El e uriaşul nostru la Mondiale!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Alexandru Stamate (2,08 m) ocupă locul 2 în topul celor mai înalţi jucători de la CE din Suedia, după croatul Marko Kopljar (2,10 m), unul din adversarii noştri de azi (ora 19.00, în direct la Dolce Sport).

România debutează azi la Mondiale contra Croaţiei, vicecampioana europeană şi mondială en-titre. Tricolorii nu au câştigat niciodată în istorie contra ex-iugoslavilor şi au pierdut la 12 goluri diferenţă ultimul duel direct (28 octombrie 2010).

În acest context nu mai miră pe nimeni de ce casele de pariuri oferă o cotă de 10/1 pentru un succes al elevilor lui Stângă.

Dacă valoric nu ne putem compara cu forţele planetei, România se poate lăuda totuşi că are în lot câţiva băieţi falnici ca bradul. La 2,08 m, Alexandru Stamate este o adevărată forţă a naturii.

Deşi statura l-ar fi recomandat mai degrabă pentru baschet, băimăreanul nu a practicat decât atletismul înainte de a trece definitiv la handbal. "Pe la 14 ani am crescut de la 1,82 m la 1,95 m în doar 6 luni. A fost o perioadă dificilă pentru mine, mă simţeam slăbit şi aveam stări de ameţeală", rememorează interul stânga al lui UCM Reşiţa.

Stamate recunoaşte că statura l-a ajutat enorm, dar spune că fără muncă nu ar fi ajuns la echipa naţională. "E un avantaj indiscutabil să fii înalt, dar nu e de ajuns. A trebuit însă să mă pregătesc mereu suplimentar faţă de alţi jucători pe latura tehnică şi la coordonare deoarece la statura mea te poţi face praf dacă aterizezi greşit", spune Stamate.

Debutant la 28 de ani la o competiţie majoră, Alexandru speră să realizeze turneul carierei sale. "Eu nu am putut participa la barajul cu Rusia din cauza unei accidentări şi le mulţumesc băieţilor că mi-au dat şansa să ajung aici. Pentru mine e o mare onoare să ajung la un Mondial când probabil nici nu mai visam la asta", afirmă handbalistul originar din Baia Mare.

Se iubeşte cu o franţuzoaică

Gigantul din trupa lui Vasile Stângă şi-a găsit jumătatea în Hexagon, ţara campioanei mondiale en-titre, unde a evoluat 9 sezoane pentru Saint Cyr sur Loire şi Angers.

simeon stalpnicul png

Fostă handbalistă, iubita lui Stamate a lăsat Franţa pentru a descoperi frumuseţile mioritice. "Ea este geolog în domeniul petrolier şi nu are încă de muncă în România. A venit aici doar pentru a ne cunoaşte mai bine şi cred că, aflând tradiţiile noastre, este cel mai bun mod de a mă descoperi pe mine aşa cum sunt", spune Alexandru Stamate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și William în 2022 la Royal Charity Polo Cup, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
George Puscas (Sportpictures) jpg
Adrian Mutu (Sportpictures) jpg
gheorghe multescu dinamo jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
influencer cehia jpg
barbosu voinea chiles  jpg
Neagu Twitter jpg
Mihai Covaliu (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net