Cele mai tari sărituri în apă, sport şi sport extrem

Ultima actualizare:

    Frescă dintr-un mormânt grecesc din Italia, anul 470 îHr!
Frescă dintr-un mormânt grecesc din Italia, anul 470 îHr!

Săriturile în apă, de pe o platformă sau o trambulină, sunt probă sportivă olimpică. Sigur că cele mai tari sărituri în apă implică şi mişcări acrobatice diverse.

Deşi originea sportului se pierde în ceaţa timpului se pare că primele competiţii moderne de sărituri în apă s-au înregistrat în Anglia, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi au derivat probabil din startul luat la competiţiile de înot. Cam în acelaşi timp echipele de gimnastică ale Germaniei şi Suediei foloseau apa ca loc de aterizare la figurile mai acrobatice, până când atleţii stăpâneau figura şi puteau ateriza în siguranţă pe podeaua tare.

Cele mai tari sărituri în apă au avut loc prima oară la Olimpiada din 1908, de la Londra

Prima Asociaţie de săritori în apă a luat fiinţă în anul 1901, şi în 1904 a fost prezentat ca propunere de sport olimpic la olimpiada de la Saint Louis urmând ca la Londra, în 1908 să fie sport olimpic.

A patra olimpiadă, de la Londra din  anul 1908, a înregistrat şi cele mai tari sărituri în apă când medaliile pentru tambulina de 3 metri au fost cucerite de germani, un american, George Gaidzik, situânduse la egalitate, pe locul 3 cu germanul Gottlob Walz. Cele mai tari sărituri în apă de la platforma de 10 metri au fost realizat de sportivii suedezi care au cucerit toate cele trei medalii.

Cele mai tari sărituri în apă se realizează după criterii cheie

Pentru a reuşi să cucereşti un titlu pe podium cu una din cele mai tari sărituri în apă, sau măcar să-ţi impresionezi prietenii, trebuie să îţi perfecţionezi câteva tehnici.

În primul rând desprinderea este prima de care trebuie să ţii seama întrucât toată săritura depinde de aceasta. În al doilea rând, traiectoria trebuie să fie o parabolă simetrică. Nu ai voie să sari prea departe dar nici prea aproape de mal sau trambulină. Urmează controlul rotaţiei şi răsucirile care dau spectaculozitate. La final, pentru a reuşi una din cele mai tari sărituri în apă, intrarea trebuie să fie perfectă., cât mai aproape de vertical şi cu cât mai puţină apă stropită în jur.

Cele mai tari sărituri în apă de la mari înălţimi

Săriturile de la înălţimi mari se încadrează în categoria sporturi extreme. Astfel cele mai tari sărituri în apă de la înălţime aparţin americanului 3. Randy Dickison, 53,2 metri şi multiple fracturi la piciorul stâng la impactul cu apa (7 aprilie 1985);

Randy a suferit multiple fracturi la piciorul stâng

2. Elveţianul Oliver Favre a sărit de la 53,9 metri şi şi-a fracturat coloana, fiind nevoie să fie salvat din apă de echipa de intervenţie (30 august 1987); 

Olivier Favre şi-a fracturat coloana

1. Americanul Rudolf Bok s-a alesc cu multiple fracturi la vertebrele toracice după săritura sa de la 58,28 metri (27 septembrie 1997). La femei recordurile sunt deţinute de americancele Debi Boccia (33.3 m – în anul1982) şi Lucy Wardle (36,8 metri, la 7 aprilie 1985). 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Stadion vulcan in Arabia Saudita (X) jpg
CM 2030 jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Michael Schumacher (Getty Images) jpg
Ianis Hagi (Getty Images) jpg
Lewis Hamilton (EPA) jpg
Razvan Sava (EPA) jpg
Universitatea Cluj CFR Cluj (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net