Cine a inventat pariurile sportive

Ultima actualizare:
Tabel cu tipuri de cote
Tabel cu tipuri de cote

Pariurile câştigă şi în România tot mai mulţi adepţi ai câştigurilor rapide şi cum la sport şi politică românul se pricepe, investiţiile în acest domeniu au devenit din ce în ce mai mari, numărul agenţiilor, al tipuilor de pariuri şi cote crescând, oferind astfel diversitate jucătorilor. Dar cine a inventat pariurile sportive?

Istoria pariurilor sportive este datată în jurul anului 776 î.HR şi a apărut în Grecia antică. Elenii erau mari consumatori de sport şi în timpul competiţiilor care se ţineau la acea vreme, Jocurilor Olimpice, jocurilor Pytice din Delphi, jocurilor Istmice din Corint sau Nemeea, aceştia profitau şi pariau diverse sume de bani pentru a-şi spori veniturile. Mai târziu acest obicei a fost preluat de romani aceştia transformând această activitate într-o afacere veritabilă. Ele se ţineau în timpul celebrelor lupte cu gladiatori, iar cei bogaţi aruncau cu sume mari de bani pecel care îl vedeau învingător.

După sfârşitul epocii romane, parierea  a fost îmbrăţişată şi în Evul Mediu, în timpul turnirurilor. Nobilii îşi instruiau servitorii în privinţa strategiilor de pariere şi al sumelor jucate, iar câştigul le revenea tot lor. Asocierea evenimentului sportiv cu parierea s-a păstrat apoi până în sec.19 când în Anglia putem spune că s-au pus bazele pariurilor pe care le ştim astăzi. Aşadar la întrebarea «Cine a inventat pariurile», cel mai corect răspuns ar fi britanicii, chiar dacă obiceiul există din antichitate.

În domeniul pariurilor sportive "cota" este un indice al unei oferte dintr-un eveniment sportiv și este reprezentat printr-un un număr care face corespondența dintre posibilul câștig și miza pariată. Cotele de pariuri sunt stabilite de casele de pariuri în funcție de diverși algoritmi proprii. Până în prezent pe mapamond s-au evidențiat șase tipuri de cote: cote tip European (format zecimal), cote tip Britanic (format fracționar), cote tip American, cote tip Hong Kong, cote tip Indonezian și cote tip Malaezian

  • Cota Europeana (formatul zecimal) este reprezentată printr-un număr pozitiv, mai mare sau cel puțin egal cu 1, și are în general 2 sau 3 zecimale. Ea reprezintă suma de bani pe care vi-o returnează casa de pariuri (profit + miza) în cazul unui eveniment câștigător și la care ați pariat o miză de o unitate (ex. 1 leu).
  • Cota Britanică (formatul fracționar) este reprezentată printr-un număr rațional (X/Y) indivizibil scris sub formă de fracție ordinară. Numitorul Y reprezintă miza în unități pe care trebuie s-o parieze pariorul, pentru a avea un profit de X unități în cazul unui eveniment câștigător. Se poate transforma foarte ușor în formatul zecimal 'calculând' fracția și adunând 1.  Exemplu: o cotă de 1/4 în sistemul britanic înseamnă a rezolva calculul 1/4+1, adică 0.25+1, deci 1.25. O cotă de 3/1 înseamnă 3/1+1, adică 4.00. [1]
  • Cota Americană este reprezentată printr-un număr întreg negativ sau pozitiv. Când este un număr pozitiv, ea reprezintă profitul obținut ce se poate obține în cazul unui eveniment câștigător la care ați pariat o miză 100 unități (ex. 100 lei). Când este un număr negativ, ea reprezintă miza pe care trebuie s-o pariați pentru a avea un profit de 100 unități (ex. 100 lei) în cazul unui eveniment câștigător.
  • Cota Hong Kong este reprezentată printr-un număr pozitiv, mai mare sau cel puțin egal cu 0, și are în general 2 sau 3 zecimale. Ea reprezintă profitul obținut în cazul unui eveniment câștigător și la care ați pariat o miză de o unitate (ex. 1 leu).
  • Cota Indoneziană este reprezentată printr-un număr întreg negativ sau pozitiv a cărei valoare absolută este mai mare sau egală cu 1, și are în general 2 sau 3 zecimale. Când este un număr pozitiv, ea reprezintă profitul obținut în cazul unui eveniment câștigător și la care ați pariat o miză de o unitate (ex. 1 leu). Când este un număr negativ, valoarea absolută a ei reprezintă miza pe care trebuie s-o pariați pentru a avea un profit de o unitate (ex. 1 leu) în cazul unui eveniment câștigător.
  • Cota Malaeziană este reprezentată printr-un număr întreg negativ sau pozitiv a cărei valoare absolută este mai mică sau egală cu 1, și are în general 2 sau 3 zecimale. Când este un număr pozitiv, ea reprezintă profitul obținut în cazul unui eveniment câștigător și la care ați pariat o miză de o unitate (ex. 1 leu). Când este un număr negativ, valoarea absolută a ei reprezintă miza pe care trebuie s-o pariați pentru a avea un profit de o unitate (ex. 1 leu) în cazul unui eveniment câștigător. Sursă wikipedia.

