A stabilit recorduri în numele fiului
Revenirea Cătălinei Ponor în sala de gimnastică şi intenţia ei de a deveni gimnasta din România cu cele mai multe participări la Jocurile Olimpice - 3 - a adus în amintire cazul emoţionant al recordmenei gimnastelor la acest capitol, Oksana Chusovitina, din Uzbekistan. Ea se pregăteşte pentru a şaptea participare olimpică!
Chusovitina este o legendă a gimnasticii mondiale. Ea va împlini 40 de ani la 13 iunie şi concurează în continuare la cel mai înalt nivel. Evident, e cea mai în vârstă concurentă, majoritatea adversarelor sale nefiind născute atunci când ea a debutat pe scena olimpică, în 1992! Atunci, la Barcelona, pe când avea 17 ani, a cucerit medalia de aur cu echipa fostei URSS, a cărei lideră era celebra Svetlana Boginskaya. De atunci a mai strâns cinci participări la Jocurile Olimpice, pentru două ţări, însă acest record absolut pentru gimnastica feminină are în spate o poveste emoţionantă, terminată, din fericire, cu bine. Ca majoritatea colegelor de generaţie, şi Chusovitina şi-a întemeiat o familie după participarea la cea de-a doua ediţie a Jocurilor Olimpice din carieră, cea de la Atlanta, din 1996, unde a fost a zecea la individual compus. În 1997 s-a căsătorit cu un lupător uzbek, iar în noiembrie 1999 s-a născut fiul lor, Alisher. Pentru a-şi demonstra că poate, a revenit în sală cu intenţia de a participa la o ultimă ediţie a JO. A concurat la Sydney, fără rezultate individuale speciale. Nici nu se gândea că va mai concura vreodată sub semnul celor 5 cercuri olimpice.
E cea mai vârstnică gimnastă în activitate
Însă, în 2002 Chusovitina, care se gândea tot mai mult la retragere, a primit o veste năpraznică din partea medicilor: fiul ei de doar 2 ani suferea de leucemie. Tratamentul care îi putea salva viaţa era foarte scump şi ea nu avea bani. A primit o mână nesperată de ajutor din partea lumii gimnasticii. Shanna şi Peter Brüggemann, antrenori la clubul din Koln i-au oferit un loc în echipă. Au înscris-o în cât mai multe competiţii care aveau premii în bani iar ea a strâns din dinţi, s-a antrenat câte 8-9 ore pe zi. Erau momente în care trebuia scoasă cu forţa din sală. Dar ea ştia că fiecare execuţie în plus, fiecare apropiere de perfecţiune în execuţie îi sporea fiului ei şansele la viaţă. Nu era o luptă cu limitele ei, ci mult mai mult. Pentru că ştia că orice loc pe podium în întrecerile regionale sau în cele internaţionale însemna un premiu în bani prin care putea plăti încă o parte din tratamentul fiului, internat la Spitalul Universitar din Koln. Eforturilor ei s-au adăugat şi cele ale întregii comunităţi sportive din Germania. S-au organizat strângeri de fonduri, donaţii, astfel încât s-au adunat banii necesari tratamentului, iar Alisher a trecut cu bine prin această experienţă, iar acum e un tânăr fotbalist de 16 ani.
Evident emoţionată şi dorind să-şi arate recunoştinţa faţă de Germania, faţă de cei care au ajutat-o, Chusovitina a decis să concureze pentru această ţară. Oficialităţile din Uzbekistan au înţeles-o şi nu i-au pus piedici, astfel că din 2003 ea a depus actele de cetăţenie. A devenit nemţoaică abia în 2006, în tot acest interval antrenându-se în Germania, dar reprezentând ţara sa natală la două Mondiale şi la JO din 2004, de la Atena. În 2008, la Beijing, a participat la prima Olimpiadă pentru Germania, cucerind medalia de argint la sărituri şi a fost a noua la individual-compus. De asemenea, a mai cucerit pentru ţara care i-a salvat fiul două medalii la CM (argint şi bronz) şi 4 la CE (un aur, două arginturi şi un bronz). Toate la sărituri, probă în care s-a specializat şi la care deţine un record greu de egalat: e singura gimnastă din lume câştigătoare a 9 medalii la CM în aceeaşi probă. Evident, sărituri.
Aţi spune că povestea se încheie după participarea la JO de la Londra, din 2012, când a terminat pe 5. Ei bine, nu. E decisă să participe, în 2016, când va avea 41 de ani, şi la a şaptea ediţie a JO din carieră, la Rio.
Şi Cătălina Ponor poate stabili un record
Triplă campioană olimpică la Atena, în 2004, Cătălina Ponor (28 de ani) s-a reîntors în sala de antrenament de la Izvorani cu intenţia declarată de a prinde echipa pentru JO de la Rio, din 2016. Dacă va reuşi acest lucru, Ponor ar fi prima gimnastă din România care va participa la trei ediţii ale Jocurilor Olimpice. Ea a mai concurat şi la Londra, în 2012, unde a cucerit două medalii, de argint şi de bronz. „După Londra am zis gata, ajunge, am 24 de ani, nu mai are rost să mai fac gimnastică. Nici prin cap nu-mi trecea că o să mă reapuc, dar uite că tot aici sunt. Am ajuns acasă din nou. Sunt în familia mea, cea de-a doua familie, şi mă bucur”, a spus Ponor pentru Dolce Sport.
A cucerit 24 de medalii
Oksana Chusovitina s-a născut la 19 iunie 1975, în oraşul Bukhara, care acum este în Uzbekistan. A concurat de-a lungul carierei pentru 3 ţări: fosta URSS, Uzbekistan şi Germania. Acum e legitimată iar la Uzbekistan. A debutat la JO din 1992, când, de exemplu, în echipa României erau Lavinia Miloşovici şi Gina Gogean şi de atunci nu a ratat nici o ediţie a Olimpiadelor. A cucerit de-a lungul timpului două medalii la JO (una de aur, una de argint), 11 medalii la Mondiale (3 de aur, 4 de argint, 4 de bronz), 4 medalii la Europene (1 de aur, 2 de argint, 1 de bronz) şi 7 medalii la Jocurile Asiatice (2 de aur, 3 de argint şi 2 de bronz).