90 de ani de volei în România, sărbătoriți cu fostele glorii

Voleiul autohton a îmbrăcat haine de sărbătoare. Aniversarea a 90 de ani de la înființarea federației de specialitate a fost sărbătorită în cadrul „Galei Voleiului Românesc”, acolo unde au fost omagiați marii campioni, dar și reprezentanții viitorului.

Generația de aur a voleiului românesc a fost premiată (FOTO: Marian Burlacu)
Generația de aur a voleiului românesc a fost premiată (FOTO: Marian Burlacu)

Alături de generația de aur care a cucerit singura medalie olimpică a României, bronz la Moscova 1980, la Gala Voleiului Românesc au fost prezente și câteva reprezentante ale echipei care în luna septembrie a ocupat locul 6 la Campionatele Mondiale de junioare. Ele reprezintă viitorul și cu ajutorul lor voleiul românesc poate ajunge din nou la succesele din trecut. Chiar din 2022, când România va participa pentru a doua oară consecutiv la Festivalul Olimpic al Tineretului European, unde vrea să-și apere titlul de vicecampioană.

”S-a făcut un lucru normal, Federația Română de Volei a revenit la normalitate, adică își recunoaște istoria, vorbește despre istorie și încearcă să aducă în fața publicului ce înseamnă foștii mari sportivi, marile performanțe pe baza cărora s-a construit această federație. Vom pleca de la aceste rezultate și vom încerca să reclădim cumva viitorul. Dacă ne uităm cu patru ani în urmă sau cu șase ani în urmă observăm că ceva începe să se reașeze pentru reclădirea jocului de volei, în sensul în care am avut rezultate care au fost deosebite în special la zona juvenilă. Am avut patru echipe pe patru generații diferite care s-au dus la Campionatul European, ceea ce nu se mai întâmplase de zeci de ani la fete, iar la băieți de trei generații. Ceea ce înseamnă că din aceste generații se poate construi o echipă națională cu rezultate la nivel european și mondial”, a declarat președintele Federației Române de Volei, Adin Cojocaru.

Adin Cojocaru, președintele Federației Române de Volei (FOTO: Marian Burlacu)
Adin Cojocaru, președintele Federației Române de Volei (FOTO: Marian Burlacu)

Marius Macarie: ”Încercăm să reînviem tradiția”

Antrenor al naționalelor de junioare care au terminat pe locul 6 la Campionatele Mondiale din 2019 și din 2021, Marius Macarie spune că tocmai această legătură cu trecutul glorios poate reprezenta imboldul de care au nevoie jucătoarele sale pentru a obține noi performanțe.

”Încercăm să reînviem puțin tradiția, pentru că în această gală ni s-a prezentat acea generație formidabilă, ocupanta locului 3 de la Moscova. Noi n-am făcut decât să încercăm să reînviem puțin tradiția, sunt două Campionate Mondiale care s-au desfășurat cu două generații diferite, ambele au ocupat locul 6 la Mondiale, deci aș spune că totuși viitorul ne arată că s-ar putea contura o generație bună”, a declarat selecționerul naționalei feminine sub 18 ani a României, Marius Macarie. Echipa condusă de el a ocupat locul 6 la Campionatul Mondial din Mexic.

Marius Macarie, antrenorul care a dus România pe locul 6 la CM de junioare (FOTO: Marian Burlacu)
Marius Macarie, antrenorul care a dus România pe locul 6 la CM de junioare (FOTO: Marian Burlacu)

Teodora Iancu face două sportturi în paralel: volei și atletism

Componentă a echipei care a terminat pe 6 la Mondiale, Teodora Iancu face în paralel și atletism, fiind multiplă medaliată la Campionatele Naționale în probele de sărituri și aruncări. Ea spune că atunci când va veni momentul să aleagă între cele două sporturi, va alege voleiul, de care s-a îndrăgostit iremediabil.

