Un mare sportiv a fost ucis pe frontul din Ucraina. Era campion european la box

Ultima actualizare:

O nouă dramă în sportul ucrainean. Campion european de juniori, pugilistul Maksym Galinichev a fost omorât pe front, apărând Ucraina în războiul cu Rusia, provocat de cea din urmă. Sportiv era înrolat într-o brigadă din regiunea Luhansk și lasă în urmă o familie, printre care și un copil, o fetiță de trei ani.

Războiul din Ucraina lasă în urmă mulți sportivi „căzuți” la datorie (FOTO: Getty Images)
Războiul din Ucraina lasă în urmă mulți sportivi „căzuți” la datorie (FOTO: Getty Images)

Înapoi în timp, în primăvara lui 2022, Maksym Galinichev chiar refuzase să concureze la Campionatele Europene de amatori desfășurate în Armenia, pentru a rămâne să-și apere țara. 
În urmă cu cinci ani, Maksym Galinichev era considerat unul dintre viitorii mari campioni ai boxului mondial, sperându-se că va călca pe urmele fraților Klitchko, cei care au scris istorie în boxul profesionist, dar la categoria grea. De altfel, Maksym obținuse argintul la categoria sub 56 de kilograme, în cadrul Jocurilor Olimpice de vară pentru tineret, desfășurate la Buenos Aires. Tot în 2018, ucraineanul și-a îmbogățit palmaresul cu aurul obținut la Campionatele Europene de Box pentru Tineret. Apoi, a continuat să concureze la nivel internațional în evenimente pentru seniori și spera să poată face pasul la profesioniști. Din păcate, numele său se alătură unei liste considerabile de sportivi care au murit luptând în războiul declanșat de Rusia. 

Sportivul a trăit doar 22 de ani (FOTO: Twitter Gerashchenko_en și Visegrád24)
Sportivul a trăit doar 22 de ani (FOTO: Twitter Gerashchenko_en și Visegrád24)

De altfel, Federația de Box din Ucraina (FBU) a refuzat să trimită sportivi care să concureze la Campionatele Mondiale feminine ale Asociației Internaționale de Box (IBA), din cauza prezenței boxerilor ruși și belaruși. Vicepreședintele FBU, Oleg Ilchenko, a declarat pentru presa ucraineană că boxerii din țara sa nu vor concura pe aceeași scenă cu sportivii din „țările agresoare”. Doar că IBA, fiind condusă de oficialul rus Umar Kremlev, a ridicat interdicția ca boxerii din Rusia și Belarus să concureze sub propriul steag, în octombrie anul trecut, în ciuda recomandărilor contrastante ale Comitetului Olimpic Internațional, pe fondul războiului din Ucraina. Dincolo de câteva excepții, sportivilor ruși și belaruși li s-a interzis, în mare parte, să participe la evenimente internaționale din cauza războiului din Ucraina.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

image
image
image
image
image
image
roland garros gettyimages 1278043701 jpeg
hagi petrescu jpg
Simona Halep jpg
alexia carutasu tragere la sorti jpg
Ştefan Radu FOTO SS Lazio