5 paşi pentru o finală de vis

Ultima actualizare:

    Cătălina Ponor  s-a calificat cu a  cincea notă în  finala de la bârnă
Cătălina Ponor s-a calificat cu a cincea notă în finala de la bârnă

Cătălina Ponor scrie pagini de istorie la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. În vârstă de aproape 29 de ani, ea s-a calificat în finala de la bârnă, care va avea loc în seara zilei de 15 august. Cătălina a demonstrat că atunci când iubeşti cu adevărat sportul, când îţi doreşti cu adevărat să obţii o performanţă, totul este posibil, cu sacrificiile de rigoare.

Click! vă prezintă, în cinci paşi, drumul parcurs de Cătălina Ponor de la statutul de fostă gimnastă la cel de finalistă olimpică. 

1. Revenirea în activitate şi renunţarea la renta viageră

La începutul anului 2015, Cătălina Ponor a decis să încerce imposibilul: să revină în sala de gimnastică şi să atace calificarea la cea de-a treia ediţie a Jocurilor Olimpice, o premieră pentru gimnastica românească. Pentru aceasta s-a pregătit în primele luni separat, pentru a se pune cât de cât la punct cu pregătirea fizică, după care, la 1 aprilie 2015, a intrat în programul de pregătire al lotului olimpic de gimnastică. Pentru aceasta, de la acea dată a renunţat, din dragoste pentru gimnastică, la încasarea rentei viagere, care nu era deloc mică, fiind în jur de 9.000 de lei pe lună. 

2. Accidentarea şi operaţia la tendon

Din păcate, efortul susţinut făcut după 3 ani de inactivitate şi-a spus cuvântul şi cele mai afectate au fost tendoanele şi articulaţiile. Tendonul de la piciorul stâng a fost, însă, cel mai afectat, necesitând o intervenţie chirurgicală, care a avut loc într-o clinică din Viena, pe 19 octombrie 2015. Din cauza acestei accidentări, Cătălina a lipsit de la Campionatele Mondiale disputate în toamna anului trecut la Glasgow.

3. Recuperarea în SUA

După operaţie, Cătălina Ponor a început exerciţiile de recuperare, dar nu în România, ci în SUA, alături de unul dintre cei mai apreciaţi specialişti în medicină sportivă şi recuperare, Robert Donatelli. Căsătorit cu o româncă, acesta a lucrat cu Cătălina în cabinetul lui din Las Vegas, gimnasta noastră petrecând mai bine de două luni alături de specialistul american. Din fericire, controlul făcut în luna ianuarie, tot la Viena, i-a dat „verde” pentru reluarea pregătirilor. 

4. Revenirea în competiţii

După aproape 5 luni de recuperare, Cătălina a revenit în competiţii. La mijlocul lunii aprilie a încercat să ajute echipa feminină a României să se califice la Jocurile Olimpice, dar din păcate prestaţiile sportivelor noastre de la concursul preolimpic nu s-au ridicat la înălţimea aşteptărilor. Totuşi, Cătălina s-a anunţat drept una dintre cele mai autorizate concurente la ocuparea singurului loc al gimnasticii feminine româneşti de la Rio de Janeiro. Aşteptările au fost confirmate la începutul lunii iunie la Campionatul European, acolo unde constănţeanca a cucerit medaliile de bronz atât la sol cât şi la bârnă. Jocurile Olimpice puteau să vină.

5. Participarea la Jocurile Olimpice

Ajunsă la aproape 29 de ani, Cătălina a scris mai multe pagini de istorie la aceste Jocuri Olimpice. A fost prima gimnastă din istoria sportului românesc desemnată portdrapel la festivitatea de deschidere a JO. De asemena, a devenit prima gimnastă din ţara noastră participantă la trei ediţii ale JO. Iar apoi, prin calificarea în finala de la bârnă, a devenit cea mai vârstnică gimnastă din România finalistă la o competiţie majoră. 

Programul românilor

Luni

Canotaj - 8+1 feminin, serii - Laura Oprea, Mihaela Petrilă, Ioana Strungaru, Mădălina Bereş, Adelina Bogus, Andreea Boghian, Roxana Cogianu, Daniela Druncea şi Iuliana Popa – locul 3 în serie, acces în recalificări

Canotaj - Dublu vâsle categorie uşoară, feminin, serii - Ionela Livia Lehaci, Gianina Beleagă – locul 3 în serie, acces în recalificări

Canotaj - Dublu rame fără cârmaci, feminin, serii - Mădălina Bereş, Laura Oprea - locul 5 în serie, acces în recalificări

Canotaj - Patru rame fără cârmaci, masculin, serii -  locul 4 în serie, acces în recalificări

Tir - Puşcă cu aer comprimat 10 m, calificări - Alin Moldoveanu – locul 19, a ratat finala

Tenis de masă - Simplu feminin, turul 3 - Daniela Dodean – Ai Fukuhara (Japonia) 0-4

Tenis de câmp - Dublu masculin, optimi - Horia Tecău / Florin Mergea – Gonzalez / Reyes-Varela (Mexic) 6-3, 7-6

Judo - 57kg, feminin - Corina Căprioriu - după închiderea ediţiei

Tenis de masă - Simplu masculin, turul 3 - Adrian Crişan – Lee Sangsu (Coreea de Sud) - după închiderea ediţiei

Tenis de câmp - Simplu feminin, turul 2 - Monica Niculescu – s-a retras

Handbal feminin  - Grupa A - România – Brazilia - după închiderea ediţiei  

Nataţie - 100 metri spate masculin, finala - Robert Glinţă - după închiderea ediţiei - 

Marți

Canotaj - Dublu vâsle categorie uşoară, feminin, recalificări - 17.20

Canotaj - Dublu rame fără cârmaci feminin, recalificări - 17.10

Canotaj - Patru rame fără cârmaci masculin, recalificări  - 18.00

Nataţie - 100 metri liber, masculin, serii - Marius Radu - 19.14

Tenis de câmp - Dublu feminin, optimi - Andreea Mitu / Raluca Olaru – Makarova / Vesnina (Rusia)

Tenis de câmp - Dublu masculin, sferturi - Horia Tecău / Florin Mergea

Simone Biles, lider detaşat

16 sport ap 16220806507639 simone biles jpeg

Echipa feminină de gimnastică a SUA a dat un adevărat recital în calificările olimpice. Conduse de incredibila Simone Biles, americancele au încheiat calificările cu aproape 10 puncte în faţa Chinei și practic nu vor avea rival în finala programată mâine. La individual compus, Simone Biles este o forță a naturii, iar sportiva de 19 ani n-are cum să rateze aurul în această probă, calificându-se de pe prima poziţie. De asemenea, a fost prima la sol,  bârnă şi sărituri, fiind „în cărţi” pentru cucerirea a cinci medalii de aur!

Cătălina Ponor

Data naşterii: 20 august 1987

Palmares:Jocurile Olimpice:5 medalii: 3 aur, 1 argint, 1 bronz

Campionate Mondiale: 5 medalii: 3 argint, 2 bronz

Campionate Europene: 12 medalii: 7 aur, 2 argint, 3 bronz

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Madeleine a Suediei, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Minge, Getty Images jpg
Atletico Madrid (EPA) jpg
Neymar (Getty Images) jpg
Aryna Sabalenka si Iga Swiatek (EPA) jpg
Leo Messi (EPA) jpg
Costel Galca (Sportpictures) jpg
Scoala de fotbal rapid   SOS Satele Copiilor jpg
Nationala Romania (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net