Dezv─âluirile coregrafului Geza Poszar despre metodele so╚Ťilor Karoly: ┬źNadia a fost singura care a sc─âpat neb─âtut─â┬╗

28 iulie 2020
image
Geza Poszar, Marta Karolyi, Nadia Comăneci și Bela Karolyi, în 1976, la centrul de pregătire de la Onești

Emigrat ├«n 1981 ├«n Statele Unite ale Americii, coregraful Geza Poszar, cel care a preg─âtit ├«ntre 1973 ┼či 2002 zeci de gimnaste de top mondial din Rom├ónia ┼či SUA, de la Nadia Com─âneci p├ón─â la Mary Lou Retton, vorbe┼čte ├«ntr-un interviu pentru ÔÇ×Adev─ârulÔÇŁ despre metodele dure ale so┼úilor Bela ┼či Marta Karolyi ┼či despre scandalul Larry Nassar.

Geza Poszar (70 de ani) locuie┼čte acum ├«n Sacramento (California). El a r─âmas ├«n SUA acum 39 de ani, al─âturi de antrenorii Marta ┼či Bela Karolyi. Faimosul coregraf, care ├«i preg─âtea minu┼úios exerci┼úiile Nadiei Com─âneci, ÔÇťZei┼úa de la MontrealÔÇŁ, a fost printre primii care au dezv─âluit c─â so┼úii Karolyi le agresau pe gimnaste.  ÔÇťAdev─ârulÔÇŁ: A┼úi emigrat ├«n SUA al─âturi de so┼úii Karolyi. A┼úi primit amenin┼ú─âri de la regimul comunist?  Geza Poszar: A fost o coinciden┼ú─â nefast─â faptul c─â, pe 30 martie 1981, chiar ├«n diminea┼úa ├«n care am fugit de la hotelul din Manhattan ┼či ne-am ad─âpostit la o m─âtu┼č─â a Martei, pre┼čedintele Ronald Reagan a fost ├«mpu┼čcat. Bela, c─âruia ├«i pl─âcea publicitatea, spera s─â avem o mediatizare mare. Numai c─â ├«mpu┼čcarea pre┼čedintelui a acaparat presa american─â. FBI ne-a oferit protec┼úie c├ónd am decis s─â r─âm├ónem ├«n America.  

Cu ce gimnaste a┼úi colaborat cel mai bine?  Cu Nadia Com─âneci, un Mozart al gimnasticii. Era un copil-minune, puteai s─â ├«i dai o idee ┼či ├«┼úi f─âcea cinci - ┼čase varia┼úiuni, avea un sim┼ú genial al mi┼čc─ârii. ├Än America, a fost o pl─âcere s─â lucrez cu Mary Lou Retton (n.r. ÔÇô campioan─â olimpic─â la individual compus ├«n 1984, la Los Angeles). Am avut o colaborare impecabil─â cu echipa SUA, campioan─â olimpic─â la Atlanta, ├«n 1996. Fetele au fost numite ÔÇ×cele ┼čapte magnificeÔÇť, eu le-am f─âcut coregrafia. Am fost membru ├«n staff-ul echipei na┼úionale a SUA din 1988 p├ón─â ├«n 2002.  

image
Coregraful ┼či echipa SUA, la Mondialele din Japonia, ├«n 1995. ├Än fa╚Ťa lui Geza se afl─â doctorul Larry Nassar

Conform presei americane, so┼úii Karolyi au creat o cultur─â a fricii ┼či a t─âcerii, care a f─âcut posibil comportamentul deviant al doctorului Larry Nassar. Cum a fost posibil ca o asemenea cultur─â a fricii ┼či t─âcerii s─â reziste decenii ├«ntregi?├Än ┼úar─â, ei au schimbat ┼čapte - opt doctori. Bela for┼úa medicii pentru a-┼či da acordul ca un copil s─â fac─â antrenamente, chiar dac─â era accidentat. Doctorul Nassar f─âcea ceea ce doreau ei. Multe gimnaste au participat accidentate la antrenamente. Bela ┼či-a consolidat puterea prin Ilie Verde┼ú. Nimeni nu avea curajul s─â i se opun─â lui Bela. ┼×i a┼ča a f─âcut ┼či ├«n America, unde a promovat-o pe Kathy Kelly, care a devenit vicepre┼čedinte al Federa┼úiei Americane de Gimnastic─â. Iar ea l-a sus┼úinut pe Bela. O jurnalist─â a scris o carte despre metodele dure de antrenament. Kelly a ┼úinut o ┼čedin┼ú─â cu noi dup─â apari┼úia c─âr┼úii, ca s─â ne spun─â ce s─â declar─âm. Bela a primit ajutor ┼či de la postul NBC. ├Än 2008, dup─â ce Dominique Moceanu (n.r. ÔÇô gimnast─â din SUA de origine rom├ón─â) i-a criticat pe antrenori, NBC a mu┼čamalizat povestea. 