”La antrenamente acum sunt axată numai și numai pe volei, pentru că la atletism eu fac probe de aruncări, iar acelea se întâmplă în perioada de toamnă, vară, iar atunci se cam termină perioada de volei. Și când termin cu antrenamentele de volei și cu campionatele încep cu antrenamentele de atletism, unde mă duc la competiții. Momentan încă nu m-am gândit ce voi alege, dar probabil și mai mult ca sigur o să mă axez pe volei”, a declarat jucătoarea legitimată la Dinamo la senioare și la CTF Mihai I la junioare.

Alexandra Ion, liberoul naționalei României, spune că secretul acestei generații de excepție este unitatea echipei. ”Singurul nostru secret a fost că am fost unite și ne-am înțeles și n-au existat probleme între noi. Și ne-a ajutat foarte mult chestia asta”, a declarat ea.

Alexandra Ion (stânga) și Teodora Iancu, titulare în naționala de junioare (FOTO: Marian Burlacu)
Alexandra Ion (stânga) și Teodora Iancu, titulare în naționala de junioare (FOTO: Marian Burlacu)

Prezentă la gală, fosta mare voleibalistă Daniela Mincă, jucătoare cu sute de meciuri pentru naționala feminină a României, acum antrenoare la echipele de junioare de la Dinamo, are un sfat pentru tinerele jucătoare. ”Ce pot să le spun? Să-și urmeze visul. Dacă, într-adevăr, și-au propus ca prin acest sport să se realizeze în viață, pentru că la un moment dat te poți realiza și practicând acest sport, să-și urmeze visul și să muncească. Mult”, a spus Daniela Mincă, fostă coordonatoare a naționalei României timp de aproape 20 de ani.

Alina Pralea, Daniela Mincă și Claudia Drilea, medaliate cu bronz la CE de tineret din 1988
Alina Pralea, Daniela Mincă și Claudia Drilea, medaliate cu bronz la CE de tineret din 1988

Trofeele acordate la ”Gala Voleiului Românesc”

Voleibalista Anului 2021: Alexia Căruțașu (Galatasaray)

Voleibalistul Anului 2021: Marian Bala (Arcada Galați)

Antrenorul anului 2021: Sergiu Stancu (Arcada Galați)

Performanța Anului: Marius Macarie, antrenorul lotului feminin U18 al României care a terminat pe locul 6 la Campionatul Mondial disputat în Mexic.

Antrenorul anului la copii și juniori (feminin): Adrian Radu (CS Dinamo).

Antrenorul anului la copii și juniori (masculin): Răzvan Vasile (CTF Mihai I București).

Clubul anului 2021 la copii și juniori (feminin): CSM București.

Clubul anului 2021 la copii și juniori (masculin): CTF Mihai I București.

Trofeele acordate la Gala Voleiului Românesc (FOTO: Marian Burlacu)
Trofeele acordate la Gala Voleiului Românesc (FOTO: Marian Burlacu)

Au primit plachete omagiale

Componenții echipei naționale medaliate cu bronz la JO din 1980: Constantin Sterea, Gunther Enescu, Nicu Stoian, Dan Gîrleanu, Marius Căta-Chițiga, Sorin Macavei.

Componenți ai echipei care în 1986 cucerea argintul la Europenele de juniori: Horațiu Ferariu, Dan Drăgușin, Daniel Rădulescu și antrenorul secund Dan Lăzărescu.

Componente ale echipei care în 1988 cucerea bronzul la Europenele de junioare: Claudia Drilea, Daniela Mincă, Alina Ștefănescu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2304929435 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
aryna sabalenka facebook jpg
image png
Novak Djokovic, Getty Images jpg
Shayon Harrison (Sportpictures) jpg
Radu Dragusin (EPA) jpg
Gabriela Ruse (EPA) jpg
studenti romani universitati sua jpg
gimnastica ana maria barbosu jocurile olimpice jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net