Baschet: Spania - Grecia, capul de afiş al optimilor CM
Reeditarea finalei mondiale din 2006 are loc în optimile de finală. Spania, una dintre favorite şi în acest an, întâlneşte Grecia, care este tot mai departe de echipa care provoca şocul ediţiei de acum patru ani eliminând în semifinale Statele Unite. Ambele formaţii au suferit două înfrângeri în faza preliminară.
Dacă pentru iberici ambele pot fi considerate surprize, atât cea cu Franţa cât şi cea cu Lituania, pentru eleni marele cutremur s-a produs în partida cu Rusia, o echipă fără mari ambiţii la această competiţie. Grecii au cedat, 69-73 într-un meci în care doar uriaşul Sofoklis Schortsanitis a strălucit cu 18 puncte şi 9 recuperări. Cealaltă înfrângere a fost oarecum aşteptată, în faţa gazdelor, naţionala semilunei anunţându-se, după jocul din faza preliminară, printre favorite la finală. Mai ales că sunt pe partea de tablou fără Statele Unite.
Clasarea pe locul doi în Grupa D le-a complicat mult calculele spaniolilor, care vor fi nevoiţi să joace, până la finalul competiţiei, adevărate finale. Dacă vor trece de Grecia, în sferturi îi va aştepta, foarte probabil, Serbia, naţionala care le-a dat mari bătăi de cap la europene, învingându-i în grupe şi cedând greu în finală. Dacă Spania trece şi de Serbia foarte probabil semifinalele vor aduce o dispută cu Turcia, aflată în mare formă.
Gazdele mondialului au o optime de finală mai dificilă decât un eventual sfert de finală. Turcia întâlneşte Franţa, o echipă imprevizibilă, capabilă să bată Spania dar să piardă la Noua Zeelandă. Dacă trece de Franţa, naţionala semilunei va juca împotriva câştigătoarei dintre Slovenia şi Australia.
Dispute regionale extrem de fierbinţi
Şocul Serbia - Croaţia, din punct de vedere al evoluţiei de până acum, nu ar trebui să reprezinte vreo problemă pentru sârbi. Vecinii lor nu au învins decât Iran şi Tunisia la acest mondial, pierzând fără drept de apel la SUA, Brazilia şi Slovenia. Totuşi uriaşa rivalitate locală va transforma acest meci într-un adevărat război. Mai ales după ce Partizan Belgrad a înfipt adânc pumnalul în inima croaţilor, chiar la Zagreb, în finala Ligii Adriatice. Atunci, sârbii au câştigat finala cu Cibona cu o aruncare miraculoasă a lui Dusan Kecman, în ultima secundă, de la centrul terenului, în timp ce jucătorii croaţi se bucurau deja pentru victorie la centrul terenului, fără a fi atenţi la cronometrul de joc. Marko Tomas şi Bojan Bogdanovic, oamenii care au pus Cibona în avantaj pe finalul acelui meci de poveste, cu două aruncări de trei puncte, nu au uitat umilinţa de atunci şi sunt dornici de revanşă.
Duelul sud-american dintre Argentina şi Brazilia va fi cu siguranţă unul dintre cele mai aşteptate meciuri ale optimilor de finală. Brazilia a fost la un pas să provoace şocul rundei preliminare, pierzând cu Statele Unite la doar două puncte după ce Leandro Barbosa a ratat în ultima secundă aruncarea care ar fi putut trimite meciul în prelungiri. Argentinienii nu s-au împiedicat decât în ultimul meci din grupe, cel cu Serbia, când au pierdut la doar două puncte 72-74, după un meci în care fiecare dintre cele două echipe au avut perioade dominante.
Iată programul complet al optimilor de finală:
Sâmbătă 4 septembrie: Serbia - Croaţia (ora 19.00); Spania - Grecia (ora 22.00)
Duminică 5 septembrie: Slovenia - Australia (ora 19.00); Turcia - Franţa (ora 22.00)
Luni 6 septembrie: Statele Unite - Angola (ora 19.00); Rusia - Noua Zeelandă (ora 22.00)
Marţi 7 septembrie: Lituania - China (ora 19.00); Argentina - Brazilia (ora 22.00)
Vezi aici tabloul complet al fazelor superioare de la Campionatul Mondial
Scola, candidat la titlul de MVP al turneului
Argentinianul Luis Scola, care evoluează în NBA la Houston Rockets, este principalul marcator al turneului mondial după fazele grupelor. El are o medie de 29,0 puncte pe meci. Pivotul sud-american marcat cel puţin 30 de puncte în patru dintre cele cinci partide din grupe şi a contribuit din plin şi la capitolul recuperări, cu o medie de 8,9 pe meci.
Cel mai bun la capitolul recuperări este chinezul Yi Jianlian (New Jersey Nets), cu o medie de 9,8 reuşite pe meci, tot el fiind şi cel mai bun marcator al naţionalei Chinei, cu 22,5 puncte pe meci.
La capitolul pase decisive, lider după faza grupelor este brazilianul Marcelinho Huertas cu 6,6 reuşite, urmat îndeaproape de argentinianul Pablo Prigioni (6,4 pase) şi spaniolul Ricky Rubio (6,2 pase).