Cristina Neagu, folosită “inteligent” la Campionatul Mondial
Cu nouă zile înaintea plecării spre Campionatul Mondial (30 noiembrie-15 decembrie), selecționerul României, Tomas Ryde, și președintele Federației Române de Handbal, Alexandru Dedu, au susținut o conferință de presă în care au dat detalii despre obiectiv dar și despre lotul convocat pentru competiția din Japonia. Ryde se bucură de revenirea în teren a Cristinei Neagu și este de părere că optarul naționalei va trebui folosit “inteligent” la Campionatul Mondial.
“Cristina Neagu a jucat 48 de minute în meciul din Liga Campionilor, mai mult decât mă așteptam. Sper că nu i s-a umflat genunchiul. Are nevoie de antrenamente pentru a ajunge să se simtă din nou confortabil pe teren. Presiunea a fost foarte mare pe ea în meciul cu Esbjerg. Trebuie să o folosim într-un mod inteligent la Campionatul Mondial, să o mai scoatem din echipă atunci când este posibil”, a declarat selecționerul României, Tomas Ryde. La rândul său, președintele FRH, Alexandru Dedu, a spus: “Este foarte posibil ca în viitorul apropiat Cristina Neagu să nu fie Cristina Neagu cu care noi ne-am obișnuit. Sunt convins că ea face orice că să se autodepășească și să revină cât mai repede la forma care a consacrat-o. Acest lucru nu va fi ușor și sigur va avea influență asupra echipei naționale”.
Obiectiv la CM de handbal: locurile 1-6
La Campionatul Mondial din Japonia, România face parte din grupa C, alături de Muntenegru, Ungaria, Spania, Kazahstan și Senegal. “Treaba mea este să creez o echipă puternică, una care să performeze pe termen scurt și lung. Federația, jucătoarele, staff-ul, cu toții ne dorim să câștigăm fiecare meci. Avem o grupă dificilă și doar trei echipe vor merge mai departe. Nu vreau să am parte de surprize în meciurile cu Kazahstan și Senega.”, a declarat Tomas Ryde. Șeful Federației, Alexandru Dedu, a dezvăluit și obiectivul naționalei la aceste Mondiale: calificarea în turneele preolimpice: “Obiectivul este clasarea pe locurile 1-6, dar dacă ajungem la turneele de calificare la JO este OK”, a declarat el.
Apărarea primează la acest Mondial
Tomas Ryde a dat câteva explicații legate de neconvocarea Sorinei Tîrcă și a Laurei Chiper pentru turneul final din Japonia. “Nu o să explic de ce nu convoc anumite jucătoare, asta e între mine și ele. Sorina Tîrcă este o o foarte bună jucătoare de atac, îmi place foarte mult cum joacă. Decizia este legată de tipul de jucătoare de care am nevoie pentru anumite posturi. Am nevoie de Bazaliu și Perianu în apărare. Sorina ar trebui să fie mai puternică fizic pentru a face față la nivelul unui Campionat Mondial. În viitor, Sorina va face parte din echipa națională cu siguranță, dar nu încă. În acest moment, apărarea primează. A fost o decizie grea, dar a trebuit să o iau. Am convocat-o pe Seraficenu pentru că la Laura Moisa nu am văzut îmbunătățirea fizică pe care mi-o doream”, a declarat selecționerul României, Tomas Ryde.
“Selecția la echipa națională nu este subiect de dezbatere publică. Sunt decizii luate de oameni îndreptățiți să facă acest lucru iar federația, indiferent de lotul care va fi deplasat, va gira sută la sută aceste decizii”, a spus și președintele FR Handbal, Alexandru Dedu.
Lotul României pentru Campionatul Mondial din Japonia
Denisa Dedu (CSM Bucureşti), Yuliya Dumanska, Diana Ciucă (ambele de la SCM Râmnicu Vâlcea) - portari, Cristina Florică, Raluca Băcăoanu, Mădălina Zamfirescu (toate de la SCM Râmnicu Vâlcea), Eliza Buceschi, Cristina Laslo, Bianca Bazaliu, Daria Bucur (toate de la CSM Corona Braşov), Aneta Udriştioiu (HC Dunărea Brăila), Laura Pristăviţa (CS Gloria Bistriţa), Ana Maria Popa (SCM Gloria Buzău), Gabriela Perianu, Crina Pintea, Cristina Neagu (toate de la CSM Bucureşti), Lorena Ostase (CSM Slatina), Sonia Seraficeanu (CS Minaur Baia Mare).
România, prezentă la toate edițiile Campionatului Mondial
Naționala feminină de handbal a României este singura reprezentativă prezentă la toate cele 23 de turnee finale ale Campionatului Mondial. La precedenta ediție, desfășurată în Germania, în 2017, România a încheiat competiția pe locul al 10-lea. Ultima medalie la un Campionatul Mondial a fost obținută în 2015, bronz la ediția din Danemarca.