În următorul tabel se prezintă câteva exemple de cote și corespondența dintre ele:

Exemplu de bilet la pariuri
Exemplu de bilet la pariuri

Cine a inventat pariurile sportive. Tipuri de pariuri

Casele de pariuri oferă în acest moment două tipuri de pariuri. Cele live şi cele clasice.

Dacă vorbim însă de felul pariului ce se poate alege, acesta poate fi de trei tipuri.


    Exemplu de bilet la pariuriFoto Shuttestock
Exemplu de bilet la pariuriFoto Shuttestock

Cine a inventat pariurile sportive. Cele mai fascinante cazuri de pariuri câştigătoare

  • Anul trecut, în cadrul Cupei Naţiunilor Africane la fotbal, reprezentativa ţării Mali era condusă cu 4-0 inainte de final într-un meci împotriva celor din Angola, asta cu 11 minute înainte ca meciul să se încheie. La acel moment, o agenţie de pariuri locală a crescut cota celor din Mali la 1000-1 pentru un egal. Surprinzător, un parior a riscat aproximativ 5 lire sterline chiar dacă şansele de câştig erau aproape 0%. Cea mai mare surpriză a fost pe teren, atunci când Mali a reuşit să înscrie 2 goluri în 10 minute şi alte 2 goluri în 2 faze scurte din cele 3 minute de prelugire acordate. Asta i-a adus fericitului parior nu mai puţin de 5000 de lire sterline în doar 11 minute.
  • Un jocheu pe nume Frankie Dettori avea la casele de pariuri a hipodromului din Ascot cota de 25,000 la 1 pentru a câştiga toate cele 7 curse din cadrul unui eveniment. Un parior, pe numele său Darren Yeats, a pariat din greşeala 59 de lire pe Dettori, fiind singurul om de pe hipodrom care a pariat pe jocheu. Surprinzător, jocheul a reuşit să câştige toate cele 7 curse, lucru care i-a adus pariorului nu mai puţin de 550,000 de lire sterline. Asta s-a întâmplat în 1996, câştigul de peste jumătate de milion de lire sterline fiind printre cele mai mari înregistrate vreodată până la acel moment.
  • În 2006, un fan înfocat al formaţiei Liverpool a pariat că Xabi Alonso va înscrie un gol cu un şut din jumătatea propriei echipe. Adrian Hayward din Newburry a pariat 200 de lire că acest lucru se va întâmpla la o cota de 125-1. Câteva săptămâni mai târziu, într-un meci din FA Cup împotriva celor de la Luton, Xabi Alonso a remarcat că portarul celor de la Luton era ieşit cu mult din suprafata careului, astfel că a sutat de la aproape 70 de metri. Bineînţeles, mingea a ajuns în poartă, iar Adrian Hayward a câştigat 25000 de lire.
  • Pariul de la acest punct este considerat cel mai norocos pariu pus vreodată. În 2008, un pensionar de 60 de ani a pariat 50 de cenţi pe o cursă de cai. Neavând cunoştiinţe, a ales clasamentul în funcţie de numele cailor, lucru care i-a adus pe bilet o cota de 2,000,000 la 1. Momentul incredibil a fost acela că  pronosticul său s-a adeverit, iar pariorul a câştigat 1 milion de Euro exact în ziua în care a împlinit 60 de ani.
  • Ultimul pariu de pe lista e o adevarată mostră de încredere. Toţi amatorii de Formula 1 ştiu că în 2008, Lewis Hamilton a câştigat campionatul mondial de Formula 1. Ceea ce e interesant e faptul că în 1998, înainte ca Hamilton să fi pilotat măcar o maşină de Formula 1 (avea doar 13 ani la acea vreme n.r), cineva a pariat 100 de lire pe faptul că pilotul va câştiga titlul de Formula 1 înainte să împlinească 25 de ani. Pronosticul s-a adeverit, lucru care i-a adus pariorului 10,000 de lire sterline.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Planete, Pixabay (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Ana Bogdan (EPA) jpg
Radu Dragusin (Sportpictures) jpg
Mircea Lucescu (Sportpictures) jpg
Florin Nita (Sportpictures) jpg
Ianis Hagi (X, Twitter) jpg
Razvan Marin (Sportpictures) jpg
Romania tenis FedCup (Facebook) jpg
Otelul Galati CFR Cluj (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net