Ce băieţi mari avem...

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Ediţia din acest an a Jocurilor Olimpice consemnează revenirea băieţilor, care, de ceva timp, se aflau în umbra fetelor în privinţa rezultatelor la marile competiţii internaţionale. După titlul cucerit de Alin Moldoveanu, la tir, şi "bronzul" lui Răzvan Martin, la haltere, a fost rândul sabrerilor să ne ofere momente de satisfacţie.

Compus din Rareş Dumitrescu, Florin Zalomir, Tiberiu Dolniceanu şi Alexandru Siriţeanu, team-ul noastru a pierdut (26-45) finala cu formaţia Coreii de Sud, dar medalia de argint cucerită, a şaptea pentru România la această ediţie a JO, e cu atât mai importantă cu cât e prima la această armă la echipe.

La finalul concursului, după festivitatea de premiere, sentimentele sportivilor pregătiţi de Mihai Covaliu erau amestecate. Pe de-o parte se bucurau că au luat medalie, pe de alta regretau că nu au reuşit să o obţină pe aceea din cel mai preţios metal.

Liderul echipei, Rareş Dumitrescu a recunoscut, cu francheţe, că nu a prins cele mai bune zile la Londra. El a dat şi o posibilă explicaţie pentru pierderea finalei: "Noi ne-am pregătit cu ei, la Izvorani. Am încercat să tragem la fel cum i-am bătut atunci, dar şi-au schimbat total stilul.

Au făcut numai atac. Poate că asta ne-a scos puţin din ritm". În vârstă de 28 de ani, braşoveanul a recunoscut că sud-coreenii au fost adversari pe care nimeni nu i-a luat în seamă, dar despre care se ştia că sunt incomozi - în februarie trecut, la etapa de Cupa Mondială de la Padova, ai noştri i-au învins cu 45-44. Dumitrescu a spus şi de ce i-am ales ca parteneri de antrenament înaintea JO: "Sunt sportivi foarte mobili, cu care noi ne puteam pregăti bine. Ei trag tare la antrenament, spre deosebire de alţii. La antrenament dau totul. Şi asta era foarte bine pentru noi. Sunt pe stilul nostru, muncesc foarte bine la antrenamente. Degeaba îţi aduci parteneri de luptă din Italia şi vin şi fac la antrenament doar de dragul de a face".

Campion mondial în 2009 şi european în 2006, Florin Zalomir n-a luat încă o decizie în privinţa viitorului său sportiv. "O să vorbim, după vacanţă, după ce ne relaxăm. Am stat numai plecaţi, numai în cantonamente şi în concursuri. Dedic medalia mamei mele şi antrenorului Iulian Biţucă, care au fost alături de mine. Noi, cei de la sabie suntem o familie''.

Aflat alături de colegii săi, pe esplanada de lângă Complexul ExCel, chiar lângă un braţ al Tamisei, ieşeanul de 31 de ani a vorbit despre finala pierdută: "Ne-au ghicit aşa de bine... Au ştiut exact ce să ne facă astfel încât noi ne luptam singuri. Nu reuşeam să le facem nimic. Îi cunoşteam bine, dar aşa e sportul. Care pe care păcăleşte mai bine. Câştigă cine intuieşte mai bine ce vrea adversarul şi-i face acţiunea opusă pentru a-l contracara'', a declarat Zalomir, care a adăugat că argintul câştigat acum nu trebuie subestimat.

"Ne gândeam la medalie. Speram, dar până nu se întâmplă nu poţi să te arunci prea tare cu speranţele. Nu ştii pentru că valorile sunt foarte apropiate şi poţi să pierzi liniştit primul meci şi te duci la locurile 5-8''.

Cu toate că a fost rezervă, Alexandru Siriţeanu a avut o contribuţie importantă la obţinerea medaliei de argint. El a povestit că în iarnă, în timpul pregătirii comune, antrenorul sud-coreean a prezis că echipa sa şi a noastră vor disputa finala olimpică la sabie.

"Ne-am pregătit la Izvorani cu ei şi nu ştiu dacă a fost o coincidenţă, dar antrenorul lor a zis că echipele României şi Coreii de Sud vor lupta pentru aur în finala olimpică", şi-a amintit Sireţeanu.

...şi ce fete mici!

Eşecul trupei formate din Ana Maria Brânză, Simona Gherman, Anca Măroiu şi Loredana Iordăchioiu (rezervă) este cu atât mai surprinzător cu cât echipa noastră e dublu campioană mondială, ediţiile 2010 şi 2011.

În chiar primul meci, echipa noastră a pierdut în fața Coreei de Sud (38-45), rezultat care le-a scos din lupta pentru medalii. Ele au învins mai apoi Italia, dar au cedat în fața Germaniei în meciul pentru locurile 5-6.

simeon stalpnicul png

A urmat lupta cu Germania pentru locul cinci la Olimpiadă, dar şi de data aceasta au fost învinse, 45-36. Astfel, Ana Maria Brânză, Simona Gherman, Anca Măroiu şi Loredana Iordăchioiu au încheiat competiţia de la Londra pe poziţia a şasea. Şocant e faptul că echipa Coreei de Sud s-a antrenat în România pentru Jocurile Olimpice, iar românii au învins-o de fiecare dată.

"Ne-am «vândut» pentru 3-4 mii de euro. A fost o greşeală că le-am permis sud-coreenilor să se antreneze cu lotul nostru la Izvorani", a spus preşedintele onorific al Federaţiei Române de Scrimă, Alexandru Mironov.

"Am stat mai mult de o săptămână împreună şi de fiecare dată i-am învins", a explicat şi Ana Pascu, cea care conduce federaţia.

simeon stalpnicul png

Anca Măroiu a detaliat cum a decurs lupta cu asiaticele: "Ne-am blocat în meciul cu sud-coreencele, nu-mi dau seama ce s-a întâmplat. Nu a contat faptul că asiaticele s-au pregătit cu noi în România, nu aveau ce să ne fure. Noi tragem într-un fel, ele în altul şi pregătirea a ajutat ambele echipe. După meci ne gândeam în vestiar de ce am pierdut şi nu găseam o explicaţie, doar poate că ţara lor a avut câte un reprezentantîn primii patru la toate probele".

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Cristiano Ronaldo (EPA) jpg
Erling Haaland (EPA) jpg
Rafael Nadal si Toni Nadal (EPA) jpg
Mircea Lucescu (Sportpictures) jpg
România Kosovo (Sportpictures) jpg
Rafael Nadal (EPA) jpg
Nationala Romania (Sportpictures) jpg
Nationala Romaniei (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net