Cum a reacționat Ana-Maria Brânză la medalia de argint a ministrului Eduard Novak de la Jocurile Paralimpice

Ultima actualizare:

    La întoarcerea de la Tokyo, Ana-Maria Brânză l-a lăsat cu mâna întinsă pe ministrul Eduard Novakfoto: captură video
La întoarcerea de la Tokyo, Ana-Maria Brânză l-a lăsat cu mâna întinsă pe ministrul Eduard Novakfoto: captură video

Ana-Maria Popescu (Brânză) s-a numărat printre primii oameni de sport din țara noastră care l-au felicitat pe ministrul Eduard Novak pentru medalia de argint cucerită în această dimineață la Tokyo, la Jocurile Paralimpice. Acest gest pare să pună punct controversei care a umbrit performanțele olimpice ale sportivilor români într-o perioadă marcată oricum de criza Covid-19.

Ana-Maria Popescu (Brânză) a transmis un semnal clar că a îngropat securea războiului în controversa cu ministrul Sportului Eduard Novak. După ce, în iulie, spadasina medaliată cu argint îi ura pe un ton amar-ironic ministrului să se ducă la Tokyo și să obțină el aurul pe care nu a reușit să-l câștige ea, Popescu s-a numărat printre primii oameni din sport care l-au felicitat pe Novak vineri dimineață.

Ana-Maria a postat un mesaj de felicitare pe pagina ei oficială de Facebook, unde i-a rugat pe fani să aprecieze performanțele și să lase deoparte controversele.

”Veşti bune de la Paralympic Games Tokyo 2021. Eduard Novak aduce prima medalie pentru delegația României, argint în proba de urmărire C4 pe pistă. Felicitări!

Tot astăzi, Alex Bologa luptă pentru medalia de bronz iar Bobi Simion joacă în sferturile de finală.

Încă doi sportivi vor lua startul astăzi la Tokyo, Eugen Pătru (tir cu arcul) şi Tabita Vulturar (atletism, 400 m).

Mult succes tuturor! Hai România!”, a scris Ana-Maria pe Facebook.

Cum mai mulți fani au adus în discuție episodul controversat din iulie, spadasina a invitat la decență. ”Asa cum v-am rugat întotdeauna și de această dată rugămintea este să apreciem performanța și rezultatele, iar limbajul să fie unul decent. Vă mulțumesc!”

Ana-Maria Brânză și Eduard Novak, acuzații și mâini lăsate întinse pe aeroport

Ana Maria Popescu (Brânză) a izbucnit imediat după finala probei individuale de spadă de la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

"Sper ca de data asta să fie suficient şi să nu se mai spună Brânză a pierdut aurul. Sper ca medalia asta să cântărească suficient, cât să asigure un buget de bun simţ pentru scrima românească", a declarat sportiva imediat după concurs, pentru TVR. Iar apoi a revenit: ”Am 37 de ani. Mă dor toate, m-am chinuit. E cea mai muncită şi mai chinuită medalie din toată cariera mea. Aşa că nu-mi pasă de aurul care este la gâtul lui Sun Yiwen. Îmi pasă de bucăţica asta de metal pe care mi-am dorit-o pentru mine. Şi o am. Asta e cel mai important. Şi dacă la Beijing n-am avut maturitatea necesară să mă bucur de acea medalie, acum sunt foarte mulţumită de ce-am reuşit să fac. E maxim din ce puteam să fac, la ce pregătire am avut, la ce chin şi la cât contează sportul în România. Trebuie s-o spunem şi pe asta. A fost minunat ce-am reuşit să fac astăzi”, a declarat Ana Maria Popescu. 

În replică, ministrul Novak a spus: "După părerea mea, şi dacă bugetul federaţiei de scrimă era cu 5 milioane de lei mai mare, Ana-Maria nu putea să câştige ieri. Sau nu câştiga medalia de aur. Problema este că din spate nu vin încă tineri. Nu vreau să ducem discuţia în altă parte, să ne bucurăm de această medalie şi să ne concentrăm pe Paris 2024, acolo unde nu mi-aş dori să ajungem şi cu scrima sau cu alte sporturi unde am ajuns cu gimnastica. Ana-Maria Popescu a obţinut un super-rezultat, sincer, peste aşteptările mele. Dar, pentru mine, această medalie de argint este o medalie de aur. Pentru Ana Maria, felicitări din inimă, este o campioană uriaşă a României!".

Cele două reacții au stârnit o adevărată furtună, oameni de sport, dar și fani exprimându-și opiniile. Mai cu seamă că la sosirea în țară, Ana Maria Popescu a trecut pe lângă ministrul Novak fără să dea mâna cu acesta, iar apoi, în discursul ținut în fața presei, a spus: „ Îmi doresc tare mult să ajungeţi dumneavoastră la Tokyo şi să luaţi aurul ăla pe care nu am fost eu în stare să-l iau”. 

Ulterior, într-o apariție la TVR, ministrul Carol Eduard Novak și-a cerut scuze și a spus că vorbele sale au fost interpretate greșit: „Îmi pare foarte, foarte, foarte rău. S-a înțeles foarte greșit. Dacă nici eu nu înțeleg sacrificul unei sportive care participă la 5 Jocuri Olimpice, chiar nimeni nu înțelege. Și eu voi participa la a 5-a ediție a Jocurilor Paralimpice. Știu cum este să muncești. S-a înțeles greșit. A reacționat în felul său. Nicio problemă. Ea este o sportivă. Eu sunt ministru. Datoria mea este să reprezint sportul românesc în orice condiții, chiar dacă sunt înjurat, atacat. Trebuie să văd dincolo de aceste lucruri, ce este mai bine pentru sportivi. Dacă până acum m-aș fi supărat pentru unele atacuri, atunci jumătate dintre federații nu ar mai fi primit finanțare. Trebuie și vreau să fiu un ministru bun, alături de sportivi. Sincer, îmi pare rău. Pentru mine Ana Maria este campioana de aur. Se știe că sunt alături de ea”, a declarat Novak la TVR 1.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
Istvan Kovacs (EPA) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
Luca Mihai (Sportpictures) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net