Iga Świątek „rupe” tăcerea în cazul său de dopaj: declarațiile fostului lider WTA
Finalul sezonului 2024 a fost sinonim cu revenirea pe teren a fostului lider mondial în tenisul feminin, Iga Świątek (2 WTA). După ce a fost depistată pozitiv cu trimetazidină şi a fost suspendată timp de o lună, poloneza este gata pentru competițiile din „sportul alb”, comentând unul dintre cele mai dificile episoade ale carierei sale.
Câştigătoarea a cinci turnee de Grand Slam şi deţinătoarea a trei titluri la Roland Garros a fost suspendată timp de o lună de către Agenţia Internaţională pentru Integritate în Tenis (ITIA), după ce a fost depistată pozitiv la trimetazidină, o sancţiune pe care a acceptat-o, totul ca urmare a unui test efectuat în afara competiţiei, în luna august a anului trecut, când se afla în vârful tenisului feminin.
Privată de turneul asiatic şi „coborâtă” pe locul doi în clasamentul WTA, poloneza a putut participa, însă, la Turneul Campioanelor final de sezon şi la Cupa Billie Jean King, înainte de anunţarea testului său pozitiv, pe când durata sancţiunii sale se apropia de sfârşit.
Tenismena în vârstă de 23 de ani şi-a reluat cariera, chiar dacă acest caz continuă să o urmărească. „Mi-a afectat partea personală, pentru că am crezut că toată lumea îmi întoarce spatele şi habar nu aveam ce se întâmplă”, a explicat sportiva într-un podcast, despre cazul său de dopaj, adăugând: „A fost atât de haotic, nu ştiam dacă va dura doi ani, trei luni sau orice altceva. Poţi fi împăcat cu tine, gândindu-te că nu ai făcut nimic greşit, dar nimeni nu te tratează cu adevărat aşa. Mai ales oamenii care te urmăresc, chiar şi atunci când spui adevărul, ai impresia că te tratează ca pe o mincinoasă”.
S-a luptat să demonstrat de unde provenea contaminarea
În urma analizelor efectuate de mai multe laboratoare, Świątek a reuşit să demonstreze că această contaminare provenea de la un medicament reglementat pe bază de melatonină, achiziţionat în Polonia şi utilizat de jucătoare pentru a gestiona diferența de fus orar între țările în care dispută meciuri şi tulburările de somn. ITIA a constatat că jucătoarea poloneză nu a comis o culpă intenţionată şi că nivelul său de neglijenţă a fost scăzut, iar perioada de suspendare mai mică. „Am luptat atât de mult pentru tot ceea ce am realizat, în ultimii ani - dacă oamenii, literalmente, în mintea lor, mi le-ar lua? Dacă s-ar uita la mine diferit? Eram acasă, în acel moment (n.r. când a ieşit la iveală cazul) şi mereu veneau oameni pentru autografe sau un selfie şi mă gândeam: «Vei mai putea să faci asta peste o lună?». A fost dificil, dar nu am putut spune nimic. Aşa că mă bucur că s-a terminat”, a conchis poloneza. De altfel, numeroşi jucători au denunţat modul de funcţionare al ITIA, reclamând o lipsă de transparenţă din partea instituției din „sportul alb”.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!