Cătălina Ponor, argint la sol, bronz pierdut la bârnă

Ultima actualizare:
Gabrielle Douglas - SUA
Gabrielle Douglas - SUA

Cătălina Ponor plânge cu un ochi şi râde cu celălalt. Românca, aflată la ultima Olimpiadă din carieră, a demonstrat că rămâne o imensă campioană. La o jumătate de oră după ce arbitrii i-au furat medalia de bronz la bârnă, a făcut un sol perfect cu care a obţinut medalia de argint! Totuşi, rămâne cu regretul că a fost deposedată la „masa verde" de o a cincea medalie olimpică a carierei.

Ziua de marţi a început foarte prost pentru Cătălina. Pornită cu prima şansă la bârnă, ea a avut câteva ezitări care au aruncat-o pe locul 3 până la ultima execuţie, cea a americancei Alexandra Raisman.

Aceasta a obţinut 14.966, la o dificultate de 6.20, iar Ponor obţinea medalia de bronz la opt ani distanţă după ce câştigase aurul olimpic la acelaşi aparat.

Totul s-a năruit însă în câteva minute. Delegaţia americană a făcut o contestaţie, iar Raisman a primit un „cadou" de o zecime la dificultate, astfel că ajuns la aceeaşi notă ca aceea a Cătălinei, 15.066.

Întrucât primul criteriu de departajare este nota la execuţie, iar Raisman avea aici 8.766, faţă de numai 8.466, cât avea Ponor, ea a primit şi bronzul.

Astfel, după încă o decizie scandaloasă a juriului de arbitri, Cătălina Ponor s-a situat în cele din urmă pe locul patru!

„Ca să fiu sinceră, arbitrii ne-au furat clar. Nu se compară execuţia Cătălinei cu cea a americancei, îmi pare rău", a declarat fosta campioană Corina Ungureanu, care este şi arbitru internaţional.

Primele două locuri au fost ocupate de reprezentantele Chinei. Cea de-a doua reprezentantă a României în finală, Larisa Iordache, a terminat abia pe 6.

La mai puţin de o oră de la hoţia arbitrilor, Cătălina a intrat iar în concurs.

A prezentat un sol perfect, însă cu o notă de plecare ceva mai mică decât a eternei rivale americance, Raisman.

Aceasta a şi câştigat, de altfel, concursul, primind 15.200, cu 4 sutimi mai mult decât a obţinut Cătălina, care s-a fixat pe locul secund.

Ultima execuţie din concursul olimpic de gimnastică i-a aparţinut Sandrei Izbaşa, care, însă, a căzut în genunchi la ultima diagonală, încheind, astfel, pe ultimul loc.

În urma acestor rezultate, palmaresul gimnasticii româneşti la JO este de o medalie de aur, una de argint şi una de bronz.

A fost ziua ratărilor

Gabrielle Douglas - SUA

Larisa Iordache - România
Larisa Iordache - România

Larisa Iordache - România

Victoria Komova - Rusia
Victoria Komova - Rusia

Victoria Komova - Rusia

Americanca are antrenor român!
Americanca are antrenor român!

Şi Nadia Comăneci a fost furată la Moscova

Situaţia de la bârnă nu este una singulară în istoria gimnasticii feminine româneşti.

simeon stalpnicul png

Pentru noi, Olimpiada de la Moscova, din 1980, a însemnat, în ciuda celor 25 de medalii câştigate, o imensă nedreptate făcută Nadiei Comăneci, care a fost privată de medalia de aur la individual compus.

Înaintea ultimului aparat, bârna, românca, cea care era totodată şi ultima sportivă din concurs, avea nevoie de un 9.95 (pe vremea aceea funcţiona vechiul cod de notare) pentru a obţine cel de-al doilea titlu olimpic consecutiv.

„Zeiţa de la Montréal" a evoluat perfect, dar arbitrele au întârziat afişarea notei timp de 28 de minute, căutând un pretext pentru a o depuncta şi a-i oferi medalia de aur sovieticei Elena Davîdova.

Până la urmă, Nadia a primit 9.85, fiind plasată astfel pe locul al doilea, la egalitate cu o sportivă din RDG, Maxi Gnauck.

Americanca are antrenor român!

Alexandra Raisman, sportiva care i-a „furat" bronzul Cătălinei, este antrenată de un român!

Mihai Brestian, cel care a făcut şi contestaţia care i-a adus elevei sale bronzul, face parte din grupul antrenorilor care au însoţit echipa feminină a SUA la această competiţie şi este cel care a crescut-o de mică pe gimnastă.


    Americanca are antrenor român!
Americanca are antrenor român!

Acesta şi soţia lui, Silvia, care este, de asemenea, antrenoare, au o academie de gimnastică în SUA.

Brestian este fostul antrenor al Emiliei Eberle, fostă coechipieră cu Nadia în perioada ei de glorie.

Cele 9 medalii cucerite de România la JO

Aur: Alin Moldoveanu (tir - puşcă aer comprimat, 10 metri), Sandra Izbaşa (gimnastică - sărituri).

Argint: Roxana Cocoş (haltere - 69 kg.), Alina Dumitru (judo - 48 kg.), Corina Căprioriu (judo - 57 kg.), echipa masculină de sabie (Rareş Dumitrescu, Florin Zalomir, Tiberiu Dolniceanu, Alexandru Siriţeanu), Cătălina Ponor - sol.

Bronz: Răzvan Martin (haltere - 69 kg.), echipa de gimnastică (Cătălina Ponor, Sandra Izbaşa, Diana Bulimar, Diana Chelaru, Larisa Iordache).

Total: 9 medalii (2 aur, 5 argint, 2 bronz).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Romania nationala fotbal (Sportpictures) jpg
Ianis Hagi (Sportpictures) jpg
Nationala fotbal Romania (Sportpictures) jpg
sala constanta handbal jpg
Dan Grecu cosr colan jpg
Dan Grecu Nadia Comaneci 1976 jpg
Mbappe facebook webp
Stadion vulcan in Arabia Saudita (X) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net