image
Marta ╚Öi Bela Karolyi, acum c├ó╚Ťiva ani, ├«ntr-un studio la postul de televiziune NBC

A┼úi fost printre primii care au vorbit despre relele tratamente aplicate gimnastelor. A┼úi primit repro┼čuri de la familia Karolyi?  Am avut un alt conflict ├«n 2002, am ie┼čit afar─â din sal─â ┼či am plecat. De atunci nu am mai comunicat cu Marta ┼či cu Bela. P├ón─â s─â izbucneasc─â scandalul Larry Nassar, toate pl├óngerile gimnastelor au fost puse sub un fel de cenzur─â. Iar Bela Karolyi amenin┼úa c─â ├«i d─â ├«n judecat─â pe cei care ar fi vorbit.  A┼úi v─âzut multe abuzuri la adresa gimnastelor?  Da, am fost cu so┼úii Karolyi mult timp, ┼čapte zile din ┼čapte. Am v─âzut tot ce s-a ├«nt├ómplat. Bela nu a atins-o vreodat─â pe Nadia. C├ónd o l─âuda ├«i spunea ┬źGrigore┬╗, iar c├ónd era nervos ├«i spunea ┬źCom─âneci┬╗. Ea a fost singura care a sc─âpat neb─âtut─â.  A┼úi vorbit cu so┼úii Karolyi despre aceste probleme?   Am vorbit cu cei de la Federa┼úie. Nicolae Vieru (n.r. ÔÇô fost pre┼čedinte al Federa┼úiei Rom├óne de Gimnastic─â) nu ├«l suferea deloc pe Bela. Vieru ├«i spunea: ÔÇťMai las─â-le! Nu le mai atinge chiar a┼ča!ÔÇŁ. Dar neoficial, pe la vreo mas─â. ├Än America, so┼úii Karolyi nu le puteau agresa fizic pe gimnaste, fiindc─â riscau ├«nchisoarea. ├Äns─â Marta i-a dat o dat─â cu telefonul ├«n cap lui Moceanu. Gimnastele americane erau jignite.  Care au fost primele gimnaste cu care a┼úi discutat?  Am discutat cu p─ârin┼úii Emiliei Eberle, care mi-au zis: ÔÇťSpune┼úi-i lui domnuÔÇÖ Bela s─â nu o mai bat─âÔÇŁ. Pe de alt─â parte, era un interes economic ca fetele s─â stea la lot. Dup─â Olimpiada de la Montreal au primit ma┼čini ┼či bani. Crede┼úi c─â familia Karolyi va fi pedepsit─â ca urmare a ac┼úiunilor din instan┼ú─â, conform c─ârora ar fi ┼čtiut despre faptele lui Nassar?  Sunt multe procese ├«n care so┼úii Karolyi sunt acuza┼úi. Nu ┼čtiu dac─â fetele agresate sexual de doctor vor primi compensa┼úii pe m─âsura suferin┼úelor. Bela a ┼úinut foarte mult la renumele lui. ┼×i cred c─â pedeapsa cea mai mare pentru el este c─â ┼či-a pierdut faima ┼či respectul de erou al gimnasticii.  

image
A fost o var─â de neuitat: ├«n iulie 1976, la Montreal, feti╚Ťa de 14 ani intra ├«n legend─â

