Doi antrenori au strâns bani în Chile pentru campionatul schiorilor
Lászlo Gebefugi şi Vasiel Cipcigan, angajaţi al serviciului de Salvamont din Cluj-Napoca, mari pasionat de schi, au decis să se ocupe de pregătirea celor doi copii.
Aşa s-a făcut ca Diana Chiş şi Călin Petruş să fie cei mai buni din ţară la juniori şi să participe la concursul care a avut loc în La Parva din Chile. Cei patru au fost nevoiţi să se descurce cu bani proprii.
Gebefugi şi-a vândut motocicleta şi a pus banii în folosul deplasării, Cipcigan a contribuit cu 900 de euro, Diana a primit de la părinţii săi 1000 de euro şi Călin a contribuit cu 400.
Câţiva sponsori au contribuit şi ei cu anumite sume pentru ca cei patru să ajungă la Santiago de Chile. Mare parte din bani s-au cheltuit pe echipament. Un set complet pentru un schior de performanţă costă aproximativ 15.000 de euro, bani suficienţi şi pentru achiziţionarea a şase perechi de schiuri, necesare la concurs.
Din acest motiv, cei patru au ajuns în capitala statului sudamerican cu 600 de euro în buzunar, bani care nu puteau asigura decât cazarea celor doi sportivi. Antrenorii au decis să doarmă în cort, pentru a face loc celor doi adolescenţi în pensiune.
"Nu era mare lucru să ne întindem un cort şi să gătim cu butelii de gaz, însă am stârnit reacţii neaşteptate. Toţi cei prezenţi acolo s-au mirat de intenţia noastră. Ne-am simţit ciudat şi am negociat un loc în pensiunea unde erau cazaţi şi copiii. Ne-au propus să dormim în pivniţă şi ne-au dat voie să le folosim duşurile şi bucătăria. Am găsit şi soluţia să ne plătim cazarea", povesteşte salvamontistul Vasile Cipcigan.
Cipcigan şi Gebefugi s-au înţeles cu proprietarului să gătească şi să spele vasele pentru toată pensiunea. "Le-am făcut vinete, mămăligă, gulaş, ciorbă de fasole şi alte mâncăruri tradiţionale româneşti. Schiorilor le-a plăcut mâncarea gătită de noi. Apoi am aşteptat să ne intre pe card salariile de la salvamont pentru a plăti integral cazarea sportivilor", a dezvăluit Gebefugi.
Vor la Olimpiada de iarnă
Diana Chiş şi Călin Petruş au avut prestaţii onorabile, în ciuda greutăţilor pe care le-au întâmpinat. Chile este doar istorie acum pentru cei patru, care se gândesc la următoarea provocare, participarea la concursul din Canada de luna viitoare, care îi poate ajuta să se apropie şi mai mult de Jocurile Olimpice de iarnă de la Vancouver, din 2010.
Mergeau cu autostopul la pârtie
Românii se rugau de ceilalţi concurenţi să fie lăsaţi să se antreneze pe pârtie
Problemele românilor nu au fost legate doar de cazare, ci şi de transport. În condiţiile în care toate echipele participante aveau maşini închiriate pentru a ajunge la pârtie de la locul unde erau cazaţi, românii au fost nevoiţi să facă autostopul şi aproape de fiecare dată întârziau la concurs.
„Eram priviţi altfel decât restul lumii. Informaţiile despre condiţiile în care stăm noi în Chile au circulat repede, dar noi tot nu ne-am lăsat. Ne rugam de alţii să ne lase şi pe noi să facem un antrenament pe pârtia unde aveau ei fanioane pe care şi le-au permis să le transporte de acasă. Unii ne-au lăsat, alţii nu. Diferenţa dintre dotarea noastră şi cea a altora a fost evidentă. Canadienii, spre exemplu, aveau opt perechi de schiuri pentru fiecare sportiv, în vreme ce ai noştri nu aveau decât două perechi", s-a confesat Cipcigan.