7 motive să facem o minune la rugby

Ultima actualizare:
Formaţia noastră a jucat la toate cele 8 ediţii ale Cupei Mondiale
Formaţia noastră a jucat la toate cele 8 ediţii ale Cupei Mondiale

Dacă Japonia a reuşit să bată Africa de Sud, de ce n-am putea spera şi noi într-o prestaţie onorabilă la Mondialul de rugby? “Click!” vă prezintă atuurile pe care se bazează “stejarii” României la competiţia din Anglia.

1. De experienţă nu ducem lipsă. În meciul de azi cu Franţa, România va alinia un prim 15 mai experimentat ca niciodată. Astfel, tricolorii vor stabili două noi recorduri în istoria participărilor noastre la Cupa Mondială. Este vorba despre cea mai înaintată medie de vârstă (29 de ani şi 134 de zile) şi despre echipa cu cele mai multe selecţii cumulate, 684.

2. Avem străini în echipă. Pentru prima dată, naţionala de rugby va avea în componenţă jucători de alte origini, naturalizaţi de Federaţie. Azi, contra Franţei, îi vom susţine printre alţii pe georgianul Turashvili, pe sud-africanul Van Heerden şi pe tongalezul Kinikinilau. În lotul României se află şi un neozeelandez, Wiringi, care va rata însă meciul de debut.

3. Îi ştim bine pe francezi. Din lotul de 31 de jucători convocaţi pentru Cupa Mondială, nouă rugbyşti români sunt legitimaţi în Franţa (doi în prima divizie şi şapte în cea secundă). Astfel, naţionala “cocoşilor galici” n-ar trebui să ne surprindă prea mult în partida din această seară de pe Stadionul Olimpic din Londra.

4. Toniţă e în istoria rugby-ului. La 35 de ani, Ovidiu Toniţă va fi rezervă azi, contra Franţei, dar va stabili cu siguranţă un record mondial. Astfel, în momentul în care va intra pe teren, astăzi sau într-una din celelalte partide, Toniţă va bifa a cincea sa Cupă Mondială. În lume, doar alţi doi sportive se pot lăuda cu acest lucru, samoanul Lima şi italianul Bergamasco.

5. Selecţionerul e galez. La această Cupă Mondială, România va culege roadele colaborarării cu cel mai titrat tehnician care s-a aflat vreodată la cârma „stejarilor”. Galezul Lynn Howells a fost secund al naţionalei ţării sale la Mondialul din 1999. De asemenea, pentru câteva luni, Howells a fost antrenor interimar al Ţării Galilor, una dintre forţele planetei în rugby.

6. De la Vlaicu vin punctele. În istoria naţionalei României de rugby, centrul Florin Vlaicu (29 de ani) este jucătorul cu cele mai multe puncte marcate. Titular astăzi contra Franţei, Vlaicu a reuşit începând din 2006 până în prezent nu mai puţin de 554 de puncte, majoritatea din transformările loviturilor de pedeapsă.

7. Fercu e specialist în eseuri. Dacă Vlaicu e cel mai bun marcator all-time, un alt jucător pe care îl vom vedea astăzi, Cătălin Fercu (29 de ani), e lider la capitolul eseuri. Internaţional din 2005, Fercu a ajuns de 28 de ori cu balonul în terenul de ţintă al adversarilor, la egalitate cu Gabriel Brezoianu, retras de la naţională în 2007.

Echipa României contra Franţei

Mathieu Bastareaud şi-a tăiat venele în urmă cu şase ani
Mathieu Bastareaud şi-a tăiat venele în urmă cu şase ani

1. Mihai Lazăr, 2. Otar Turashvili, 3. Paulică Ion, 4. Valentin Popârlan, 5. Johan Van Heerden, 6. Valentin Ursache, 7. Viorel Lucaci, 8. Mihai Macovei (căpitan), 9. Florin Surugiu, 10. Dănuţ Dumbravă, 11. Adrian Apostol, 12. Florin Vlaicu, 13. Paula Kinikinilau, 14. Mădălin Lemnaru, 15. Cătălin Fercu.

Rezerve: 16. Andrei Rădoi, 17. Andrei Ursache, 18. Horaţiu Pungea, 19. Ovidiu Toniţă, 20. Stelian Burcea, 21. Valentin Calafeteanu, 22. Ionuţ Botezatu, 23. Csaba Gal.

Francezii au un sinucigaş în echipă


    Mathieu Bastareaud şi-a tăiat venele în urmă cu şase aniFoto: AP
Mathieu Bastareaud şi-a tăiat venele în urmă cu şase aniFoto: AP

La rugby, naţionala Franţei e o echipă de temut, la propriu şi la figurat. Astfel, unul dintre coloşii pe care îi vom avea astăzi în faţă e Mathieu Bastareaud, un centru de 120 de kilograme. O adevărată forţă a naturii, sportivul de 27 de ani are în spate o poveste înfricoşătoare, care se putea încheia tragic. Totul a pornit în 2009, când Bastareaud a băut prea mult după un meci-test cu Noua Zeelandă şi a căzut în camera de hotel, lovindu-se grav la faţă. Criticat la întoarcerea în ţară, Mathieu a suferit o cădere psihică şi a avut o tentativă de a se sinucide, povestită chiar de el într-o carte autobiografică. „M-am dus în bucătărie, am luat un cuţit mare şi mi-am tăiat venele. Am căzut imediat jos. Prietenii mei care erau în living au auzit zgomot şi m-au găsit fără conştiinţă. Au chemat imediat salvarea. Nu ştiu dacă am vrut să mor cu adevărat. Sigur e că am vrut să sufăr, să mă pedepsesc pentru ceea ce am făcut”, a povesit adversarul din această seară al României.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Cristiano Ronaldo (EPA) jpg
Erling Haaland (EPA) jpg
Rafael Nadal si Toni Nadal (EPA) jpg
Mircea Lucescu (Sportpictures) jpg
România Kosovo (Sportpictures) jpg
Rafael Nadal (EPA) jpg
Nationala Romania (Sportpictures) jpg
Nationala Romaniei (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net