Cu ce am rămas după semifinala pierdută dramatic în Fed Cup
Visul frumos al românilor s-a spulberat duminică seară, la Rouen, după o zi maraton, încheiată după 9 ore de dramatism dus la extrem. Din păcate, în finala Fed Cup s-a calificat Franța, care a reușit să învingă România cu scorul de 3-2, dar confruntarea va rămâne în istoria sportului românesc. Click! vă prezintă patru lucruri cu care am rămas după această confruntare.
Dăruirea fanilor români. Principalul câștig al meciului cu Franța a fost faptul că lumea întreagă a văzut ce înseamnă puterea fanilor români. Aproape 2.000 de compatrioți au mers special la Rouen pentru a încuraja echipa noastră, iar modul în care au făcut-o a atras laudele tuturor, inclusiv ale jucătoarelor echipei gazdă. Suporterii români au fost un exemplu de fair-play, iar modelul lor ar trebui preluat de toți cei care merg pe stadioanele de fotbal sau în sălile de handbal sau baschet.
Sacrificiul Simonei Halep. Să fii numărul 2 mondial, după ce un an ai fost lider, să ai în cont zeci de milioane de euro și să fii dispusă să joci aproape 7 ore în două zile pentru țara ta, reprezintă un sacrificiu pe care nu multe jucătoare de tenis au fost dispuse să-l facă de-a lungul vremii. Simona Halep, însă, a acceptat totul doar pentru a duce România în finală. Meciul ei cu Caroline Garcia, câștigat după trei ore de luptă încrâncenată, va rămâne ca unul dintre cele mai frumoase disputate în istoria acestei competiții. Din păcate, deși și-a dorit foarte, mult, la dublu nu a putut să repete evoluția foarte bună din meciurile de simplu, astfel că România a fost învinsă și a ratat o performanță istorică.
Tactica greșită a lui Florin Segărceanu. Căpitanul nejucător al echipei noastre este omul care a adus liniștea în sînul formației României, aducând la același numitor comun caracterele uneori dificile ale unor jucătoare cu personalitate. Totuși, în ciuda experienței căpătate în decursul atâtor ani în care a condus echipa de Cupa Davis, Segărceanu nu a reușit să găsească tactica potrivită câștigării partidei. El a decis să o trimită pe Irina Begu în al patrulea meci de simplu, deși astfel dezintegra echipa de dublu care avea un moral perfect după ce aa adus victoria României în Cehia. Așa cum a recunoscut, avea acest plan încă de sâmbătă seara, ceea ce e cu atât mai grav cu cât la scorul de 2-1, putea risca și să o trimită în teren pe Mihaela Buzărnescu, pentru că și dacă se pierdea partida, tot se ajungea la un meci de dublu decisiv în care să fim reprezentați de Irina și Monica. S-a ajuns, după această decizie, la un cuplu Simona – Monica, mai slab și pe hârtie și în realitate decât perechea Begu/ Niculescu, care ar fi una dintre cele mai puternice din circuit dacă cele două ar reuși să se înțeleagă și să joace constant împreună.
Nu vine nimic din spate. Meciurile de Fed Cup, ca și cele de Cupa Davis, reprezintă modalitatea prin care școala de tenis a unei țări își poate dovedi supremația, își poate dovedi eficiența. Având-o de aproape cinci ani pe Simona Halep ca portdrapel, tenisul românesc a dat impresia de școală de tenis care produce. Numai că realitatea este cu totul alta, sistemul aplicat de Federație fiind unul falimentar, neproducând nimic. S-a văzut și la Rouen decalajul dintre Halep și restul jucătoarelor, iar dacă ne uităm mai jos, rezultatul este dezastruos. Din urmă nu vine nimic, iar după ce această generație se va retrage, ne vom gândi la această perioadă, în care jucăm semifinale de Fed Cup, ca la performanța naționalei de fotbal, care în 1994 a jucat în sferturile de finală ale Campionatului Mondial, sau ca la rezultatul incredibil al echipei de Cupa Davis, care în 2005 a ajuns în sferturile de finală.