Cine ne-a "furat" gimnastica? Explicaţii după dezastrul de la Mondiale

Ultima actualizare:

    Andreea Iridon a făcut un concurs destul de slabFoto: AP
Andreea Iridon a făcut un concurs destul de slabFoto: AP

Echipa feminină a României a încheiat pe locul 13 Campionatul Mondial de la Glasgow. Ne aşteptam la un recul al gimnasticii, dar nici chiar aşa, tricolorele ajungând acum să tremure pentru calificarea la Olimpiada de la Rio de anul viitor. De la sportivele implicate în acest dezastru până la antrenorii lotului şi oficialii Federaţiei, toţi au partea lor de vină.

Iată care ar fi principalele cauze ale eşecului din Scoţia!

1. Gimnastele au pregătire psihică zero

Dacă şi-ar fi făcut exerciţiile fără mari ezitări, Larisa Iordache, Diana Bulimar, Laura Jurca, Silvia Zarzu şi Andreea Iridon s-ar fi clasat fără mari probleme pe podiumul calificărilor. Din păcate, festivalul de ratări de la Glasgow a funcţionat ca efectul de domino, fiecare greşeală afectând din plin moralul următoarei fete care urma să intre în concurs. Vârsta fragedă nu e o scuză, la acest nivel de performanţă fiind absolut necesară o pregătire psihică adecvată.

2. Federalii refuză ajutor de afară

Ştiam de mult că paralelele reprezintă veriga slabă în echipa României. Ca o soluţie extremă, au apărut propuneri privind angajarea unor tehnicieni asiatici doar pentru acest aparat. Federaţia condusă de Adrian Stoica a refuzat însă din start ideea, preferând să meargă în continuare pe mâna antrenorilor coordonatori ai lotului.


    Laura Jurcă n-a reușit un exercițiu la sol bunFoto: AP
Laura Jurcă n-a reușit un exercițiu la sol bunFoto: AP


    Silvia Zarzu a ratat la paralele, la fel ca și colegele eiFoto: AP
Silvia Zarzu a ratat la paralele, la fel ca și colegele eiFoto: AP

3. Copiii nu mai sunt atraşi la sală

Dacă în Statele Unite ale Americii există peste 100.000 de sportive legitimate, în România sunt cu indulgenţă câteva sute. Motivul? Părinţii de la noi nu-şi mai dau copiii la gimnastică, acesta fiind considerat un sport care distruge copilăria. Aşadar, e nevoie de o reconsiderare a imaginii pe care o are gimnastica în România, pornind evident de la metodele de antrenament.

4. Selecţia s-a făcut pe «interese»

Oare cum e posibil ca Andreea Munteanu, campioană europeană la bârnă în primăvară, să fie doar rezervă la Mondialul de la Glasgow? Mai mult, dacă nu se accidenta Cătălina Ponor, Andreea Munteanu ar fi fost lăsată acasă. În condiţiile în care Silvia Zarzu şi Andreea Iridon n-au strălucit cu nimic, selecţia făcută de antrenorii Lucian Sandu şi Cristi Moldoveanu e cel puţin discutabilă.

5. Belu şi Bitang, nişte «fantome»

Ca o primă măsură după catastrofa de la Glasgow, Federaţia ar trebui să clarifice o dată pentru totdeauna situaţia legendarilor antrenori Octavian Belu şi Mariana Bitang. În ultimul an, aceştia au avut rol de supervizori ai lotului olimpic, dar au trecut extrem de rar pe la şedinţele de pregătire de la Izvorani şi nu şi-au asumat rezultatele. Cei doi au făcut pasul înapoi în 2014, după ce Belu a pierdut şefia COSR în favoarea lui Alin Petrache. De-atunci, cuplul Belu-Bitang s-a implicat activ doar în parteneriatul „Caravana gimnasticii româneşti”, pe care FRG îl are cu o cunoscută companie petrolieră.

Ne salvează Ponor şi Izbaşa?

Laura Jurcă n-a reușit un exercițiu la sol bun
Laura Jurcă n-a reușit un exercițiu la sol bun

Necalificarea în finala pe echipe la Mondiale a însemnat o dublă lovitură pentru naţionala feminină. Asta pentru că echipa noastră a ratat accesul direct la Jocurile Olimpice de la Rio din vara anului viitor. Colacul de salvare e oferit de „barajul” din luna aprilie, programat în Brazilia, acolo unde opt formaţii se vor bate pentru ultimele patru locuri libere la Olimpiadă. În echipa României va reveni Cătălina Ponor (28 de ani), abia operată la tendon, existând posibilitatea ca şi Sandra Izbaşa (25 de ani) să se întoarcă la lot.

Iordache şi Jurca, în finala individuală

România a ratat prezenţa în finala feminină pe echipe şi nu va avea nici măcar o sportivă în finalele pe aparate. Pentru noi, singura consolare vine de la Larisa Iordache şi de la Laura Jurca, ambele urmând să concureze în finala la individual-compus, programată joi. Dacă nu va rata ca în calificări, Larisa Iordache are şanse mari să-şi confirme argintul mondial cucerit anul trecut.

Luni intră în calificări băieţii

Silvia Zarzu a ratat la paralele, la fel ca și colegele ei
Silvia Zarzu a ratat la paralele, la fel ca și colegele ei

Mondialul de la Glasgow continuă luni, 26 octombrie, cu calificările în proba masculină, România urmând să intre în concurs în cursul serii, chiar în ultima subdiviziune. Ca şi în cazul fetelor, Marian Drăgulescu, Marius Berbecar, Andrei Muntean, Cristian Băţagă, Andrei Ursache, Laurenţiu Nistor şi rezerva Andrei Groza vor încerca în primul rând să califice echipa la Olimpiadă şi apoi să prindă câteva finale pe aparate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
FotoJet Ben (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Radu Dragusin (EPA) jpg
FC Barcelona (EPA) jpg
aryna sabalenka facebook jpg
image png
Novak Djokovic, Getty Images jpg
Shayon Harrison (Sportpictures) jpg
Radu Dragusin (EPA) jpg
Gabriela Ruse (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net