Iată cum se joacă fotbalul american în România
Adevărat fenomen peste Ocean, fotbalul american abia face primii paşi în România. Cu echipamente de multe ori improvizate, cu antrenamente ţinute pe unde apucă, practicanţii acestui sport continuă să viseze la clipa în care în ţara noastră va fi organizat primul campionat naţional.
Deocamdată, în ţară există doar câteva echipe. Printre ultimele apărute pe firmament este Crimson Dragons, care s-a înfiinţat în Cluj, în urmă cu doi ani.
Naşterea ei pare de domeniul fantasticului: au început să adune lumea la antrenamente prin anunţuri postate pe forumuri, prin cunoştinţe sau prieteni.
Apoi, au supus la vot numele echipei. A câştigat denumirea de Crimson Dragons. Odată cu trecerea timpului, fenomenul a luat amploare.
Acum, de două ori pe săptămână, antrenamentele durează câteva ore, iar satisfacţia tinerilor este uriaşă. Deşi practică un sport nerecunoscut în România, fotbaliştii clujeni sunt fericiţi că fac ceea ce le place.
Acum, echipa are 22 de membri de bază, iar ocazional numărul acestora este completat cu alţi pasionaţi. Crimson Dragons, precum orice echipă care se respectă, are atât un antrenor ofensiv, cât şi unul defensiv.
Daniel Danciu este antrenorul principal, dar se ocupă şi de ofensivă, în timp ce de apărare răspunde Alexandru Bradea.
„Din păcate, în România fotbalul american nici măcar nu este recunoscut ca şi sport. Noi suntem extrem de pasionaţi, iar tot ce ştim e de la televizor şi din cărţi. Nu e greu deloc, oricine poate învăţa. Un echipament de bază ajunge la 250 de euro, dacă e cumpărat din Europa, iar dacă-l comanzi din State, este mult mai scump. În România nu există magazine de acest gen", spune Bradea.
Deşi baza de selecţie este mică, în comparaţie cu Bucureştiul, de exemplu, Crimson Dragons şi-ar dori ca acest sport să se extindă în perioada următoare.
Primul meci jucat vreodată în Cluj a a avut loc chiar săptămâna trecută, împotriva formaţiei Wariors Bucureşti, o "veterană" în România.
...şi aşa se joacă fotbalul american în Statele Unite
Campionatul profesionist de fotbal americande peste Ocean este o afacere de miliardede dolari. Spectatoriiumplu până la refuztribunele, iar televiziunile scot bani bunidin transmisiile meciurilor.