9 secrete ale campioanei europene la atletism, Bianca Ghelber
Momente istorice pentru atletismul românesc la Campionatul European de la Munchen! Bianca Ghelber (32 de ani) a cucerit titlui continental la aruncarea ciocanului. Încurajată din tribună de fetița ei de 7 ani, ”Bia” a devenit primul român – fată sau băiat – medaliat cu aur la întrecerea continentală a seniorilor din ultimii 20 de ani. ”Click!” vă prezintă 9 secrete ale noii campioane europene.
* A început sportul la 10 ani, cu alergări. Bianca a început sportul în 2000, pe când avea 10 ani. Tatăl ei, fost boxer amator, a vrut ca fiica lui să-și consume cumva energia, așa că a dus-o la atletism. A început cu crosuri, dar antrenorul Lucian Cucoș și-a dat seama de potențialul său și a atras-o spre aruncări.
* A fost de patru ori campioană mondială la junioare. Bianca a fost de patru ori campioană mondială la junioare. Ea a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de două ori la U18 și de două ori la U20, caz unic în istoria atletismului românesc. De asemenea, mai are în palmares trei titluri europene de junioare. Pe atunci o chema Bianca Perie și era antrenată de Lucian Cucoș, cel care a și descoperit-o.
* Și-a stabilit recordul personal la Tokyo. Recordul personal al Biancăi este de 74,18 m și l-a stabilit la Jocurile Olimpice de la Tokyo, chiar în finală. A fost a treia ei participare olimpică și a ocupat locul 6, cea mai bună clasare a unui român la JO după 9 ani!
* Are o fetiță de 7 ani, Victoria. Cea mai mare bucurie a Biancăi a fost nașterea fetiței sale. Sportiva și-a dorit foarte mult copii, astfel că atunci când a rămas însărcinată, în 2014, deși se afla în plină activitate, la 24 de ani, a decis să se retragă o perioadă pentru a naște. A născut la 31 iulie 2015 și de multe ori și-a luat fata cu ea la antrenamente pentru că nu avea cu cine să o lase acasă. ”Fac foarte multe sacrificii, e destul de greu să ai și familie să ai și copil să faci și sport de performanță. Pe Victoria o cu mine la antrenamente că de multe ori nu am cu cine să o las și merge cu mine și face și ea pe acolo se joacă, dar eu cred că o să îmi calce pe urme și o să fie și ea o sportivă bună”, declara anul trecut Bianca pentru Sports Net. Acum, Victoria s-a aflat în tribună și după cucerirea aurului i-a alergat în brațe noii campioane europene.
* Stătea 10 luni pe an în cantonament. În perioada junioratului și până a devenit mamă, Bianca stătea câte 10 luni pe an în cantonament la Snagov sau la Slănic Prahova, în salina în care s-au pregătit de-a lungul timpului multe medalii românești în probele de aruncări. Acum, se împarte între viața de familie și cea de sportiv, cantonamentele fiind mult mai scurte și doar în anumite perioade bine stabilite.
* Cetățean de onoare al Municipiului Roman. Născută la 1 iunie 1990, atleta a devenit în 2012 cetățean de onoare al Municipiului Roman, iar anul trecut, după performanța de la Jocurile Olimpice, a fost premiată de Arhiepiscopia Romanului.
* Este antrenată de fosta campioană mondială și recordmenă mondială Mihaela Melinte. Începând din 2020, Bianca se antrenează cu fosta campioană mondială la aruncarea ciocanului, Mihaela Melinte. „Nu am crezut vreodată ca mă va antrena! Sunt fără cuvinte! Noi suntem prietene foarte bune de foarte mulți ani, am stat în cantonament împreună, am fost colege și acum îmi e și antrenor”, spunea aruncătoarea anul trecut.
* A fost desemnată atleta anului la 10 ani distanță. Bianca a fost desemnată de două ori cea mai bună atletă a României, la 10 ani distanță – fapt unic în țară. Ea a primit acest titlu prima dată în 2011, când o chema Perie și ocupase locul 6 la Mondialul de seniori, iar a doua oară în 2021, după locul 6 la Jocurile Olimpice. De data asta purta numele de Ghelber, căpătat după căsătoria cu Viorel.
* Și sora ei a practicat aruncarea ciocanului. Bianca are o soră mai mică, Roxana. Aceasta, cu cinci ani mai mică decât ea, a practicat mult timp aceeași probă, aruncarea ciocanului, fiind mulți ani componentă a lotului național de junioare. Ea are în palmares o medalie de bronz la Campionatul Mondial U18.
A condus de la prima aruncare
Bianca Ghelber a condus în finala de la ciocan încă de la prima aruncare. Ea a trimis bila de oțel la 72,22 m, pentru ca la ultima încercare să își stabilească și cel mai bun rezultat: 72,72 m. Pe locurile următoare s-au clasat Ewa Rozanska (Polonia, 72,12 m) şi Sara Fantini (Italia, 71,58 m).
Ionela Tîrlea, ultimul aur la românesc la Campionatul European, în 2002
Bianca Ghelber a reușit prin performanța ei să aducă lumină într-un sport care era lipsit de performanțe în România de mulți ani. Ea a cucerit primul titlu european al atletismului românesc (la feminin sau la masculin) după o pauză de 20 de ani! Ultima campioană continentală din țara noastră a fost Ionela Tîrlea, care a triumfat în 2002, tot la Munchen, în proba de 400 m garduri. De asemenea, aurul Biancăi reprezintă prima medalie a românilor la Europene din 2010 încoace, de când Marian Oprea (triplusalt) şi Nicoleta Grasu (aruncarea discului), cucereau bronzul la Barcelona.