Cea mai bună echipă, cea mai proastă clasare
Actualele Jocuri Olimpice păreau ocazia ideală a unui moment istoric în sportul românesc: prima medalie olimpică obţinută de o echipă feminină din ţara noastră. Din păcate, competiţia s-a încheiat cu un moment istoric, dar negativ: cea mai slabă clasare din toate participările noastre la handbal feminin.
Când o ai ca lider de echipă pe cea mai valoroasă handbalistă din lume, aşa cum este Cristina Neagu, când reprezinţi ţara deţinătoarei Ligii Campionilor la handbal feminin şi când în iarna trecută ai ocupat locul al treilea în lume, ai dreptul să speri măcar la o medalie olimpică. Numai că, în mod cu totul surprinzător şi dureros, realitatea din teren a fost cu totul alta la Rio. Plecate din Bucureşti ca o echipă, fetele noastre au ajuns în Brazilia doar ca nişte jucătoare, acea unitate a grupului dispărând undeva între Bucureşti şi satul olimpic din Rio de Janeiro. Drept urmare, începutul a fost dezastruos, cu o înfrângere ruşinoasă în faţa campioanei Africii, Angola (23-19) şi una penibilă de-a dreptul în faţa gazdelor competiţiei, Brazilia (13-26).
Cristina Neagu a fost golgheter
Cursa de urmărire începută prin victoriile obţinute în faţa Muntenegrului (23-21) şi Spaniei (24-21) s-a sfârşit însă în lacrimi după ce Norvegia ne-a învins încă o dată într-un meci decisiv. Pentru ca durerea să fie mai mare, a făcut-o la un singur gol: 28-27, în vreme ce nouă ne era de ajuns şi un egal pentru calificarea în sferturi. Lacrimile din final ale celei mai valoaroase jucătoare a României, Cristina Neagu, nu au mai ajutat. Au răsucit doar cuţitul în rană. Astfel s-a încheiat prestaţia româncelor la actuala ediţie a Jocurilor Olimpice, una în care am pornit la drum cu multe speranţe, dar pe care am încheiat-o imediat după terminarea fazei grupelor. Culmea, am reuşit paradoxul ca aliniind cea mai valoroasă naţională din câte au fost prezente la Jocurile Olimpice să încheiem pe cel mai slab loc din istorie, aceasta fiind pentru prima dată când naţionala noastră nu se califică în sferturi! În precedentele trei participări, handbalul feminin românesc s-a clasat o dată pe locul 4 (în 1976, când erau 6 participante) şi de două ori pe poziţia a şaptea (2000 şi 2008).
Ryde: «Am plătit poliţa pentru Angola»
La finalul meciului cu Norvegia, selecţionerul Tomas Ryde era foarte afectat de ratarea calificării: „Sunt dezamăgit, dar asta e viaţa în sport. Astăzi am plătit poliţa pentru înfrângerea cu Angola. Am fost foarte, foarte aproape, câteva amănunte au înclinat victoria către Norvegia. Nu vreau să mă gândesc acum la eliminare, vreau să mă gândesc la jucătoare. Trebuie să avem grijă de ele, viaţa va continua pentru ele”, a precizat Ryde pentru ProSport.
Rezultatele României la Jocurile Olimpice
Rio de Janeiro - 2016
- România – Angola 19-23
- România – Brazilia 13-26
- România – Muntenegru 25-21
- România – Spania 24-21
- România – Norvegia 27-28
În grupă, România a terminat pe locul 5. În clasamentul final, a ocupat locul 9
Beijing - 2008
- România – Kazahstan 31-19
- România – China 34-20
- România – Franţa 34-26
- România – Angloa 28-23
- România – Norvegia 23-24
- Sferturi: România – Ungaria 30-34
În grupă, echipa noastră a terminat pe locul 2. În clasamentul final, a ocupat locul 7
Sydney - 2000
- România – Coreea de Sud 25-34
- România – Angola 35-25
- România – Ungaria 21-21
- România – Franţa 18-21
- Sferturi: România – Norvegia 16-28
În grupă, echipa noastră a terminat pe locul 4. În clasamentul final, a ocupat locul 7
Montreal - 1976
- România – RD Germană 12-18
- România – URSS 8-14
- România – Japonia 21-20
- România – Canada 17-11
- România – Ungaria 15-20
România a ocupat locul 4 în clasamentul final