Bătălia finală
Doar o zi ne mai desparte de cel mai important eveniment al acestui an în sportul românesc: alegerea noului preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR).
Sportul românesc se află în faţa unui moment extrem de important.
La data de 29 mai se va decide numelui celui care va conduce destinele tuturor disciplinelor sportive până la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro (Brazilia), competiţie programată în vara lui 2016. În cursă sunt trei candidaţi, Alin Petrache (38 de ani), Elisabeta Lipă (49 de ani) şi Octavian Bellu (63 de ani). Click! vă prezintă care sunt plusurile şi minusurile celor trei oameni de sport, precum şi şansele lor la victorie.
Octavian Bellu, şanse 30%
Notorietatea de care se bucură în rândul oamenilor de sport şi nu numai, notorietate câştigată prin medaliile aduse României la gimnastică.
Experienţa de fost preşedinte al ANS sau secretar de stat în MTS îl va ajuta să se adapteze mai repede în postura de preşedinte al COSR.
Cunoaşte realitatea din teren, greutăţile cu care se confruntă sportivii şi nevoile pe care le au pentru o cât mai bună pregătire a JO.
Alegerea în funcţia de şef al COSR ar văduvi chiar sportul olimpic de cea mai importantă sursă de medalii la Rio, căci nu va mai putea fi şi antrenorul lotului. Iar în absenţa lui, se ştie ce s-a întâmplat.
Teama alegătorilor că, dacă va fi preşedinte, va împărţi bugetul în aşa fel încât doar gimnastica să beneficieze de cele mai bune condiţii de pregătire.
Trecutul de sportivă, renumele pe care l-a câştigat cu atâta trudă concurând aproape 20 de ani pentru România. Lipă a adus României numeroase medalii la campionatele europene şi mondiale, dar şi la Jocurile Olimpice, la disciplina care a consacrat-o: canotajul.
Experienţa de conducătoare la Federaţia Română de Canotaj şi la Clubul Sportiv Dinamo.
Nu are aptitudini manageriale. La Clubul Sportiv Dinamo, din cauza lipsei sponsorilor, au dispărut secţii, iar echipe care altădată făceau cinste sportului românesc se zbat în anonimat.
Teama alegătorilor că, dacă va fi aleasă preşedinte, va împărţi bugetul favorizând sportul din care provine, canotajul.
Este susţinută de foarte puţini membri votanţi.
Are experienţă de manager în sport, fiind de 5 ani preşedintele Federaţiei Române de Rugby. În timpul mandatului său România a obţinut două calificări la Cupa Mondială, sponsorii s-au înmulţit, iar popularitatea rugbyului a crescut.
E foarte dinamic, are în sânge să fie aproape de sportivii săi şi să se zbată să le rezolve problemele. Iar acest lucru, cu totul nou, îl vor simţi şi sportivii din loturile olimpice.
Este gata să-şi sacrifice cariera politică pentru sport. A anunţat că dacă va fi ales îşi va da demisia din funcţia de deputat, pentru a fi 100% lângă de mişcarea sportivă.
Relaţiile foarte bune cu fostul şef al COSR, Octavian Morariu, acum membru CIO, care oricând îl poate ajuta cu un sfat.
Tinereţea ar putea fi catalogată drept lipsă de experienţă.
Este considerat că ar face parte din afara ariei sporturilor olimpice, rugbyul revenind la JO abia la Rio, după 92 de ani de absenţă.