A murit Petrică Lungu, antrenorul care l-a format pe „Hagi din rugby”

Ultima actualizare:

    Petrică Lungu a format generații de jucători de rugby în județul ConstanțaFoto: Arhiva personală
Petrică Lungu a format generații de jucători de rugby în județul ConstanțaFoto: Arhiva personală

Ilustrat ca antrenor de rugby la nivel de copii și juniori, constănțeanul PETRICĂ LUNGU a încetat din viață la vârsta de 78 de ani. Printre jucătorii formați de acesta se numără Adrian Lungu (nicio legătură de rudenie), primul rugbyst român care a participat la trei ediții ale Cupei Mondiale (1987, 1991 și 1995), supranumit „Hagi din rugby”.

Născut în 1943, în comuna Nicolae Bălcescu (județul Constanța), PETRICĂ LUNGU a debutat ca rugbyst la echipa Chimia Năvodari (antrenor Valerică Guşan), la care a evoluat până în 1974 şi la care va reveni ca antrenor. De asemenea, ca tehnician a activat și la Callatis Mangalia, formație pe care o va pregăti în Divizia A. Ca antrenor, și-a început activitatea în 1968, punând accentul pe echipele de copii şi juniori. A cucerit 6 titluri naţionale cu copii de10-12 ani (câte 3 titluri cu fiecare echipă îndrumată). A fost primul antrenor din județul Constanţa care a promovat rugby-ul feminin, obținând în 1994 un titlu naţional. De asemenea, a format foarte mulţi jucători care au ajuns în echipele de seniori din prima divizie şi chiar în cele naţionale: Florică Murariu, Adrian Lungu, Gheorghe Vărzaru, Mihai Dragomir, Marcel Giucăl, Sandu Mihailov, Adrian Achimov. Ca pensionar, s-a ocupat în continuare de selecţia copiilor şi juniorilor din Constanţa. A fost membru în Comisia de copii şi juniori a Federația Române de Rugby. În 2004, a fost declarat „Cetățean de Onoare” în Năvodari. Elev al lui Petrică Lungu, fostul internațional român de rugby Marcel Giucăl a postat următorul mesaj: „Mă bucur că te-am văzut încă o dată cu câteva luni în urmă. Mă bucur că ai făcut parte din copilăria mea și a altor zeci sau chiar sute de copii, care de-a lungul vremii au venit pentru tine om bun, să-ți asculte discursurile tale blânde și pline de sens, pe bătrânul teren crăpat, prăfuit și ars de soare de la Năvodari. Tu ai fost călăuza, farul nostru, părintele nostru spiritual. Chiar suntem norocoși că te-am cunoscut și iubit. Pentru tine veneam la teren, pentru pasiunea, demnitatea și generozitatea ta, pentru valorile pe care ni le insuflai. Tu ne-ai transmis dorința de a alerga, până ne crăpau mațele, după acel balon oval, care sărea ca un nebun in toate sensurile. Nici nu mai conta că sufeream de căldură vara sau că muream de frig iarna. Veneam cu drag la antrenamente fiindcă știam că ne aștepți. O să rămâi în memoria mea, în memoria noastră. Iar într-o zi, ne vom întâlni pe terenul veșnic verde, pentru a mai asculta încă odată sfaturile tale și vocea ta caldă. Până atunci, drum lin la ceruri om mare!”. 

Trupul neînsuflețit a fost depus la biserica Sfintii Mihail si Gavril de pe strada Rozelor din Constanța. Mâine, la ora 7.00, un microbuz al Federatiei pleacă cu jerbe si coroane. La ora 11.00, cortegiul funerar se va îndrepta spre Mangalia, acolo unde se va desfășura ceremonia funerară. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Condoleanțe familiei.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Cristiano Ronaldo (EPA) jpg
Erling Haaland (EPA) jpg
Rafael Nadal si Toni Nadal (EPA) jpg
Mircea Lucescu (Sportpictures) jpg
România Kosovo (Sportpictures) jpg
Rafael Nadal (EPA) jpg
Nationala Romania (Sportpictures) jpg
Nationala Romaniei (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net