Gala Sportului Românesc: Popovici, Halep și Bölöni, printre premianți

Gala Sportului Românesc a reunit, marți, la Opera Națională nume mari care au făcut sau încă mai fac performanță purtând steagul tricolor. Printre aceștia, David Popovici, Simona Halep sau Ladislau Bölöni au fost premiați, oferind reacții „gâtuite” de emoții.

David Popovici, printre marii premianți ai evenimentului (FOTO: Facebook)
David Popovici, printre marii premianți ai evenimentului (FOTO: Facebook)

David Popovici a fost desemnat sportivul anului 2024, în vreme ce sportiva anului a fost numită canotoarea Simona Radiş. „A trecut ceva vreme de la ultimul concurs, de când nu am mai vorbit. Mulţumesc pentru premiu! E tare să câştigi, dar de fiecare dată când am pierdut am învăţat multe. E ca în viaţă, nu poţi câştiga mereu, nici eu nu voi câştiga mereu -surpriză!-, dar vreau să fiu un exemplu şi tot mai mulţi tineri să vină spre sport şi înot”, a declarat Popovici (20 de ani). Totodată, cel care îl pregătește, Adrian Rădulescu, în vârstă de 34 de ani, a primit distincția de antenorul anului. Similar, Radiș (25 de ani) a completat: „Vreau să cuceresc noi medalii şi să inspir cât mai mulţi tineri să vină spre sport. Nu aş fi reuşit nimic fără oamenii care m-au sprijinit!”.   
Felicitată a fost și Simona Halep, aceasta primind, la cei 33 de ani ai săi, „Premiul de Excelență pentru întreaga carieră”, după o perioadă dificilă, soldată cu retragerea din tenis. „Vreau să vă mulţumesc, înseamnă foarte mult, arată aprecierea pentru întreaga mea carieră. Sunt mândră că fac parte din familia sportului românesc. Sunteţi şi aţi fost o inspiraţie! Am sperat că va fi mai uşor, după ce mă retrag, dar tot am emoţii când urc pe scenă şi sunt premiată”, a declarat, sub privirile părinților săi, Tania și Stere, fosta lideră mondială din tenisul feminin.   

Distincție specială pentru Bölöni

În aceeași zi, la cei 72 de ani ai săi, Bölöni a primit un premiu special, „Legenda Sportului”, declarându-se surprins de valul de simpatie resimțit. „Când am urcat treptele Operei eram puţin emoţionat, aveam puţină frică, veneam într-un loc unde noi nu prea umblam. Nu-mi imaginam că mă va aştepta atâta curiozitate şi căldură. Ca să ajungi campion ai nevoie de caracter, iar să mă aflu printre ei este o onoare! Am căutat cea mai cea amintire şi ca fotbalist momentul cel mai emoţionant nu s-a petrecut pe un teren de fotbal, ci la aeroportul Otopeni, când am sosit, în 86, acasă, cu Cupa Campionilor. Noaptea, târziu, am ieşit pe terasă, era un întuneric profund şi în faţa noastră erau 30.000 de oameni, o ţară întreagă, oameni care voiau să ne atingă, pentru că victoria respectivă era li victoria lor, victoria care le-a redat mândria, respectul de sine şi dreptul de a fi fericit”, a declarat Bölöni, adăugând: „Pentru mine, fotbalul din Europa Occidentală este exigent, crud şi valoros, poate cel mai valoros. Ca antrenor, cred că performanţa mea cea mare este că am reuşit să pătrund şi să rămân în acest fotbal timp de aproape 30 de ani. Valurile care mă izbeau nu m-au înghiţit, am rămas în picioare şi, cireaşa de pe tort, am reuşit şi rezultate. Dar, niciodată, stima nu a fost atât de adâncă precum cea de acasă”. Bölöni a avut un mesaj special și către Mircea Lucescu: „Îţi mulţumesc pentru curajul tău” - înapoi în timp, actualul selecționer i-a spus, în 1981, când a fost interzis la echipa naţională doar atat: „Am nevoie de tine!”. Nu în ultimul rând, Bölöni le-a dedicat premiul lui Emerich Ienei, Adrian Bumbescu, Tudorel Stoica, Anghel Iordănescu, Helmuth Duckadam și Miodrag Belodedici, cel din urmă fiind chiar persoana care i l-a înmânat. 
Internaţionalul român cu 101 selecţii lasă în urmă o participare la EURO 1984 și, mai ales, câștigarea Cupa Campionilor Europeni şi Supercupa UEFA alături de Steaua, ca antrenor pregătind prima reprezentativă a țării noastre, în perioada 2000-2001.

Categoriile premiate în cadrul Galei Sportului Românesc

Sportivul anului: David Popovici (înot)
⁠Sportiva anului: Simona Radiș (canotaj)
⁠Antrenorul anului: Adrian Rădulescu (înot)
⁠Antrenoarea anului: Camelia Voinea (gimnastică)
⁠Sportivul anului în sportul paralimpic: Alexandru Bologa (judo) ⁠
Sportiva anului în sportul paralimpic: Camelia Ciripan (paratenis de masă) ⁠
Evenimentul anului în sport: Campionatul European de Lupte (seniori), București
Premiul Special - inițiativă privată în sport: Transylvania Open ⁠
Echipa anului, masculin, sporturi de echipă: naționala de fotbal a României
⁠Echipa anului, feminin, sporturi de echipă: CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud (handbal)
⁠Echipa/echipajul anului, masculin, sporturi individuale: Marian Enache și Andrei Cornea (canotaj)
⁠Echipa/echipajul anului, feminin, sporturi individuale: barca de 8+1 a României (canotaj)
⁠Speranțele sportului, feminin: Amalia Lică (gimnastică ritmică)
⁠Speranțele sportului, masculin: Vlad Covaliu (scrimă)
⁠Speranțele sportului, mixt: Teodor Luca Botnaru și Julia Denisa Bidică (dans sportiv) ⁠
Președintele anului: Camelia Potec (Federația Română de Natație și Pentatlon Modern)
Premiu de Excelență pentru întreaga carieră: Simona Halep
⁠Premiul Special ANS, Legenda Sportului: Ladislau Bölöni
Premiul Excelență în Moto: Emanuel Gyenes

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Camp Nou (EPA) jpg
Stanley Matthews (X, Twitter) jpg
Chelsea Legia Varsovia (EPA) jpg
Manchester United Olympique Lyon (EPA) jpg
Neymar (captura Youtube) jpg
Serena Williams (EPA) jpg
Real Arsenal (EPA) jpg
David Beckham, foto Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net