De pe cele mai periculoase mări și oceane, Ebru Bolat e campioană pe Siutghiol

Concurează pe cele mai înfricoșătoare mări sau oceane ale lumii, dar se întoarce mereu acasă, pe lacul Siutghiol, pentru a participa la Campionatele Naționale de yachting.

Ebru Bolat a pierdut șirul titlurilor naționale
Ebru Bolat a pierdut șirul titlurilor naționale

Ebru Bolat, sportivă aflată în plină pregătire pentru calificarea la Jocurile Olimpice din 2024, a cucerit un nou titlu în țară. Are atât de multe că le-a pierdut șirul, așa cum recunoaște: ”Nici nu mai știu câte am câștigat, sincer vă spun. Am concurat la foarte multe clase și ambarcațiuni și nu le-am mai numărat. Dar la clasa ILCA 6, care e clasă olimpică, acesta e al treilea titlu național– Ebru Bolat, campioană națională la yachting.

Seria titlurilor câștigate a început la 9 ani și Ebru are amintiri foarte frumoase de atunci.

Primul titlu național l-am câștigat în al doilea meu an de curse, când aveam 9 ani și eram foarte mică și m-am chinuit tare, că celelalte competitoare erau mult mai mari ca mine. Ușor-ușor am reușit. Am avut și un pic ce noroc, că într-o zi a fost vântul mult prea tare și nu s-a dat cursă, că eram ușoară pe vremea aia, dar am reușit. Mi-aduc aminte că în ultima zi era vântul foarte tare și eu stăteam și mă rugam, stăteam pe ponton efectiv și mă rugam să nu se dea cursă pentru că eram foarte mică și știam că nu pot să țin barca și eram pe locul unu”, și-a reamintit multipla campioană națională Ebru Bolat, care este una dintre pretendentele autorizate la calificarea la Jocurile Olimpice din 2024. 

Prezența lui Ebru a fost un stimulent și pentru ceilalți concurenți să dea tot ce e mai bun din ei. ”Sunt două categorii de sportivi, unii care recunosc că sunt stimulați de Ebru și alții care nu recunosc. Eu cred că prezența ei e binevenită la noi. Cred că e un idol pentru cei mici și nu doar pentru ei. Cred că e un model de urmat inclusiv pentru antrenori în sensul în care antrenorii pot să mai fure din secretele de tehnică de manevrat barca sau din reglat barca de la ea și să ofere mai departe această informație copiilor de la club”, a declarat Alexandru Micu, președintele Federației Române de Yachting. 

Mă bucur dacă pot să inspir prin ce am trecut eu și să motivez sportivii și copiii să încerce să se țină de yachting pentru că mulți văd că nu există neapărat un viitor ca și sportiv de performanță la yachting și încerc să schimb chestia asta. Mie îmi place foarte mult și dacă se poate să avem o carieră de sportiv în lotul olimpic se deschid niște porți pentru ceilalți și atunci mă bucur că pot pot să inspir și să-i motivez să tragă și ei tare și dacă le place să nu vadă lipsa de potențial de carieră în acest sport ca un obstacol pentru visele lor”, spune și Ebru.

Campionul național de la juniori face yachting de la 4 ani

Campion pentru al doilea an consecutiv la Optimist Junior, Costa Verioti (13 ani) a primit iar ”botezul” învingătorului, fiind aruncat în apă de antrenori. Puștiul, care face yachting de la vârsta de 4 ani, nu se plânge pentru că și la antrenamente se mai răstoarnă atunci când e cald. ”Ne udăm mult, nu e problemă. În curse nu e foarte interesant să te răstorni, că până scoți apa pierzi mult. Dar în antrenamente, pe o zi foarte caldă fără vânt e interesant să te răstorni, să te mai uzi un pic, e frumos”, recunoaște Costa Verioti, campionul național la yachting, Clasa Optimist Juniori.

Există cluburi unde se poate practica yachting gratuit

Chiar dacă impresia multora e că yachtingul e un sport scump, realitatea e alta. El poate fi practicat, în unele locuri, chiar gratis. ”Există cluburi sportive care oferă lecții gratuite și unde găsești fără costuri absolut orice. De la barcă, echipament de corp, asistență și îndrumarea antrenorului. O barcă mică, un Optimist spre exemplu, dacă e cumpărat second-hand e undeva la 1.500 – 2.000 de lei. Doar că exact ca și la caiac, să spunem, sau la alt sport nautic, ai nevoie de un echipament, de o vestă pe care să o ai pe lângă, dar care tot la fel, în anumite magazine sunt produse destul de ieftine și destul de eficiente, adică își fac treaba”, a explicat președintele FRY, Alexandru Micu.

Barcă de asistență pentru Ebru Bolat cumpărată cu fondurile alocate de COSR

Aflată în plină pregătire pentru calificările olimpice, Ebru Bolat a primit un sprijin important din partea COSR, care a alocat fondurile necesare achiziționării unei bărci de asistență pentru antrenorul său. Chiar președintele Federației de Yachting i-a făcut rodajul la aceste Campionate Naționale. 

Cu ajutorul COSR, care ne-a pus la dispoziție fondurile necesare, am achiziționat o barcă pentru Ebru, care a deservit-o și pe ea la acest campionat, dar care ne-a ajutat și în organizare, în pus balize pe apă și în a le asigura siguranța sportivilor. Suma depinde de barcă, este între 30.000 și 50.000 de euro, dar o poți folosi mai mult timp, adică 5-10 ani”, a declarat Alexandru Micu, președintele Federației Române de Yachting.

Prima dată voi folosi RIB-ul meu, pentru care mulțumesc Comitetului Olimpic și Sportiv Român, la Europenele din Franța, din luna noiembrie. De acolo începem să-l folosim la cantonamente, la tot sezonul de anul viitor și abia aștept. E foarte important să ai antrenorul alături în cursă, el îți dă mereu o perspectivă de afară, pentru că fiecare sportiv trăiește momentul foarte personal și emoțiile te pot copleși”, a explicat și Ebru Bolat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
Kylian Mbappe (EPA) jpg
Servetelul acordului de transfer al lui Lionel Messi la FC Barcelona (EPA) jpg
FC Botosani CS Mioveni, Aldair (Sportpictures) jpg
Dinamo (Sportpictures) jpg
Monica Niculescu (EPA) jpg
CFR Cluj (Sportpictures) jpg
Halep jpg
Simona Halep (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net