Ilie Năstase, scandal mondial

Ultima actualizare:

    Căpitanul nejucător a fost exclus din  meciul de Fed Cup România – Marea  Britanie, după ce a înjurat pe toată lumeaFOTO: Inquam photo/ George Călin
Căpitanul nejucător a fost exclus din meciul de Fed Cup România – Marea Britanie, după ce a înjurat pe toată lumeaFOTO: Inquam photo/ George Călin

Meciul din Fed Cup dintre România şi Marea Britanie s-a tranformat dintr-un banal meci de tenis într-un scandal internaţional. Eroul negativ a fost căpitanul nejucător al echipei noastre, Ilie Năstase, care a reuşit performanţa de a fi primul căpitan nejucător din istoria competiţiei dat afară din arenă şi exclus din meci pentru injurii la adresa arbitrilor şi adversarilor!

La numirea în funcţia de căpitan nejucător, în luna decembrie a anului trecut, Ilie Năstase spunea, în glumă, că a fost numit în funcţie nu pentru a da sfaturi jucătoarelor, ci pentru a le masa şi a se certa cu arbitri.


    Ilie Năstase  a început cearta  în setul secundFOTO: Inquam photo/ George Călin
Ilie Năstase a început cearta în setul secundFOTO: Inquam photo/ George Călin

Dacă de prima parte a sarcinii nu s-a achitat, pe a doua a făcut-o cu vârf şi îndesat în cel de-al doilea meci al zilei de sâmbătă, 22 aprilie, din cadrul confruntării România – Marea Britanie. Totul a început în setul secund al meciului dintre Sorana Cîrstea şi Johanna Konta, la scorul de 2-1 pentru jucătoarea noastră.


    A fost acuzat de  Anne Keothavong  de injuriiFOTO: Inquam photo/ George Călin
A fost acuzat de Anne Keothavong de injuriiFOTO: Inquam photo/ George Călin

Năstase s-a enervat pentru faptul că jucătoarea britanică era tot timpul deranjată de ce se întâmpla pe teren şi în tribune, în timpul evoluţiei ei. Năstase i-a reproşat situaţia arbitrului de scaun, pe un ton nepotrivit. Oficialul l-a chemat pe arbitrul principal, elveţianul Andreas Egli, care l-a scos din arenă, trimiţându-l la vestiare pe fostul tenisman.


    A stat în tribună, lângă  Halep, câteva minuteFOTO: Inquam photo/ George Călin
A stat în tribună, lângă Halep, câteva minuteFOTO: Inquam photo/ George Călin

Năstase l-a înjurat pe Egli, apoi a adresat cuvinte jignitoare şi către Johanna Konta şi către căpitanul Marii Britanii, Anne Keothavong, înainte de a părăsi terenul. Konta, numărul 7 mondial, a izbucnit imediat în plâns şi a plecat la vestiare, meciul fiind întrerupt cam 20 de minute, când Sorana conducea cu 3-1!

Locul lui Ilie Năstase pe bancă a fost luat de Monica Niculescu, dar ea nu a putut să o facă pe Sorana Cîrstea să se adune, astfel că jucătoarea noastră a pierdut cu scorul de 6-2, 6-3, iar Marea Britanie a egalat rezultatul la general. Mai mult, la ieşirea din arenă, flancat de bodyguarzi, Năstase a jignit şi o ziaristă britanică, pe care a acuzat-o că a scris despre el că e rasist. Conform ziaristei, românul o mai jignise şi dimineaţa, la centrul de presă: „A venit la mine şi mi-a spus: «De ce ai scris asta, eşti o proastă, eşti o proastă!», a povestit ziarista Eleanor Crooks pentru news.ro.


    Românul a părăsit  arena cu bodyguarziiFOTO: Inquam photo/ George Călin
Românul a părăsit arena cu bodyguarziiFOTO: Inquam photo/ George Călin

Normal, potopul de injurii lansat de Ilie Năstase asupra arbitrilor şi advesarelor nu a fost trecut cu vederea de Federaţia Internaţională. La o oră de la terminarea întâlnirii, lui „Nasty” i s-a retras acreditarea şi el nu va mai avea voie să intre suminică, 23 aprilie, în arena pe care se vor disputa meciurile. Nu se ştie încă dacă va fi suspendat pe o perioadă mai mare de timp, sau cine va sta pe bancă, lângă fete.

E posibil ca una dintre jucătoare să se afle în calitate de căpitan pe bancă pentru a-şi ajuta colegele. Problemele lui Ilie Năstase cu britanicii au început chiar de dimineaţă.


    La ieşirea din arenă,  s-a certat cu o ziaristăFOTO: Inquam photo/ George Călin
La ieşirea din arenă, s-a certat cu o ziaristăFOTO: Inquam photo/ George Călin

Atunci, ziarele britanice au scris că Ilie Năastase ar fi făcut declaraţii rasiste cu privire la culoarea viitorului copil al Serenei Williams: „Să vedem ce culoare are. Ciocolată cu lapte?”, a spus Năstase, pe română, la tragerea la sorţi. 

Momentul a fost apoi speculat de britanici, care nu au înţeles că a fost doar o glumă proastă. În plus, englezii îl acuză de faptul că a pus-o pe Anne Keothavong, căpitanul britanicelor - însărcinată în 18 săptămâni - într-o ipostază proastă după ce a întrebat-o, în conferinţa de presă, la ce cameră stă. 

Halep a adus primul punct

Ziua de sâmbătă, 22 aprilie, începuse foarte bine pentru România. Simona Halep, numărul 5 mondial, o învinsese cu 6-4, 6-1 pe Heather Watson şi astfel adusese primul punct pentru echipa noastră. În a doua partidă, cea „cu cântec”, Konta a dispus cu 6-2, 6-3 de Sorana Cîrstea, astfel că după prima zi scorul general e egal, 1-1.

simeon stalpnicul png

Duminică, 23 aprilie, sunt programate, cu începere de la ora 11.00, meciurile de simplu Simona Halep - Johanna Konta şi Sorana Cîrstea - Heather Watson şi partida de dublu Sorana Cîrstea/ Monica Niculescu - Laura Robson/ Jocelyn Rae. E posibil ca locul Soranei să fie luat de Irina Begu, care nu a jucat din cauza unei contracturi musculare la spate.

Pus la zid de presa internaţională

Presa mondială a reflectat pe larg incidentele care l-au avut pe Ilie Năstase în prim-plan. “A provocat întreruperea întâlnirii după o tiradă de cuvinte urâte. El i-ar fi spus arbitrului: «What’s your f.....g problem?» (n.r. Care este problema ta?). Apoi a părut să le numească pe Keothavong şi Konta «f.....g bitches»”, menţionează „The Guardian”. „Shame, set and match (Ruşine, set şi meci). Năstase devine «nasty»: Konta în lacrimi după ce căpitanul echipei României a făcut-o ‘f****** b****’ şi l-a înjurat pe arbitrul de scaun, provocând haos”, a notat şi „Daily Mail”. În Franţa, „L’Equipe”. „Le Figaro” şi „France Info” au scris pe larg despre incidente, în vreme ce în Italia, „Corriere dello Sport” a subliniat că Ilie Năstase a fost „eroul negativ” al întâlnirii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
Istvan Kovacs (EPA) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
Luca Mihai (Sportpictures) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net