Avem din nou flotilă de aur la canotaj: România, prima la Europene
Campionatele Europene de canotaj de la Glasgow au reprezentat un succes istoric pentru delegaţia României. În ultima zi, echipajele noastre au mai obţinut un argint şi un bronz, astfel că am încheiat competiţia pe primul loc în clasamentul pe medalii, cu 7 trofee, dintre care trei de aur. Este cel mai bun bilanţ din istorie pentru ţara noastră la o competiţie continentală.
Când, în urmă cu doi ani, România cucerea o singură medalie la Europene, şi aceea de bronz, toată lumea cânta prohodul acestui sport în care se obţinuseră de-a lungul timpului mai multe medalii decât în majoritatea celorlalte adunate la un loc. Singura care credea în renaşterea canotajului era preşedintele federaţiei, Elisabeta Lipă. Fosta noastră mare campioană ştia din propria experienţă care este reţeta succesului în sport: muncă, muncă şi iar muncă, chiar şi atunci când crezi că ai ajuns la limită. A aplicat-o cu succes, împreună cu antrenorii loturilor naţionale, iar rezultatele se văd: imnul naţional aproape că a fost învăţat pe dinafară de spectatorii din Glasgow, locul unde s-au disputat Campionatele Europene. Cu trei titluri în palmares, dintre care unul – cel de la 4 rame masculin - este pe cât de surprinzător pe atât de dătător de speranţe, cei patru componenţi fiind şi campionii mondiali din acest an la tineret, România a redevenit forţa pe care o ştiam fiecare dintre noi de când am deschis ochii în sport. Aurului băieţilor li s-a mai adăugat cel cucerit de fetele de la 2 rame şi de la 8+1.
Palmaresul tricolorilor a crescut în cea de-a doua zi cu încă două medalii. Una de argint, la dublu vâsle masculin, acolo unde am fost reprezentaţi de Marian Enache şi Ionuţ Prundeanu. A fost o victorie de o importanţă dublă, pentru că a venit şi ca un cadou pentru Marian, care şi-a aniversat ziua de naştere chiar duminică. A doua medalie a zilei a fost obţinută în proba regină, cea de 8+1. Şi dacă fetele au terminat sâmbătă pe primul loc, băieţii au cucerit, ieri, medaliile de bronz, un succes foarte mare, având în vedere concurenţa de la masculin.
Cele 7 medalii obţinute la Europenele de la Glasgow reprezintă cel mai valoros rezultat din istoria canotajului românesc la Europene, competiţie reinventată după o pauză de 30 de ani în 2007. O singură dată în istorie, chiar anul trecut, am mai luat trei titluri continentale, dar acum ele au fost secondate foarte frumos de celelalte clasări pe podium. Ceea ce înseamnă că avem nu doar prezent, ci şi viitor şi, foarte important, nu doar la feminin, ci şi la masculin. Iar asta înseamnă speranţe de medalii la cea mai importantă competiţie a următorilor ani, Jocurile Olimpice din 2020, de la Tokyo. Acolo unde delegaţia noastră va avea ca deschizătoare de drumuri, din nou, o Flotilă de Aur.