Constantin Popovici, de la sărituri pe saltea, în elita mondială
La 30 de ani, Constantin Popovici va deveni primul român participant la un sezon complet în Seria Mondială Red Bull Cliff Diving
Bucureștean de loc, stelistul a obținut recent și cel mai bun rezultat al României în Cupa Mondială FINA pentru sărituri în apă de la mare înălțime. Clasat pe locul 4 după prima zi, elevul lui Florin Avasiloae s-a întrecut pe sine în următoarea,cucerind la final medalia de argint la concursul organizat în Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite). Grație acestei evoluții, Constantin Popovici și-a asigurat participarea la Mondialele de anul viitor, de la Gwangju (Coreea de Sud). Totodată, el a fost informat că se va număra printre cei mai valoroși 10 săritori de high diving din lume care vor participa la Seria Mondială Red Bull în 2019. Alegerea lui s-a datorat evoluțiilor la cele trei etape la care a concurat în vară, grație unor wild-card-uri. Cu un total de 170 de puncte, el a terminat pe locul 11 în clasamentul mondial. Și a fost inclus în Top 10 alături de ucraineanul Oleksei Prigorov, singurul medaliat olimpic din competiție. ”Acesta era visul meu. Să ajung printre cei mai buni 10 săritori de la mare înălțime din lume”, a declarat Popovici, al cărui drum în sport a fost presărat cu numeroase obstacole.Născut într-o familie cu trecut sportiv, tatăl său practicând ciclismul, Constantin Popovici a fost atras de copil de activitățile fizice. S-a dedicat săriturilor în apă, o disciplină în care tehnica este primordială. Și în care, pentru a excela, ai nevoie de condiții de antrenament. Și în primul rând de un bazin cu apă. Ceea ce la noi, în România, devenise un lux. În lipsa unui bazin și a unor platforme, s-a pregătit sărind pe saltele din burete! S-a calificat astfel la Jocurile Olimpice de la Beijing, iar în 2009 a obținut locul 8 la Mondiale. Mai apoi, confruntat cu aceleași problemă, a abandonat competiția pentru o vreme. A participat la show-uri pe vase de croazieră. „E periculos să particip la competiţii fără să fac antrenamente normale. Contactul cu apa, la o săritură efectuată de la zece metri, îţi solicită muşchii, încheieturile, care se slăbesc cu timpul”, declara sportivul în urmă cu un deceniu. Revenit în competiție cu gândul de a se califica la Jocurile Olimpice de la Tokyo, Constantin Popovici s-a antrenat în ultima lună atât în țară, cât și în Anglia. “Acolo am lucrat atât la platforma de 10 metri, dar și în aer liber, la aceea de 24 de metri. A fost foarte frig, dar a fost un antrenament care m-a ajutat să-mi ating obiectivul. La finalul acestei luni voi începe cantonamentul la Sibiu. Apoi, la începutul lui 2019, voi avea câteva concursuri internaționale și participarea la etapele din Seria Mondială Red Bull Cliff Diving. Va fi un sezon incredibil pentru mine. Să concurez alături de cei mai buni high diveri din lume este o mare provocare și sunt încântat că pot să reprezint România la acest nivel”, a concluzionat săritorul în apă.
Săriturile de la înălțime, în programul CM de natație
Circuitul mondial Red Bull Cliff Diving a fost lansat în 2009. În 2013, acesta cuprindea opt etape, din mai până în octombrie, săriturile în apă fiind efectuate de la o înălțime minimă de 25 de metri. Popularitatea întrecerii, regulamentul acesteia, precum și normele de securitate adoptate au determinat Federația Internațională de Natație (FINA) să o accepte în calendarul său. Și să includă săriturile în apă de la mare înălțime în programul Campionatului Mondial.