Nadia Comăneci a fermecat întreaga planetă acum 44 de ani 

image
Medicul a ajuns dup─â gratii

N─âscut─â la One╚Öti, pe 12 noiembrie 1961, Nadia Com─âneci este, f─âr─â ├«ndoial─â, cea mai mare gimnast─â din toate timpurile, iar alte clasamente o desemneaz─â drept cea mai bun─â sportiv─â a secolului XX. La Jocurile Olimpice de la Montreal (1976), ea a fermecat ├«ntreaga planet─â cu exerci╚Ťiile ei gra╚Ťioase, f─âr─â nici o urm─â de imperfec╚Ťiune. De altfel, Nadia e prima gimnast─â din istorie care a ob╚Ťinut nota 10.00 la Olimpiad─â.  Se ├«nt├ómpla pe 18 iulie, ├«n concursul pe echipe, la paralele. P├ón─â ╚Öi computerul a fost pus ├«n dificultate, neffind programat s─â afi╚Öeze nota maxim─â, astfel c─â pe tabela electronic─â a ap─ârut 1.00, spre uluiala tuturor. Copila de 14 ani a mai primit de-a lungul concursului ╚Öase decari, cucerind trei medalii de aur (individual compus, b├órn─â ╚Öi paralele) ╚Öi renumele de ÔÇťZei╚Ťa de la MontrealÔÇŁ. 

Larry Nassar a agresat sexual 265 de gimnaste

image
Medicul a ajuns dup─â gratiiFoto: Profimedia

├Än 2016 a izbucnit unul dintre cele mai mari scandaluri sexuale din istoria sportului mondial. Fostul medic al lotului american de gimnastic─â, Larry Nassar (56 de ani), a fost g─âsit vinovat, la cap─âtul unui proces care s-a ├«ncheiat ├«n 2018, de sute de agresiuni sexuale. Nu mai pu╚Ťin de 265 de foste sau actuale gimnaste au depus m─ârturie ╚Öi au declarat c─â au fost abuzate ├«n ultimele dou─â decenii de cel care ar fi trebuit s─â aib─â grij─â de s─ân─âtatea lor.Larry Nassar a fost judecat la Michigan, el primind o pedeaps─â cuprins─â ├«ntre 40 ┼či 125 de ani de ├«nchisoare pentru abuz sexual. El a mai fost condamnat la 60 de ani de ├«nchisoare pentru pornografie infantil─â, apoi la 40 p├ón─â la 175 de ani pentru c─â a agresat cel pu┼úin 265 de fete ├«n decursul a dou─â decenii. Printre acestea inclusiv multipla campioan─â olimpic─â ╚Öi mondial─â Simone Biles, cea care scria ├«n urm─â cu doi ani, pe Twitter: ÔÇŁ┼×i eu sunt una dintre multele supravie┼úuitoare care a fost agresat─â sexual de Larry Nassar. Majoritatea m─â ┼čti┼úi ca o t├ón─âr─â fericit─â, z├ómbitoare ┼či plin─â de vitalitate. Dar recent m-am sim┼úit distrus─â ┼či cu c├ót ├«ncercam s─â fac vocea mea din cap s─â tac─â, cu at├ót ea striga mai tare. Acum nu ├«mi mai este team─â s─â-mi spun povesteaÔÇŁ. O mare parte din aceste orori au fost cuprinse ├«n documentarul ÔÇŁAt the heart of goldÔÇŁ, lansat de HBO anul trecut, care prezint─â at├ót desf─â╚Öurarea cazului, c├ót ╚Öi m─ârturii cutremur─âtoare ale unor victime, f─âcute at├ót din timpul procesului, c├ót ╚Öi special pentru realizatorii serialului.├Än urma scandalului, Federa╚Ťia American─â de Gimnastic─â ╚Öi-a pierdut to╚Ťi sponsorii, iar desp─âgubirile cerute de avoca╚Ťii sportivelor au dus forul ├«n faliment. ├Än prezent, gimnastica american─â este condus─â de reprezentan╚Ťi ai Comitetului Olimpic din SUA.

irina tanase 13 jpg
andre JPG
irinel columbeanu
2 neti sandu in tinerete 2 jpg jpeg
meghan markle masacru texas AFP (1) jpg
1 ducesa kate si regina elisabeta a ii a jpg jpeg
irina iubit 1 jpg
cub cristi borcea valentina pelinel png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
raikkonen kimi gettyimages 1279628813 jpeg
simona halep jpg
FotoJet jpg
tatarusanu nunta21 jpeg
dinamo u cluj jpg
steliano filip jpg