Cursă de Formula 1 pe străzile Londrei. S-a aprobat amenajarea unui circuit stradal lângă Tamisa

10 noiembrie 2021
article img
În zona docurilor vechiului port al Londrei s-a disputat o cursă de Formula E în anii trecuțiFoto: Guliver / GettyImages

Cotidianul britanic „Daily Mail” a relevat deunăzi că Primăria Londrei și-ar fi dat acordul pentru amenajarea unui circuit de Formula 1 în estul metropolei britanice, în zona vechilor docuri, acolo unde s-au desfășurat întrecerile olimpice de la judo, lupte, haltere, box, scrimă, tenis de masă în 2012.

Încă de la lansarea Campionatului Mondial de Formula 1, în anii 50, Regatul Unit a găzduit anual o cursă. Din 1987, aceasta s-a desfășurat pe circuitul de la Silverstone. Acum, în contextul în care Lewis Hamilton a cucerit șapte titluri de campion mondial, egalând recordul lui Michael Schumacher, se discută despre organizarea unei a doua curse pe pământ britanic. Și se plănuiește ca aceasta să se desfășoare pe un circuit stradal din Londra. Potrivit „Daily Mail”, primarul Sadiq Khan și-a dat acordul pentru amenajarea acestuia în zona Royal Doks, aflată în estul metropolei, pe țărmul Tamisei. Adică acolo unde s-au desfășurat și întrecerile olimpice din 2021 la sporturi precum box, judo, lupte, haltere, scrimă, tenis de masă (ExCel Center) sau gimnastică (O2 Arena). În proiect s-ar fi implicat deja o firmă americană, 777 Partners, care deține și clubul italian de fotbal Genoa, precum și un grup de investitori britanici. ”Noi sperăm ca proiectul să se materializeze. Suntem foarte încântați de acest subiect. Ar fi o atmosferă electrizantă ca marii piloți ai lumii să se întreacă în zona Docurilor. Mult mai important este să construim un complex sportiv și de divertisment de clasă mondială care va putea servi comunitatea în cursul anului și va revitaliza și zonele învecinate”, a declarat Josh Wander, patronul lui 777 Partners.Pe de altă parte, primarul Sadiq Khan a propus ca acest Grand Prix al Londrei să fie primul la care accesul spectatorilor să se facă numai cu transportul în comun. Pe de altă parte, trebuie amintit că în zona de est a Londrei s-a desfășurat în anii trecuți și o cursă din cadrul Formulei E.