Modestia fetelor noastre. Chiar dacă porneau ca favorite, având în vedere că, matematic, doar Bouchard conta în echipa Canadei, fetele noastre au dat dovadă de modestie, neieşind în faţă prin declaraţii care să epateze. 
  • Lipsa de formă a lui Bouchard. Văzută ca o sperietoare atunci când a anunţat că va juca pentru Canada, Bouchard, a şaptea tenismenă a lumii, a fost chiar punctul slab al gazdelor. Aflată în evidentă eclipsă de formă, ea mai mult şi-a încurcat echipa.
  • Lipsa de fair-play a lui Bouchard. Refuzul canadiencei de a strânge mâna Alexandrei Dulgheru a făcut înconjurul lumii şi a aruncat-o în dizgraţie pe reprezentanta gazdelor. Iar acest lucru e posibil să o fi afectat.
  • Lipsa presiunii. Absenţa Simonei Halep le-a eliberat oarecum pe coechipierele ei din punctul de vedere al presiunii. Pentru că dacă acest meci s-ar fi pierdut, atunci toate criticile s-ar fi îndreptat către lipsa numărului 3. 
  • Puterea de luptă a Andreei Mitu. Pentru Andreea Mitu, meciul cu Bouchard a fost cel mai important din carieră şi, din fericire pentru toată lumea, s-a încheiat cu o victorie. Numai că Andreea era deja o învingătoare, ea revenind pe teren cu succes, deşi anul trecut, pe vremea asta, intenţiona să se retragă.
  • Lupta Alexandrei Dulgheru cu accidentările. Dulgheru, cea care a adus două puncte din trei în meciul cu Canada, este cel mai bun exemplu atunci când vorbim de sportivi luptători. Acum trei ani, ea era imobilizată la pat din cauza unei operaţii dificile la genunchi.
  • Avantajul meciului în deplasare. Paradoxal, faptul că meciul s-a disputat în Canada a fost de bun augur pentru fetele noastre. Ele au fost astfel ferite de presiunea mediatică, de interacţiunea cu familiile.
  • Altruismul Irinei Begu. Nu multă lume în tenisul profesionist ar fi acceptat să facă ceea ce a făcut Irina Begu. Renunţând să joace contra lui Bouchard pentru a nu periclita şansele României şi păstrându-se doar pentru meciul de dublu, Irina a renunţat şi la o parte din prima de joc, care se acordă în funcţie de meciurile jucate.
  • Alegerea terenului de joc. Gazdele au ales pentru acest meci o suprafaţă de hard nu cu mult diferită de cea pe care s-a jucat la Galaţi, în victoria cu Spania. O suprafaţă pe care fetele noastre se simt foarte bine.
  • Premiile oferite de FRT. Aşa cum a anunţat preşedintele Federaţiei Române de Tenis, George Cosac, fetele nu au jucat pe ochi frumoşi în meciul cu Canada. Suma venită din partea ITF ca premiu – peste 100.000 de dolari – va fi împărţită între componentele echipei. 
  • Prietenie dincolo de teren. Fetele din lotul României nu sunt doar coechipiere. Ele sunt prietene şi în afara terenului. Astfel, pentru prima dată, Sorana Cîrstea şi Simona Halep au transmis pe reţelele de socializare mesaje de felicitare colegelor lor.
  • Eşecul Irinei. Paradoxal, înfrângerea Irinei Begu în meciul cu Abanda le-a ambiţionat mult mai tare pe colegele ei. Alexandra a intrat pe teren convinsă să lupte până la epuizare cu Bouchard, reuşind să o învingă.
  • Programul WTA. Dacă pentru Halep programul WTA a fost motivul pentru care a lipsit de la acest meci, pentru celelalte tocmai acest program le-a făcut să nu regrete prezenţa la lot. Săptămâna aceasta se dispută doar turneul de la Stuttgart. 
  • Surpriza Andreea Mitu. Selecţionarea Andreei Mitu a părut surprinzătoare doar pentru cei care nu o cunosc. Acum însă are mult mai mulţi prieteni pe Facebook şi s-a trezit cu telefonul blocat de numărul mare de mesaje de felicitare primite.
  • Au sărbătorit cu şampanie. Victoria cu Canada a fost urmată de o sărbătoare ad-hoc chiar în vestiar. Acolo unde fetele au băut câte un pahar de şampanie.
  • Noapte albă. Datorită adrenalinei, acumulată după o asemenea victorie, fetele noastre au avut o noapte albă. Ele au răspuns miilor de mesaje de încurajare şi au postat poze pe reţelele de socializare.
  • Talismanul Alina Tecşor. Nu în ultimul rând, şi superstiţiile au avut partea lor de „vină” în calificarea echipei noastre. Prima vine de la prezenţa pe banca tehnică a Alinei Tecşor Cercel, care de la preluarea echipei e neînvinsă, ducând formaţia din grupa I Euro-Africană în Grupa Mondială I. 

Alexandra Dulgheru  a adus două puncte
Alexandra Dulgheru a adus două puncte

Canada – România 2-3

Francoise Abanda – Irina Begu    4-6, 7-5, 6-4

Eugenie Bouchard – Alexandra Dulgheru    4-6, 4-6

Eugenie Bouchard – Andreea Mitu    6-4, 4-6, 1-6

Francoise Abanda – Alexandra Dulgheru    6-3, 5-7, 2-6

Dabrowski / Fichman – Mitu / Olaru    6-1, 4-6, 10-5

Italia, cel mai uşor adversar

În Fed Cup, Grupa Mondială I reprezintă prima divizie a tenisului feminin. Acum e compusă din 8 echipe, dar în 1992, atunci când România a fost prezentă pe prima scenă a acestui sport, avea 16 formaţii. Ultima oară când ţara noastră s-a numărat între primele 8 echipe, adică a jucat în sferturile de finală ale Fed Cup, a fost în urmă cu 34 de ani, în 1981.

Tragerea la sorţi a meciurilor din primul tur al Grupei Mondiale I a Fed Cup va avea loc la vară, în luna iunie, dar se ştiu deja urnele valorice. Astfel, România nu va fi printre capii de serie, urmând să joace în primul tur contra uneia dintre formaţiile Cehiei, Rusiei, Italiei sau Germaniei. Finala de anul acesta se va disputa între primele două formaţii. Cel mai uşor adversar pentru România ar fi formaţia Italiei, deoarece Roberta Vinci şi Sara Errani nu mai sunt ce erau în trecut, iar Camila Giorgi e doar o puştoaică frumuşică şi atât.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Michael Schumacher (Getty Images) jpg
Ianis Hagi (Getty Images) jpg
Lewis Hamilton (EPA) jpg
Razvan Sava (EPA) jpg
Universitatea Cluj CFR Cluj (Sportpictures) jpg
simona halep facebook jpg
nadia comaneci gettyimages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net